Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Astaksantin – ljetna zvijezda među antioksidansima

Antioksidansi su glavni čuvari zdravlja i borci protiv oksidativnog stresa, stanja kojem pogoduje današnji ubrzani stil života.

Astaksantin je vrlo snažan prirodni antioksidans koji pripada ksantofilnoj podskupini karotenoida. Karotenoidi su lipofilni pigmenti koji daju karakterističnu boju biljkama, algama i životinjama (škampi, krill račići, jastozi i losos). Iako se u prošlosti mislilo da je astaksantin odgovoran samo za pigmentaciju ovih životinja, on je ipak zaslužan za neutralizaciju oksidativnog stresa kojemu su izloženi lososi za vrijeme svojih višetjednih migracija kada zbog mriještenja moraju preplivati mnogo kilometara, najčešće u smjeru suprotnom od morskih struja. Najrašireniji prirodni izvor astaksantina je mikroalga Hematococcus pluvialis, iako se nalazi i u nekim kvascima, poput Phaffia rhodozyma. Zanimljivo je da je za karakterističnu narančasto crvenkastu boju perja flamingosa ili plamenaca zaslužan upravo astaksantin.

KEMIJSKA STRUKTURA ASTAKSANTINA

Za razliku od ostalih karotenoida, astaksantin se u organizmu ne metabolizira u vitamin A što njegovu primjenu čini jako sigurnom. Prema ispitivanjima, njegova antioksidativna sposobnost 10 puta je snažnija od ostalih karotenoida i čak 550 puta snažnija od vitamina E. Iako je kemijski vrlo sličan beta-karotenu, vrlo male razlike u strukturi čine velike razlike u kemijskim svojstvima. Isto tako, kemijska struktura astaksantina omogućuje mu i prelazak krvno moždane barijere te snažno antioksidativno djelovanje u CNS-u (posebno u makuli oka i kod Alzheimerove bolesti). Iako se na tržištu nalazi već više od 10 godina konstantna istraživanja dokazuju i nove mogućnosti primjene astaksantina.

ISTRAŽIVANJA DJELOVANJA ASTAKSANTINA

Klinički, astaksantin je pokazao različite prednosti, uz izvanrednu sigurnost i podnošljivost. U dvostruko slijepim, randomiziranim i kontroliranim ispitivanjima, astaksantin je spustio razinu oksidativnog stresa kod pretilih osoba i pušača. Blokirao je oksidativna oštećenja DNA, smanjio razinu C-reaktivnog proteina (CRP) i drugih upalnih biomarkera, a stimulirao imunitet u tuberkolinskom testu kože. Astaksantin smanjuje razinu triglicerida i povećava razinu HDL-kolesterola, poboljšava protok krvi u eksperimentalnom modelu mikrocirkulacije. Manja ispitivanja su pokazala da poboljšava kognitivne sposobnosti, potiče proliferaciju i diferencijaciju u kulturi živčanih matičnih stanica. Nekoliko studija provedenih u Japanu pokazalo je da astaksantin poboljšana oštrinu vida i prilagodbu oka. Također su uočena poboljšanja u reproduktivnom sustavu muškaraca i kod refluksa kod bolesnika sa H. Pylori. Klinička primjena astaksantina nadilazi njegovo djelovanje kod oksidativnog stresa i upala, što otvara daljnje mogućnosti u njegovoj primjeni kod usporavanja fizioloških promjena vezanih za starenje.

PREDNOSTI ASTAKSANTINA U ODNOSU NA DRUGE ANTIOKSIDANSE

• 10 puta snažniji od beta-karotena i čak 550 puta od vitamina E
• neutralizira slobodne radikale bez da se sam uništi ili da postane pro-oksidant
• prolazi krvno-moždanu barijeru
• izvanredna sigurnost i podnošljivost

Zbog izrazito povoljnog djelovanja na kožu najviše ga spominjemo ljeti, jer značajno smanjuje crvenilo,
svrbež kože te nastanak plikova, a ujedno hidratizira kožu, usporava starenje i smanjuje bore.

Međutim važno je napomenuti i da djeluje protuupalno, povoljno na imunitet, štiti mozak od demencije, štiti kardiovaskularni sustav, zdravlje oka, poboljšava reproduktivni sustav u muškaraca.

Prema istraživanjima, astaksantin se pokazao kao nutrijent stanične membrane s različitim kliničkim benefitima, kao i anti-aging potencijalom. Smanjuje oksidativni stres i upalu te povećava imunološki odgovor kod ljudi, smanjuje biomarkere oštećenja DNA i povećava imunološki odgovor kod mladih i zdravih ženskih osoba.

Istraživanja su također pokazala kako konzumiranje hrane ili dodataka prehrani koji sadrže astaksantin, mogu smanjiti upalu endotela, oksidativni stres, odgoditi aterogenezu te smanjiti rizik od aterogenih kardiovaskularinih bolesti.