Početna Pablog Kronične bolesti Utjecaj ulja račića krila na zdravlje jetre

Kronične bolesti

Utjecaj ulja račića krila na zdravlje jetre

U Hrvatskoj je provedeno prvo PILOT istraživanje o utjecaju ulja račića krila, bogatog omega-3 masnim kiselinama, na zdravlje jetre.

Svi članci
Datum objave: 04.11.2019.
U Hrvatskoj je provedeno prvo PILOT istraživanje o primjeni ulja račića krila, bogatog omega-3 masnim kiselinama, u bolesnika s nealkoholnom masnom bolesti jetre – jedno od rijetkih hrvatskih istraživanja s dodatkom prehrani koji je proizveden od strane hrvatske tvrtke Almagea.
 
Nealkoholna masna bolest jetre (engl. Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) definira se kao prekomjerno nakupljanje masti u jetri kod osoba koje ne konzumiraju alkohol u značajnim količinama. NAFLD obuhvaća čitav spektar simptoma bolesti jetre, a veliki broj oboljelih od masne jetre ima povećani rizik od progresije bolesti do ciroze jetre ili čak karcinoma jetre.
Uobičajen način tretiranja NAFLD-a jest promjena prehrane i životnog stila, a u provedenoj pilot studiji istraživao se potencijal dodatka prehrani s uljem račića krila na omega-3 indeks, kardiovaskularne i metaboličke značajke kod pacijenata oboljelih od NAFLD-a.

Prikaz dizajna i metodologije pilot-istraživanja

Dvostruko slijepo randomizirano pilot istraživanje provedeno je na oboljelima od nealkoholne masne bolesti jetre u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu tijekom 2016. i 2017. godine. U istraživanju, koje je trajalo šest mjeseci, sudjelovalo je 14 ispitanika s dijagnosticiranom nealkoholnom masnom bolesti jetre. Ispitanici su podijeljeni u dvije skupine. Prva skupina, intervencijska, dobivala je ulje račića krila u količini od tri kapsule dnevno (Almagea® KRILL OIL CARDIO+ koji sadrži 1500 mg ulja račića krila, 36 mg vitamina E i 165 mcg selena), dok je druga skupina, placebo, dobivala tri kapsule dnevno sojinog ulja (1500 mg sojinog ulja).
Korištene su sljedeće metode: mjerenje antropometrijskih parametara, potrošnja energije u mirovanju (REE), jetreni enzimi, razina lipida u serumu, omega-3 indeks i indeks masne jetre.
Omega-3 indeks predstavlja biomarker za kardiovaskularne bolesti, a može biti i koristan pokazatelj rizika za razvoj NAFLD-a. Omega-3 indeks označava sadržaj EPA+DHA (omega-3 masne kiseline) u odnosu na ukupne masne kiseline u eritrocitima.
FLI ili indeks masne jetre (engl. Fatty Liver Index) je indikator koji ukazuje na stupanj masne jetre. Jedan od tri najbolje validiranih biomarkera steatoze jetre i precizan je u otkrivanju NAFLD-a.

Prikaz glavnih rezultata

Rezultati su pokazali statistički značajno smanjenje tjelesne mase, indeksa tjelesne mase i opsega struka u intervencijskoj skupini, u usporedbi s placebo skupinom. U intervencijskoj skupini zabilježeno je smanjenje indeksa masne jetre kod 75% oboljelih od NAFLD-a. U placebo skupini, zabilježeno je povećanje indeksa masne jetre kod 66% ispitanika. Nakon intervencije, zabilježeno je povećanje omega-3 indeksa u intervencijskoj skupini od 7,7% i smanjenje od 6% u placebo skupini. Omega-3 indeks kod ispitanika na početku istraživanja bio je vrlo nizak i prema tome ispitanici imaju veliki rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Dobiveni rezultati pokazuju potrebu za dodatnom primjenom omega-3 masnih kiselina u rizičnoj populaciji, poglavito kod osoba koje su pretile ili imaju neke od komponenti metaboličkog sindroma kao što su: visok krvni tlak, dijabetes i/ili lošu krvnu sliku, posebno povišena koncentracija triglicerida, ukupnog i LDL kolesterola.

U užem smislu, ovo PILOT istraživanje pokazalo je kako dodatak prehrani Almagea® KRILL OIL CARDIO+ zbog sadržaja ulja račića krila u kombinaciji s antioksidansima vitaminom E i selenom ima značajan potencijal za primjenu kod oboljelih od masne bolesti jetre.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna (10,61 €) donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna (1,33 €). Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.