Početna Bezreceptni lijekovi

Bezreceptni lijekovi

Bezreceptni lijekovi (OTC – Over The Counter)

U Republici Hrvatskoj Zakonom o lijekovima lijekovi su razvrstani u dvije kategorije prema načinu izdavanja – oni koji se mogu izdavati samo na liječnički recept (R) i oni koji se mogu izdavati bez recepta (BR). Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prilikom odobravanja lijekova odlučuje hoće li se lijek izdavati na recept ili bez recepta. Bezreceptni ili OTC lijek je lijek kojem je odobren način izdavanja bez liječničkog recepta. Lijek može dobiti status OTC lijeka samo ako za njega nije potreban prethodni posjet liječniku jer je namijenjen kratkotrajnom liječenju simptoma, odnosno stanja koje pacijent lako sam prepozna i za koja nije nužan liječnički nadzor te koji ima izrazito pozitivan sigurnosni profil i dokazanu sigurnu upotrebu u samoliječenju. Bezreceptni lijekovi su, kao i lijekovi koji se izdaju isključivo na recept, regulirani zakonodavstvom lijekova te podliježu strogo reguliranom postupku davanja odobrenja od strane HALMED-a.

                                                                                       

Samoliječenje – važan dio zdravstvene skrbi

Samoliječenje podrazumijeva odabir i korištenje bezreceptnih lijekova, medicinskih proizvoda i dodataka prehrani u svrhu prevencije i liječenja bolesti i simptoma koje pojedinac sam prepozna što omogućuje aktivniju ulogu pojedinca u očuvanju vlastitog zdravlja, ali i brz i jednostavan pristup lijekovima koji se mogu uzimati bez liječničkog nadzora, ali uz savjet ljekarnika koji će vas uputiti i upozoriti kako ispravno koristiti taj lijek. Kod samoliječenja potreban je oprez i važno je prije upotrebe posavjetovati se sa ljekarnikom zbog mogućih opasnosti kao što su nepotrebno uzimanje bez kliničke koristi, postavljanje pogrešne dijagnoze i maskiranje prave ili interakcije s drugim lijekovima i/ili dodacima prehrani koje pacijent koristi. 

OTC lijek na Pablo webshopu

Na Pablo webshopu bezreceptne lijekove pronaći ćete pomoću posebne oznake koja stoji uz sliku lijeka kako bi svatko jasno i bez dvojbe prepoznao kako se radi o lijeku. Bezreceptne lijekove na Pablo webshopu možete isključivo rezervirati i osobno preuzeti u Pablo ljekarnama u Šarengradskoj ulici 1,  Heinzelovoj ulici 28 ili Zagrebačkoj aveniji 94 te u Samoboru na adresi Ljudevita Gaja 6a nakon savjetovanja s magistrom o prikladnosti lijeka s obzirom na indikaciju i samoj primjeni lijeka.