Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Kronične bolesti Priča o štitnjači i potrazi za ravnotežom

Kronične bolesti

Priča o štitnjači i potrazi za ravnotežom

Štitnjača je važna žlijezda koja utječe na metabolizam i rad svake stanice u tijelu. Otkrijte zašto je toliko važna.

Svi članci
Datum objave: 09.04.2024.

Štitnjača je žlijezda o kojoj se posljednjih godina sve više priča. Smještena je u sredini donjeg dijela vrata te se sastoji od dva režnja – desnog i lijevog, pri čemu oba režnja zajedno podsjećaju na leptir. Čini važan dio ljudskog endokrinog sustava te zajedno sa središnjim živčanim i imunološkim sustavom regulira tjelesni metabolizam.

Zašto je toliko važna ta mala žlijezda?

Štitna žlijezda uječe na funkcioniranje svake stanice u našem tijelu te regulira metabolizam pomoću dva hormona, a to su T3 i T4 koje proizvodi i potom otpušta u krvotok. Kako bi se uspješno proizveli hormoni T3 i T4, tijelu je potreban mikroelement jod i tirozin. Navedeni hormoni povećavaju metaboličke aktivnosti tkiva te utječu na sustav koji kontrolira reprodukciju, kako tijelo reagira na stres i infekcije (imunitet), kako regulira:

 • metabolizam
 • potrošnju kisika
 • održava tjelesnu temperaturu
 • krvni pritisak i još mnogo toga.

Navedeni hormoni sudjeluju u održavanju bazalnog (osnovnog) metabolizma stanica, a njihov manjak može usporiti metabolizam do 40 %, dok višak ubrzati metabolizam čak 60 do 100 %.

Uz navedene nutrijente, vrlo važan je i selen za adekvatnu sintezu hormona te njihovu aktivaciju i metabolizam, dok vitamin D u ljudskom organizmu doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Osvijestite neravnotežu

Jeste li znali kako otprilike 200 milijuna ljudi na svijetu ima problema s radom štitnjače, a njih gotovo 50 % je nedijagnosticirano? Štitnjača koja proizvodi preveliku ili premalu količinu hormona posljedično uzrokuje disbalans zbog kojeg cijeli organizam onda ne može pravilno raditi. Istraživanja pokazuju da je kod žena učestalost nepravilnosti u radu štitnjače do 10 puta veća u odnosu na muškarce, a isto tako epidemiološki podaci ukazuju da će 1 od 8 žena tijekom života imati neki poremećaj u radu štitnjače.

Znakovi neravnoteže u tijelu.

Slika 1: Simptomi neravnoteže u radu štitnjače1

Hipotireoza je stanje smanjenog stvaranja, izlučivanja i djelovanja hormona štitnjače. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u starijih osoba. U zadnjem desetljeću čini se da brojke oboljelih od bolesti štitnjače ubrzano rastu. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tireoiditis) koja je otprilike 10 puta češća kod žena. Hipertireoza je stanje pojačanog stvaranja hormona štitnjače koje dovodi do povišene razine hormona štitnjače u krvi.

Hipertireoza se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, a posebno je česta u žena između 20. i 50. godine života.

Nutrijenti za ravnotežu hormona, metabolizma i stvaranja energije

Pravilna funkcija štitnjače utječe na naše psihičko, fizičko i emotivno zdravlje. Uravnotežena prehrana i pravilan način života čine važne komponente održavanja zdrave funkcije štitnjače. Kod postojećih problema u radu ove važne žijezde, cilj je prevenirati i usporiti daljnji razvoj bolesti, ublažiti neželjene simptome te svakako kroz unos ključnih nutrijenata poboljšati cjelokupno psiho-fizičko zdravlje zbog pozitivnog utjecaja na ravnotežu hormona, rad metabolizma i stvaranja energije.

Pakiranje Almagea Thyroideal+

Almagea® Thyroideal+ je dodatak prehrani u Licaps® kapsulama koji sadrži inovativnu formulaciju 13 pomno odabranih i ključnih nutrijenata za ravnotežu hormona, metabolizma i stvaranja energije:

 • vitamini: vitamin D, vitamin E, vitamini B skupine: B1, B3, B6, B9 i B12
 • minerali: selen, cink, jod i bakar
 • nutrijent: fosfatidil-kolin
 • aminokiselina: L-tirozin

Namijenjen je svim osobama koje žele postići ravnotežu hormona, metabolizma i stvaranja energije kroz unos i sinergijsko djelovanje nutrijenata uključenih u:

 • smanjenje umora i iscrpljenosti
 • pozitivni učinak na regulaciju hormonske aktivnosti
 • normalno funkcioniranje živčanog sustava, poboljšanje psihološke i kognitivne funkcije
 • održavanje normalne funkcije imuniteta
 • zaštitu stanica od oksidacijskog stresa
 • održavanje normalne plodnosti, normalnu sintezu DNA i proces dijeljenja stanica
 • održavanje normalne kože, kose i noktiju
 • pravilan metabolizam makronutrijenata, metabolizam homocisteina te metabolizam stvaranja energije
 • normalnu funkciju srca i jetre.

Thyroideal+ je u potpunosti prigodan za vegane i vegetarijance, trudnice i dojilje te osobe koje već uzimaju hormonalnu terapiju. Preporučujemo uzimanje 1 – 2 kapsule na dan uz obrok: 1 kapsulu preporučujemo za održavanje uravnoteženog rada štitnjače i metabolizma, a 2 kapsule uslijed/nakon kroničnog ili intenzivnog stresa, dugotrajne ili restriktivne dijete te utvrđenog manjka ključnih nutrijenata važnih za hormonsku ravnotežu, rad metabolizma i stvaranje energije. Detaljnije o temi što je štitnjača, zašto nam je toliko važna i koji su ključni nutrijenti koji podupiru njen rad, saznajte u edukativnom videu:

Nisu sve multivitaminske formulacije stvorene jednake!

Većina multivitamina ima premalo ključnih nutrijenata, a često ti nutrijenti mogu u našem tijelu biti u teškom deficitu. Tvrtka Almagea® pobrinula se da u svoj inovativni dodatak prehrani uključi ključne nutrijente koje vaša štitnjača i tijelo trebaju i to u obliku koji su u većim, poželjnim dozama, lako dostupni i upotrebljivi. Iako je posebno formuliran da bude savršen multivitamin za gotovo sve nas, napravljen je po mjeri za ljude koje imaju neku vrstu disbalansa štitnjače - jer Thyroideal+ pomaže u poticanju njene optimalne funkcije i upravo zato je savršeni suputnik na vašem putu u ravnotežu.

1Infografika: Garmendia Madariaga A, Santos Palacios S, Guillen-Grima F, Galofre JC. The incidence and prevalence of thyroid dysfunction in Europe: a meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab 2014;99:923-31

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.