Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Mjesec borbe protiv raka dojke

U listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke, dobro je podsjetiti se na osnovne informacije koje je potrebno znati o ovoj zloćudnoj bolesti.

Najvažnija od svega je mogućnost pravovremenog otkrivanja, a samim time i uspješnijeg liječenja!

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest u žena, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Godišnje se pojavi oko 2300 novih slučajeva oboljelih žena, a oko 900 žena godišnje umire od ove opake bolesti. Važno je napomenuti da se preko 90% bolesnica s rakom dojke može izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju i ispravno liječi. Najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima, koji uključuju samopregled, mamografiju te ultrazvučni pregled, ova bolest se može otkriti u ranom stadiju, što znači i veće šanse za ozdravljenje.

Rak dojke u Europi otkriva se u jedne četvrtine svih novooboljelih žena od raka (25,5 %), a smrt uzrokuje u 17,5 % umrlih žena od raka. Zaustavljanje porasta smrtnosti ili početak pada zamijećen je sedamdesetih i osamdesetih godina u nekim zemljama zapadne Europe, kao i u SAD-u, Kanadi te Australiji, zemljama koje su prije nekoliko desetljeća počele s organiziranim programom ranog otkrivanja raka. Spriječiti nastanak raka dojke nije moguće. Upravo stoga je neophodno što ranije otkriti bolest, dok je u početnom, lokaliziranom stadiju, a upravo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke pruža tu mogućnost.

U Hrvatskoj je Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke usvojen na sjednici Vlade RH 29. lipnja 2006. Program je sukladan Rezoluciji o prevenciji i kontroli karcinoma, koju je usvojila Svjetska zdravstvena skupština na zasjedanju u Ženevi.

Metoda koje se preporučuje za probir je MAMOGRAFIJA metoda koja može otkriti rak dojke do dvije godine ranije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Radi se o rendgenskom pregledu dojki kojim se osim tumora mogu detektirati i druge promjene, uključujući i one koje su premalene da bi se mogle napipati. Unatoč izuzetnoj vrijednosti i nezamjenjivosti u otkrivanju tumora, važno je naglasiti da se mamografijom ne može prikazati 15 20 % tumora dojki, posebice ukoliko se radi o dojkama s gustom žljezdanom strukturom.

 

Najznačajniji rizični čimbenici za razvoj raka dojke su:

  • starija životna dob
  • genetska predispozicija (rak dojke u obitelji)
  • prva mjesečnica prije 12. godine života
  • menopauza iza 55. godine života
  • nerotkinje ili žene koje su rodile iza 30 godine
  • žene koje nisu ili su kratko dojile
  • biopsijski nalaz epitelne hiperplazije ili atipije u dojkama
  • štetne životne navike (nedovoljno kretanje, nezdrava prehrana, pušenje, alkohol, izloženost stresu i ionizirajućem zračenju)

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Ciljna skupina su žene u dobi 50 do 69 godina. Njima Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“  šalje pozive za mamografsko snimanje na kućnu adresu s točno određenim terminom i lokacijom mamografske jedinice. Uz pozivno pismo, šalje se kupovnica za mamografsko snimanje, anketni upitnik koji treba ispuniti te odgovarajuća edukativna brošura.

U vezi s provedbom  Programa u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, otvorena je linija besplatnog telefona 0800 200 166.

Za sve dodatne informacije moguće je nazvati i na brojeve telefona 01 46 96 309 i 46 96 103 ili elektroničkom poštom na adresu mamografija-zagreb@stampar.hr.

Nalaz se očitava u roku do četiri tjedna i dostavlja na kućnu adresu zajedno s mamografskim slikama i uputama za daljnje postupanje koje su navedene na nalazu. Daljnja obrada, ukoliko je potrebna, provodi se u suradnji s odabranim liječnikom obiteljske medicine i upućivanjem u centre za dijagnostiku i terapiju.

 

Mamografske jedinice u gradu Zagrebu:

Bolnice

KB Merkur (Zajčeva 19)
KB Sestre milosrdnice (Vinogradska cesta 29)
Klinika za tumore (Ilica 197)
KB Dubrava (Avenija Gojka Šuška 6)
KBC Rebro (Kišpatićeva 12)

Domovi zdravlja

DZ Istok (Grižanska 4)
DZ Istok (Švarcova 20)
DZ Istok (Ninska 10)
DZ Centar (Avenija V. Holjevca 22)
DZ Centar (Runjaninova 4)
DZ Centar (Kruge 44)
DZ Centar (Laginjina 16)

Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“
(jedan mobilni mamograf i jedan stacionarni mamografski uređaj)