Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Aromaterapija Inhalacije eteričnim uljima

Aromaterapija

Inhalacije eteričnim uljima

Inhaliranjem sitno raspršenih molekula eteričnih ulja aktiviraju se brojni regenerativni procesi u našem tijelu.

Svi članci
Datum objave: 01.10.2023.

Čim osjetimo ugodnu herbalnu notu eteričnog ulja, naš mozak, želudac, žile, dišni sustav i koža odmah reagiraju. Temperatura i tlak spuštaju se, sluznice se umiruju, mišići se opuštaju, poboljšava se protok krvi, smanjuje se napetost i nemir, a zjenice se šire, baš kao da smo zaljubljeni. Zamislite da sve to potičemo mirisom. Potrebno je biti oprezan kod inhaliranja djece, trudnica, osoba koje boluju od astme, bronhitisa i alergičara.

Suha inhalacija

Nakapajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja na maramicu ili ga protrljajte između dlanova te udahnite, posebno kod prehlade i hunjavice (ravensara, eukaliptus globulus i radiata), glavobolje i nesanice (lavanda, menta i mandarina), te mučnine (đumbir i limun). Ovo je najbrži i najjednostavniji način liječenja eteričnim uljima. Na tržištu se nude džepni inhalatori za istu namjenu.

Inhalacije vodenom parom

Ovo je najstarija vrsta ljekovite inhalacije, jer su mnogi iskusili inhaliranje iznad lončića s vrućom vodom u koje je kapnuto nekoliko kapi mirisa ili čajna vrećica. Aromaterapeuti savjetuju inhaliranje bez prekrivanja glave ručnikom i nikako ne koristite vruću vodu, jer direktnom inhalacijom možete izazvati opekotine nosnih školjki i ždrijela. Potrebno je da voda u lončiću bude oko 70 stupnjeva celzijusa (otprilike toliko da možete prstom kratko uroniti u vodu) i dodajte samo 1-2 kapi eteričnog ulja koje ćete potom inhalirati udisanjem vodene pare. Nakon jedne minute prekinite inhaliranje i dodajte ponovno 1-2 kapi eteričnog ulja, i tako sve do 10 minuta, koristeći ukupno 5-15 kapi eteričnog ulja. Postupak možete ponoviti 2-3 puta dnevno.

Zbog mogućeg prevrtanja vrele vode, ovakav način inhaliranja se ne preporučuje djeci.

Inhalacije inhalatorima

Poznati svjetski brendovi nude popularne uređaje - inhalatore koji omogućavaju tihe i ugodne inhalacije čak i malim bebama. Nakon inhalacije, djeci je lakše disati, nosić postaje prohodan, a kašalj se smiruje. Inhalatori sadrže posebne spremnike u koje se, osim lijekova, kod pojedinih modela mogu dodati i 1-3 kapi eteričnog ulja u fiziološku otopinu te se inhalira tijekom 5-10 minuta, 2-3 puta dnevno. Napominjem da nemaju svi inhalatori ovu opciju korištenja s eteričnim uljima, stoga dobro pročitajte upute za upotrebu. Samo određene vrste eteričnih ulja ili mješavine mogu se koristiti u inhalatorima.

Aromaterapijska inhalacija ove vrste nije prikladna za bebe i djecu.

Inhalacije difuzerima

Uređaji za inhaliranje i aromatiziranje prostora zovu se difuzeri.

Klasični difuzeri ili nebulizatori

Nebulizatori koriste čista eterična ulja, zbog čega je koncentracija mirisa veća u prostoru, kao i potrošnja ulja. Međutim, nebulizatori nisu namijenjeni za veće prostore, i potrebno ih je nakon nekog vremena isključiti pa ponovno nakon stanke uključiti, jer visoke koncentracije čestica eteričnog ulja u zraku mogu potencijalno iritirati sluznicu dišnog sustava kod djece i odraslih.

Ultrazvučni difuzeri

Kada razgovaramo o difuzerima, najčešće mislimo na ultrazvučne difuzere. Oni troše manju količinu dragocjenih eteričnih ulja, jer se desetak kapljica eteričnog ulja dodaje u vodu. Namijenjeni su za veće prostore, možete ih ostaviti uključenima nekoliko sati, cijeli dan ili noć. Oni ne zagrijavaju osjetljiva eterična ulja, sve što vidite i osjetite je fina i mirisna maglica. Kod dišnih tegoba poput prehlade, hunjavice, alergijskog ili nekog drugog kašlja, upale sinusa i začepljenog nosa, sjednite tako da vam je nos udaljen nekih 10-tak centimetara od maglice koju ispušta ultrazvučni difuzer. U njega dodajte samo 20–40 ml vodovodne vode i 20 kapi eteričnog ulja poput ravensare, eukaliptus globulus ili radiata, mirta, niauli, čajevac, bijeli bor i timijan.

Udišite maglicu 5 minuta, nakon čega dodajte vodu u difuzer do maksimuma. Pustite da se cijeli prostor u kojem boravite napuni mirisom, koji ćete onda indirektno udisati dok obavljate svoje obaveze po kući. Postupak ponovite 2-3 puta dnevno. Difuzeri su tijekom borbe s korona virusom pokazali kakvu moć imaju nad virusima protiv kojih nema pravog lijeka. Uz primjenu eteričnih ulja u difuzerima, gubitak mirisa se znatno brže rješavao, otečene sluznice nosa i sinusa se nisu začepljivale, kašalj se smirivao, kao i osjećaj straha i nemira. U ljekarnama smo ultrazvučnim difuzerima dodatno dezinficirali zrak i prostor, jer pojedina eterična ulja, poput mente i čajevca, djeluju snažno protiv virusa i bakterija. Dodali bismo par kapi eteričnog ulja mandarine i cijeli bi prostor zamirisao ugodnim mirisom koji jača imunitet i podiže raspoloženje.

Nije svako eterično ulje dobro za svakoga, treba dobro poznavati dozu, koncentraciju i duljinu izlaganja pojedinim eteričnim uljima.

Malu djecu indirektno inhalirajte u prostoriji u kojoj ste uključili difuzer s duplo manjom količinom eteričnog ulja nego za odrasle, otprilike 3-4 puta dnevno po 15-30 minuta. Kod tegoba dišnog sustava djece učinkovita su eterična ulja ravensare, kajeput, bijeli bor, eukaliptus radiata i mirta. Za lakše usnivanje i umirenje kod male djece, u difuzer ukapajte samo nekoliko kapi mandarine, lavande, rimske kamilice ili već gotove mješavine. Sva navedena ulja mogu se koristiti i kod beba starijih od 3 mjeseca, premda je u tom slučaju bolje prostor ispuniti mirisom dok beba ne boravi u njemu. Stavite 10 kapi eteričnog ulja na 100 ml vode i pustite da radi 30-60 minuta. Potom isključite difuzer, prozračite i dovedite bebu u prostoriju.

Trudnice smiju koristiti eterična ulja u difuzerima, ali s oprezom. Doze i izloženost eteričnim uljima kod trudnica iste su kao kod male djece. Premda trudnice više brine umor i problemi s mišićima leđa, otečene i teške noge, zbog čega se u 100 ml baznog ulja može dodati 10-20 kapi eteričnog ulja lavande, rimske kamilice ili nekog citrusa. Dobivenom mješavinom valjalo bi masirati leđa trudnice u sjedećem položaju. Trudnici u ležećem položaju lagano masirajte noge dok su povišene na jastuku, prema srcu. Nikada ne masirajte veće površine kože eteričnim uljima kod trudnica. U prvom tromjesečju trudnoće koristite samo bazna ulja bez dodataka eteričnih ulja kako biste zaštitili kožu od pucanja i strija bez štetnog utjecaja na plod.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.