Filteri

Besplatna dostava za sve narudžbe iznad 300 kuna

Košarica (0)

Naxil za učinkovito ublažavanje kašlja

01.01.2019

Dolaskom hladnijih dana bilježimo sve veći broj respiratornih oboljenja čiji je vodeći simptom kašalj.

Ako traje predugo, postaje važan uzrok smanjene kvalitete života pa ne čudi podatak da je kašalj peti po redu najčešći simptom zbog kojeg se pacijenti javljaju ljekarniku ili liječniku obiteljske medicine.

Kašalj je simptom, ne bolest

Kašalj predstavlja refleksnu, obrambenu radnju kojoj je cilj zaštititi i očistiti dišni sustav od sluzi, stranih čestica ili mikroorganizama. Uzroci kašlja mogu biti različiti, a u najčešće ubrajamo alergije, upale grla i sinusa, prehladu, peludnu groznicu, rak pluća, pušenje, upotrebu nekih lijekova i tuberkulozu.

Vrste kašlja

Akutni kašalj traje kraće od tri tjedna i uglavnom je posljedica prehlade ili infekcija gornjeg dišnog sustava. Za kronični kašalj je značajno trajanje duže od osam tjedana, osobito kod pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa. Ponekad kronični kašalj može biti i jedini simptom raka pluća. S obzirom na prisutnost sluzi u dišnim putevima razlikujemo dva osnovna tipa kašlja – produktivni (vlažni) i neproduktivni (suhi, nadražajni) kašalj. Virusne infekcije poput gripe ili prehlade u početku su praćene suhim kašljem koji nakon nekoliko dana može prijeći u produktivni jer sluznica dišnih puteva počinje proizvoditi više sluzi. Nakon detaljnog razgovora s pacijentom ljekarnik će ovisno o vrsti kašlja preporučiti adekvatan lijek za kašalj jer se suhi i produktivni kašalj liječe na različite načine.

Liječenje kašlja

Dvije su osnovne vrste lijekova za ublažavanje kašlja: antitusici i ekspektoransi. Antitusici smiruju suhi kašalj smanjujući ili blokirajući refleks kašlja. Ekspektoransi su jedni od najčešće korištenih lijekova, osobito u zimskim mjesecima. Mukolitici, lijekovi iz skupine ekspektoransa koriste se u liječenju produktivnog kašlja tako što smanjuju gustoću bronhalne sluzi, olakšavaju iskašljavanje i ublažavaju otežano disanje. Acetilcistein je mukolitik i primjenjuje se kada je potrebno smanjiti viskoznost bronhalnog sekreta u dišnim putevima radi lakšeg iskašljavanja kod bolesti respiratornog sustava povezanih s produktivnim kašljem poput astme, bronhitisa, emfizema, mukoviscidoze i bronhiektazija.

Uz Naxil dišni put je opet čist

Belupo je svoju dobro poznatu paletu OTC lijekova za liječenje prehlade i gripe, Lupocet flu forte, Rinil (sprej za nos) i Hederan (biljni lijek za produktivni kašalj), proširio s lijekom pod nazivom Naxil, u obliku šumećih tableta ugodnog okusa naranče. Naxil forte sadrži 600 mg acetilcisteina i koriste ga odrasli u dozi jedne tablete dnevno, dok je za primjenu kod djece od dvije godine namijenjen Naxil 200 mg. Doza za djecu od dvije do sedam godina je dvije tablete Naxila 200 mg dnevno, a za djecu od sedam godina i više je tri tablete Naxila 200 mg dnevno otopljene u čaši vode.

Osim pravilnog odabira lijeka za kašalj ljekarnik može preporučiti korištenje drugih bezreceptnih lijekova (npr. kapi za nos, fiziološka otopina, dekongestivi) ili drugih mjera za ublažavanje kašlja (ovlaživanje prostorija, pijenje većih količina tekućine). Ako kašalj traje duže od deset dana, pogoršava se, praćen je visokom temperaturom, slabošću, žućkastosmeđim, zelenim ili krvavim iskašljajem, potrebno je javiti se liječniku.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Newsletter
Prijavi se na newsletter i prvi saznaj koje te pogodnosti očekuju u Pablo ljekarnama i webshopu.