Početna Pablog Dobrodošli u JGL Muzej farmacije!

Pablog

Dobrodošli u JGL Muzej farmacije!

Ako se želite vratiti u prošlost i otkriti sve o povijesti ljekarništva, navratite u JGL Muzej farmacije. Tamo vas čeka i 3D ljekarnik kojeg sigurno već znate!

Svi članci
Datum objave: 24.03.2021.

JGL Muzej farmacije otvoren je u godini kad je Rijeka postala europska prijestolnica kulture i tako nas je simbolično uveo u godinu kad je Rijeka postala hrvatska prijestolnica farmacije. Rijeka je, naime, dom JGL-a koji je ove godine i službeno postao najveća hrvatska farmaceutska kompanija. A kako je sve počelo, otkrijte posjetom JGL Muzeju farmacije gdje ćete uz pomoć starih eksponata i najnovije tehnologije doznati sve o povijesti ljekarništva u svijetu i na našim prostorima!

Ovaj jedinstveni povijesni specijalizirani muzej, čiji je osnivač Jadran Galenski laboratorij u suradnji s Muzejom grada Rijeke, fascinantno je multimedijalno iskustvo za sve generacije koje će vas provesti kroz čitavu povijest ljekarništva, kako u svijetu tako i na ovim prostorima. I to doslovno, jer već na ulazu čeka vas impozantna vremenska lenta s najvažnijim događajima i ličnostima iz povijesti medicine i farmacije, a neke od njih će vam se obratiti i osobno!

Potom ne propustite obilazak ljekarničkog laboratorija s autentičnim spravama, priborom i posudama koje su se koristile kroz povijest. Ovdje možete upoznati najznačajnija imena hrvatskog ljekarništva, a gigant hrvatskog ljekarništva Julije Domac i nobelovac Vladimir Prelog osobno će vam putem naše multimedije ispričati svoje fascinantne životne priče.

Ljekarne (ne)zaboravljenog vremena

Autentičan doživljaj farmacije nekih prohujalih vremena čeka vas u simulaciji pravog povijesnog ljekarničkog ureda i knjižnice ljekarnika Enea Forempohera koji je u prvoj polovici 20. stoljeća vodio vlastitu ljekarnu u Komiži na otoku Visu. Ovdje možete pronaći fantastičnu zbirku farmakopeja iz cijelog svijeta, među kojima s posebnom ljubavlju ističemo hrvatsku farmakopeju “Hrvatsko-slavonski ljekopis” iz 1901. godine.

Jeste li znali da prvi zapis o ljekarništvu u Rijeci datira još iz 15. stoljeća? Kod nas riječko ljekarništvo zauzima počasno mjesto, a osobita nam je čast upoznati vas s radom riječke farmaceutske kompanije Alga koja je bila nadaleko poznata po svojim pripravcima za masažu, ali i po vrhunskom marketingu. U ovoj cjelini obratit će vam se i svjetski poznati kemičar i izumitelj Leo Henryk Sternbach, porijeklom naš Opatijac.

Oficina naše mladosti

Naš centralni eksponat i pravi krunski dragulj svakako je povijesna ljekarna oficina koja je još do preklani bila u funkciji u riječkoj Ljekarni Kolodvor, a datira s početka 20. stoljeća. Oficina (lat. officina – radionica, laboratorij) je prostorija u ljekarni namijenjena prijemu bolesnika u kojoj se određuje propisno doziranje, spravljanje i izdavanje lijekova. Kako su oficine često bile ukrašene bistama zaslužnih ličnosti, kod nas možete vidjeti biste Hipokrata, Apolona te boga liječništva Asklepija i njegove kćeri Higije, božice zdravlja sa zmijom bjelicom i posudom za vodu u ruci. Svakako bacite pogled - ili stotinjak pogleda - na stotine prekrasnih povijesnih ljekarničkih stojnica od kojih su neke prava umjetnička djela. Tu se skriva i najstariji eksponat Muzeja farmacije, atraktivna stojnica za egipatsku pomast iz 1551. godine, ali i 3D prikaz vašeg najdražeg ljekarnika Pabla koji će vam rado ispričati sve svoje tajne!

Od JGL-a s ljubavlju!

U posebnoj cjelini čeka vas i našim srcima osobito mila priča o JGL-u koji je od malog poduzeća nastalog na temeljima riječke Ljekarne Jadran u ovih 30 godina narastao do statusa najveće hrvatske farmaceutske kompanije koja je danas prisutna na preko 60 svjetskih tržišta. Naposljetku odmorite dušu u našem Vrtu ozdravljenja sa zelenim zidom od živog ljekovitog bilja čija su farmaceutska svojstva poznata još od prapovijesti. Dakako, naše stručno svojstvo uputit će vas u sve tajne ovih čudesnih darova Majke Prirode i upoznati vas sa svim našim vrijednim eksponatima i pričama koje iza njih stoje.

I, kad se vidimo?

Žena bere biljke sa zida.

JGL Muzej farmacije.

Starinska ljekarna

Aqua Maris proizvodi.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.