Filteri

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 300 kuna

Košarica (0)

Gljivične infekcije kože

03.08.2018

Dermatomikoze su infekcije kože uzrokovane gljivicama koje nisu opasne, ali znaju biti vrlo neugodne.

Češće se javljaju kod osoba s oslabljenim imunitetom, kod dijabetičara, osoba koje su podvrgnute transplantaciji, te kao posljedica korištenja nekih lijekova poput antibiotika i hormonalnih kontraceptiva.
 
Najučestalija dermatomikoza je atletsko stopalo (tinea pedis).
To je zarazna gljivična infekcija koja zahvaća kožu između prstiju i na tabanima. U lakšim slučajevima je praćena suhom i perutavom kožom, dok teži oblik karakterizira crvenilo, ranice, jače ljuštenje i suhoća kože uz svrbež i pečenje.
 
Osobe čija se stopala jako znoje ili provode mnogo vremena u radnoj obući, osobe koje koriste javne bazene i saune te ostale kolektivne prostore u kojima se hoda bez obuće trebaju posebno paziti na mogući nastanak gljivične infekcije. Kožna oboljenja izazvana gljivicama često prati umjeren do pojačan svrbež. Gljivična oboljenja kože se uglavnom liječe lokalno, antimikoticima u obliku masti, krema, gela ili otopine i higijenskim mjerama. Dužina liječenja može trajati nekoliko tjedana, ovisno o mjestu i jačini promjena na koži. Kako bi spriječili ponovne infekcije, liječenje se mora nastaviti još najmanje dva tjedna nakon nestanka svih simptoma i znakova bolesti.

Nakon nanošenja antimikotika potrebno je dobro oprati ruke zbog sprečavanja širenja zaraze na druge dijelove tijela i na druge osobe. Kožu je potrebno dobro osušiti nakon tuširanja i kupanja. Osobne stvari, kao što je ručnik, ne smije koristiti nitko drugi zbog mogućeg prijenosa infekcije. U toplim i vlažnim prostorima poput bazena i sauna treba nositi zaštitnu obuću. Odjeću koja dolazi u dodir s oboljelom kožom (rublje, čarape) treba redovito mijenjati i prati.
Newsletter
Prijavi se na newsletter i prvi saznaj koje te pogodnosti očekuju u Pablo ljekarnama i webshopu.