Filteri

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 300 kuna

Košarica (0)

Bebe i kupanje u moru

11.08.2016

Dijete se treba bez prisile priviknuti na more, a u tome mu pomažete upravo vi. Zajedničko druženje je najbolja motivacija za ulazak u čaroban morski, vodeni svijet.

Prvo i osnovno pitanje glasi – kada je beba spremna za more? Pravo putovanje planirajte nakon što se obavili sve zdravstvene preglede i cjepiva i kada ste već i vi i obitelj navikli na malenu prinovu i njezine potrebe, što je najčešće nakon navršenih šest mjeseci bebinog života. Računajte na to da ste i vi i beba dobrog zdravlja i da je vremenska prognoza pogodna, odnosno da vani nije prevruće i da more nije prehladno. Isto tako, imajte na umu da se dijete mora priviknuti na novu, neočekivanu okolinu, stoga se ne preporučuju vikend putovanja, već barem jedan tjedan.

Postoji nekoliko zlatnih pravila kojih biste se trebali pridržavati na moru s bebom. Samozaštita tanke i osjetljive dječje kože počinje se razvijati tek nakon druge godine života pa do tada svako izlaganje suncu predstavlja velik rizik za kasnije zloćudne bolesti. Upravo radi toga djecu treba kvalitetno i kontinuirano štititi od štetnog sunčevog zračenja. Za početak, obavezno poštujte vrijeme izlaska na sunce.

Male bebe nikako ne izlažite suncu od 10 do 18 sati.

Neka beba bude izložena suncu jedino kada se kupa, a tada je zaštitite kapicom ili šeširićem i vodootpornim sredstvom sa zaštitnim faktorom 50 za UVA i UVB zrake. Sredstvo nanesite u hladu u debljem sloju na cijelo tijelo od tjemena, preko ušiju do tabana. Isto tako, dok se dijete igra na plaži, osim kremama, suncobranima, naočalama i šeširićima, zaštitite ga i laganom, udobnom odjećom dugih rukava i nogavica (obavezno pokrijte vrat i donji dio leđa) i prozračnom, ali zatvorenom obućom.

Djeca drugačije reagiraju na more. Mogu biti oduševljena vodom, ali ne i kupanjem. Najbitnije je da nipošto ne prisiljavate bebu na kupanje ako se boji vode. Dijete se treba bez prisile priviknuti na more, a u tome mu pomažete upravo vi. Zajedničko druženje je najbolja motivacija za ulazak u čaroban morski, vodeni svijet. Raznovrsnim igrama i aktivnostima u vodi možete lako zagolicati maštu vašeg mališana i pokazati mu koliko kupanje i bućkanje u plićaku može biti zabavno. U tome će vam pomoći loptica, rukavice za plivanje, kolutovi i mnogo smijeha. Dijete će se s vremenom naviknuti na vodu i u moru pronaći užitak te će se, uz povjerenje u vašu zaštitu i svoje sposobnosti, lakše prilagoditi na kupanje. Samo upamtite, djetetu treba dati vremena, budite strpljivi i imajte razumijevanja. Većina djece se naprosto oduševi plažom, morem, kupanjem, igranjem i užitkom koje ono donosi. Omogućite svojem djetetu da se što sigurnije, zabavnije i postupno upoznaje s tom veselom stranom ljeta.

Newsletter
Prijavi se na newsletter i prvi saznaj koje te pogodnosti očekuju u Pablo ljekarnama i webshopu.