Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Dermokozmetika Kako pravilno hidrirati dehidriranu kožu?

Dermokozmetika

Kako pravilno hidrirati dehidriranu kožu?

Eau Thermale Avène Hydrance linija intenzivno hidrira kožu i razvijena je posebno za suhu kožu.

Svi članci
Datum objave: 26.07.2021.

Dva su temeljna razloga zašto je potrebno voditi brigu o vlastitoj koži – to su zdravlje i ljepota. Tijekom ljetnog razdoblja izloženi smo nizu faktora koji na kožu mogu imati negativan utjecaj. Jedan od mogućih problema je dehidrirana koža, odnosno manjak vode u koži. Jeste li upoznati s načinima tretiranja dehidrirane kože?

Kakvu ulogu ima voda?

Zadržavanje vode u koži od neizmjerne je važnosti za održavanje elastičnosti kože, ali i sposobnosti rastezanja i savijanja. Potpuno je prirodan proces gubitka vode gdje ona iz dubljih slojeva kože dolazi na površinu (odnosno rožnati sloj) odakle isparava. Taj se proces stručno naziva transepidermalni gubitak vode (engl. transepidermal water loss, TEWL). Što je koža oštećenija, to je gubitak vode veći. Nadalje, što je gubitak vode veći, to je homeostaza kože dodatno narušena te se javlja suhoća, a u određenim situacijama i upalna reakcija.

Za zadržavanje vode u dubljim slojevima kože najvažniju ulogu ima upravo rožnati sloj – površinski sloj kože. Prvi način održavanja vlažnosti kože je prisutnost lipida u površinskom sloju kože. Lipidi, koji se nalaze u sastavu rožnatog sloja, djeluju tako da onemogućavaju isparavanje vode s površine tijela. Možemo ih zamisliti poput opne koja se proteže površinom kože i onemogućava molekulama vode da izađu na samu površinu. U sastavu lipidnog sloja inače se nalaze ceramidi, kolesterol, slobodne masne kiseline, trigliceridi i sl.

Drugi način na koji se održava vlažnost kože je prisutnost prirodnih čimbenika vlažnosti (engl. natural moisturizing factors, NMF). NMF grade od 20 do 30 % suhog sadržaja rožnatog sloja, a u svojoj su biti molekule topljive u vodi koje svojom strukturom vezuju vodu, što pridonosi održavanju vlažnosti kože. U NMF ubrajamo aminokiseline, mliječnu kiselinu, ureu, PCA i sl.

Kako tretirati dehidriranu kožu?

Osnovna ideja tretmana suhe kože je nadomjestiti manjak, a manjak su u ovom slučaju voda i lipidi. Kada je narušen i lipidni sloj rožnatog sloja, gubitak vode bit će još veći. Povećani unos tekućine u ovom slučaju nije rješenje. Ono leži u obnovi lipidnog sloja koji će „zaključati“ vodu u koži i spriječiti njezin izlazak.

Prilikom primjene preparata za njegu kože poželjno je pridržavati se „pravila 3 minute“. Prema njemu, kozmetički proizvodi trebaju se primijeniti unutar tri minute od završetka tuširanja. Tomu je tako jer tuširanje otvara pore kože te poboljšava ulazak kozmetičkih proizvoda.

Vrlo je važna i kakvoća vode koja dolazi u kontakt s kožom. Vode s visokom razinom kamenca (tzv. tvrde vode) mogu pojačati učinak isušivanja.

Eau Thermale Avène Hydrance linija

Eau Thermale Avène Hydrance linija namijenjena je hidraciji dehidrirane kože. Lagana tekstura Hydrance linije čini kožu mekom, dok mikrokapsule sa svojstvom regulacije sebuma pridonose održavanju strukture i funkcije lipidnog sloja. Visok udio Avène termalne izvorske vode ublažava iritacije uzrokovane dehidracijom te umiruje kožu. Eau Thermale Avène Hydrance linija sadrži patentirani Cohederm™ kompleks koji intenzivno hidrira gornje slojeve kože i jača zaštitnu barijeru. Osim toga, umiruje te obnavlja zalihe vode u koži.

Za svakodnevnu njegu, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci, namijenjena je Hydrance UV lagana hidrirajuća emulzija sa zaštitnim faktorom (SPF 30) koja će umanjiti štetan učinak Sunčeva UV zračenja, dostupna i u bogatoj verziji Hydrance UV bogata hidrirajuća emulzija sa zaštitnim faktorom (SPF 30).

Za pojačano hidracijsko djelovanje krema i/ili emulzija tu je Hydrance Intense rehidrirajući serum. Hydrance Intense rehidrirajući serum primjenjuje se direktno na lice, nakon čega se nanosi sloj hidrirajuće kreme ili emulzije.

Hydrance Aqua-gel hidrirajući je i iznimno osvježavajući gel formuliran u Japanu, a izrađen u Francuskoj. U svom sastavu sadrži i pretokoferil i dekstran-sulfat koji pridonose zaštiti kože od negativnog utjecaja oksidativnog stresa. Hydrance Aqua-gel je 3 u 1 proizvod, može se koristiti za dnevnu njegu, njegu područja oko očiju i kao noćna maska.

Borna Tićak, mag. pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.