Početna Pablog Aromaterapija Aromaterapija kod virusnih infekcija

Aromaterapija

Aromaterapija kod virusnih infekcija

Eterična ulja su najpoznatija zbog svog divnog mirisa, ali osim toga imaju i terapijsko, psihoemotivno i energetsko djelovanje.

Svi članci
Datum objave: 14.04.2020.

Znate li kako prepoznati kvalitetno eterično ulje i koja eterična ulja mogu biti korisna u novonastaloj situaciji?

Ako ste već upoznati s aromaterapijom, sigurno vas zanima koja eterična ulja mogu smanjiti mogućnost širenja kapljičnih infekcija u zatvorenim prostorijama, olakšati respiratorne simptome i koja eterična ulja djeluju opuštajuće te smanjuju anksioznost i umor. Odgovore potražite u nastavku teksta.

Aromaterapija je dio fitoterapije koju karakterizira korištenje eteričnih ulja za očuvanje zdravlja te liječenje i prevenciju bolesti.

Eterična ulja su lako hlapive komponente biljaka, a posebna su zbog svojih mirisnih osobina. Neophodno je da eterična ulja budu sigurna za primjenu pa prolaze strogu kontrolu kvalitete. Kvalitetna ulja će na deklaraciji imati naveden precizni sastav, odnosno latinski naziv biljke i dio biljke iz koje je ulje dobiveno, varijetet i kemijski sastav, zatim geografsko podrijetlo, način uzgoja (tradicionalni ili organski) i dobivanja, alergene i ostale obavezne oznake deklaracije.
Aromaterapijska ulja.
Danas je najčešći način primjene eteričnih ulja inhalacijom odnosno korištenjem difuzera. Razlikujemo klasične difuzere u koje ide samo eterično ulje i ultrazvučne u koje se uz eterično ulje dodaje i voda. Točni detalji o veličini prostorije za koju su namijenjeni su uvijek navedeni u uputama za upotrebu. Ako želite ovlažiti prostoriju u kojoj se nalazite, imajte na umu da će difuzer u kojem se nalazi najviše dva decilitra vode tek neznatno djelovati na ovlaživanje zraka, pa se u tu svrhu koriste ovlaživači koji imaju veći kapacitet za vodu i mogu osigurati dovoljno vlage.

Ulja u difuzerima je poželjno kombinirati:

  • dvije do tri kapi nekog drvenog mirisa
  • dvije do tri kapi tople, najčešće cvjetne note
  • nekoliko kapi vršne note, najčešće citrusa ili mente

Difuzeri raspršuju eterična ulja u obliku kapljica u prostor te oni inhalacijom (indirektna/direktna) prodiru do tkiva i organa te olakšavaju simptome zdravstvenih poteškoća (npr. olakšano iskašljavanje, izlučivanje sluzi). Isto tako, pomoću osjetila njuha i vomeronazalnog organa, informacija se prenosi do mozga pa eterična ulja djeluju na naše emocije, koncentraciju, stres i anksioznost.

Difuzor s aromaterapijskim uljem pokraj zapaljena svijeće.

Slatka naranča, petitgrain, neroli, mandarina, limunovac (verbena), bergamot, lavanda i ylang ylang imat će dobar učinak na anksioznost, depresiju i smirenje.

Za bolju koncentraciju i pamćenje odnosno produktivnu radnu atmosferu kod kuće možete koristiti limun, ružmarin i paprenu metvicu. Ružmarin također djeluje i kod glavobolje.

Eterična ulja koja u svom sastavu imaju alkohole i fenole imaju izraženo antivirusno, antimikrobno i imunomodulacijsko djelovanje, dok okside u aromaterapiji karakterizira ekspektorirajuće djelovanje (olakšavaju iskašljavanje). U tu svrhu, kod tegoba dišnog sustava mogu se koristiti npr. ravensara, čajevac, eukaliptus globulus, eukaliptus radiata, mirta cineol, itd.

VAŽNO: Iznimke uvijek postoje, pa s inhalacijama treba biti oprezan kod astme, KOPB-a i snažnih akutnih upala. Također, izbor eteričnih ulja ograničen je i kod trudnica, a u prostorijama gdje boravi novorođenčad i bebe ne preporučuje se korištenje eteričnih ulja u difuzerima zbog njihovog osjetljivog dišnog i imunološkog sustava.

Važno je održavati emocionalnu i tjelesnu ravnotežu. Brinite o svom tijelu i duhu!

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.