Početna Pablog Aromaterapija Aromaterapija u trudnoći

Aromaterapija

Aromaterapija u trudnoći

Eterična ulja mogu biti vaš pratitelj tijekom trudnoće, no važno je poznavati njihovu kvalitetu, svojstva, djelovanje i toksičnost. Prije upotrebe obratite se fitoaromaterapeutu.

Svi članci
Datum objave: 03.06.2020.

Trudnoća je jedno od posebnih razdoblja u životu žene kada dolazi do brojnih fizičkih, hormonalnih, psihičkih i emotivnih promjena. Osobito je važno da trudnice brinu o svom zdravlju i zdravlju svoje bebe tijekom narednih devet mjeseci i da im trudnoća bude maksimalno ugodna. Nažalost, neke žene se tijekom trudnoće mogu nositi i s određenim neugodnim tegobama poput jutarnjih mučnina, strija, umora, bolnih leđa, otečenih gležnjeva, itd. pa u nadi za olakšavanjem tegoba i smanjenjem stresa posežu za primjenom prirodnih metoda, a jedna od njih je aromaterapija.

Sigurnost prije svega

Mogu li koristiti određeno eterično ulje u trudnoći? Kako ga primijeniti (dermalno, inhalacija,…)? U kojoj dozi? Postoje li interakcije određenog eteričnog ulja s drugim lijekovima koje uzimam?

Važno je naglasiti da prirodno nije sinonim za sigurno što potvrđuje i slavna Paracelsusova rečenica „Doza čini otrov.“. Ako koristite eterična ulja u ovom osjetljivom razdoblju vodite računa o njihovom kemotipu, kvaliteti i porijeklu. Neke biljne vrste daju dva ili više kemotipa eteričnog ulja pa samim time imaju i različita svojstva, djelovanje i toksičnost. Jedan od razloga je i činjenica da neka eterična ulja primijenjena u trudnoći mogu imati neželjeno, štetno djelovanje i u najgorem slučaju uzrokovati preuranjene kontrakcije, pobačaj i sl. Upravo zato je obavezno posavjetovati se o korištenju eteričnih ulja sa stručnom osobom. Eterična ulja, njihovu koncentraciju i način primjene važno je prilagoditi individualnim zdravstvenim tegobama i razdoblju tijekom života.

Nekoliko eteričnih ulja koja su sigurna u trudnoći:

Naranča slatka
Mandarina
Palmarosa
Petitgrain gorke naranče
Prava lavanda
Rimska kamilica
Ružino drvo
Ylang ylang…


Nekoliko eteričnih ulja koja treba izbjegavati u trudnoći:

Anis
Borovica
Bosiljak
Cedrovina
Cimet
Kadulja ljekovita
Kadulja muškatna
Lavanda širokolisna
Limunska trava
Metvica
Mirta
Ružmarin
Timijan…


Gore navedeni popisi nisu iscrpni i konačni, no daju okvirne smjernice. Adekvatno korištenje kvalitetnih eteričnih ulja trudnicama može olakšati potencijalne neugodne tegobe i pružiti ugodu.

Imate pitanja i nedoumice?

Kontaktirajte Pablo fitoaromaterapeuta putem e-maila: [email protected].

Image by silviarita from Pixabay

 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna (10,61 €) donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna (1,33 €). Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.