Aktualno

Aktualnosti i novosti iz svijeta zdravlja i vitalnosti

Naučimo razlikovati prehladu od gripe

Većina ljudi zna da prehlada i gripa nisu ista bolest, ali ne znaju ih svi razlikovati.

Donosimo pregled najvažnijih sličnosti i razlika između simptoma prehlade i gripe te savjete kako si pomoći ako obolite.

Što je zajedničko prehladi i gripi?

I prehlada i gripa su bolesti dišnog sustava uzrokovane virusima. Uglavnom se liječe simptomatski, što znači da ne djelujemo na uzročnika bolesti, već raznim lijekovima ublažavamo i otklanjamo posljedice, odnosno simptome bolesti. Važno je znati da antibiotici nisu lijekovi izbora, s obzirom da se radi o virusnim oboljenjima. Iznimno, u slučaju komplikacije bolesti, koje su uzrokovane bakterijom, liječnik će prepisati antibiotik.

Razlika u početku bolesti je bitna

Početak bolesti kod prehlade – blag i postupan. Najčešće počinje grloboljom, koja obično traje 1-2 dana te curenjem iz nosa. Temperatura se javlja rijetko, a ako se javi, obično bude do 38°C. Početak bolesti kod gripe – vrlo naglo. Najčešće počinje izrazito visokom temperaturom, 39 – 40°C, karakteristična je bol u mišićima, treskavica, jaka iscrpljenost, glavobolja, opća slabost. Grlobolja i curenje iz nosa u početku uglavnom izostaju ili su blago izraženi.

Lijekovi koji nam pomažu ublažiti simptome

Početak bolesti kod prehlade i gripe je ključan, na temelju njega ih je najlakše razlikovati. Gripa nas “baca u krevet”, znak koji treba doslovno shvatiti te mirovati i piti puno tekućine, jer “prehodana” može izazvati trajne i teške posljedice za zdravlje. S obzirom da se radi u oba slučaja o virusnom oboljenju, odlazak liječniku nije potreban. Oprez je nužan kod starijih i kroničnih pacijenata, trudnice te beba i male djece, jer su oni skloniji komplikacijama, kada je obavezan posjet liječniku. Tijek bolesti kasnije, i kod prehlade i gripe, uključuje slične simptome, samo različitog intenziteta. To su povišena tjelesna temperatura, curenje iz nosa ili začepljen nos, kašalj, grlobolja, umor i iscrpljenost, glavobolja, bolovi u mišićima i sl.

Pet je vrsta ili grupa lijekova koji nam pomažu da se osjećamo bolje i da se lakše nosimo sa svakodnevnim obavezama

Lijekovi za snižavanje teperature

Iako povišena temperatura (39 – 40°C) može izgledati zabrinjavajuće, ona sama po sebi nije opasna, ako se radi o odrasloj i zdravoj osobi. Naprotiv, pokazatelj je da se naš organizam učinkovito bori protiv infekcije. Stoga mu mi možemo pomoći na način da temperaturu ne krenemo odmah snižavati, već je pustimo koliko možemo izdržati. Izuzetno je važno piti dovoljno tekućine i poželjno je mirovanje (u slučaju gripe OBAVEZNO). Kada bolest teže podnosimo, posegnemo za lijekovima koji osim što snižavaju temperaturu, djeluju protiv bolova, daju energiju te olakšavaju disanje. Najčešće koristimo kombinirane pripravke: Rhinorelief, Rhinostop, Maxflu, Lupocet Flu ili Lekadol C.

Kapi ili sprej za nos

Morska voda, kao Aqua maris, zbog sadržaja mineralnih soli i velikog broja oligoelemenata ima blagotvoran učinak na sluznicu nosa. Svakodnevnim ovlaživanjem sprječava se stvaranje naslaga nečistoće te održava normalna prohodnost gornjih dišnih putova, što je posebno važno kod djece, da ne dođe do upale uha. Ponekad morska voda nije dovoljna pa trebamo posegnuti za dekongestivima. To su lijekovi koji smanjuju natečenost sluznice i omogućavaju normalno disanje. Njihova primjena ograničena je na 5-7 dana. U tom razdoblju nema nikakvog straha od štetnog djelovanja. Kombinacija lijeka ksilometazolina s morskom vodom i hijaluronom, koji dodatno štite i vlaže sluznicu, te bez dodanih konzervansa, čine lijek poput Meralys HA spreja još sigurnijim.

Pastile i sprej za grlo

Kod pojave prvih neugodnih simptoma, poput škakljanja, svrbeža i peckanja u grlu, uputno je primjenjivati antiseptik u obliku pastila ili spreja za grlo. Njihova je učinkovitost jednaka, djeluju tako da čiste sluznicu od širokog spektra mikroorganizama i održavaju njenu vlažnost.

Sirupi za kašalj

Važno je razlikovati radi li se o suhom, nadražajnom kašlju, ili o tzv. produktivnom kašlju. Da biste bili sigurni u ispravan odabir sirupa za sebe, posavjetujte se s ljekarnikom.

Lijekovi za podizanje imuniteta

Pileća juhica, stari narodni lijek naših baka, ima dokazano povoljno djelovanje na imunitet i olakšava oporavak od prehlade ili gripe. Od dodataka prehrani najčešće uzimamo vitamin C, cink, antioksidanse, multivitaminske formule, matičnu mliječ, propolis, echinaceu, koji vraćaju snagu i vitalnost.

Kako se zaštititi te spriječiti širenje prehlade ili gripe

• najjednostavnija i najdjelotvornija preventiva je pranje ruku
• nedodirivanje nosa ili očiju
• izbjegavanje duljeg kontakta s bolesnim osobama, naravno ako je to moguće
• češće provjetravanje prostorija u kojima boravimo
• čišćenje površina dezinfekcijskim sredstvom jer virusi mogu preživjeti nekoliko sati na predmetima i koži
• cijepljenje protiv gripe, posebno za starije ljude i kronične bolesnike, koje se ponavlja svake godine

Izbor preparata koji će vam pomoći u otklanjanju simptoma gripe i prehlade