Početna Pablog Majka i dijete Beba je stigla kući

Majka i dijete

Beba je stigla kući

Dolaskom bebe i mame iz rodilišta započinje jedno uzbudljivo, ali često emocionalno i fizički zahtjevno razdoblje, osobito ako je u pitanju prvo dijete u obitelji.

Svi članci
Datum objave: 05.10.2017.

Priprema osnovnih uvjeta

Nekoliko tjedana prije samog termina poroda potrebno je pripremiti i osigurati sve za dolazak prinove. Beba bi trebala imati svoj prostor za spavanje, krevetić u svijetloj i prozračnoj prostoriji. Svu odjeću i posteljinu koju će dijete koristiti potrebno je prije korištenja oprati na visokoj temperaturi, bez dodatka omekšivača i nakon sušenja izglačati. Dobro je odvojiti prostor za spavanje od prostora za boravak, što će pomoći bebi da lakše usvoji ritam spavanja i ne zamijeni dan za noć.

Osim kadice za kupanje, važno je osigurati prostor za prematanje (podloga za prematanje ili komoda), gdje će vam na dohvat ruke biti sve stvari za presvlačenje pelena.
Nakon što beba dođe iz rodilišta potrebno je obavijestiti patronažnu sestru i dogovoriti posjet. Ona će pri posjeti dijete pregledati, izvagati, dati savjete o njezi pupka, dojenju i kupanju. S navršenih mjesec dana vrijeme je za prvi posjet pedijatru koji će dijete detaljno pregledati, odgovarati na vaša pitanja, dati preporuku o uzimanju vitamina D3 zbog prevencije rahitisa i po potrebi preporučiti ultrazvučni pregled kukova.

Osobita pažnja pri njezi novorođenčeta se pridaje njezi pupka, pelenske regije, higijeni nosa i kupanju. Razdoblje prvih nekoliko tjedana života kod nekih beba je obilježeno i pojavom dojenačkih kolika. Prije svakog prematanja ili hranjena bebe ruke treba dobro oprati toplom vodom i sapunom.

Njega kože

Bebinu kožu je potrebno pravilno njegovati kako bi ostala glatka i meka. U prvim tjednima za kupanje je dovoljna samo topla voda, a za jače zaprljane regije, kao što je pelenska, blago sredstvo za pranje tj. sindet, sredstvo za pranje bez sapuna koje je potrebno dobro isprati s kože. Svakodnevno kupanje novorođenčeta nije štetno, ali se tijekom prvih nekoliko tjedana ipak savjetuje kupati dva do tri puta tjedno, samo u toploj vodi. Poželjno je da temperatura prostorije bude oko 23 °C, a temperatura vode slična tjelesnoj, oko 37 °C.
Prije nego se pupak osuši i otpadne, beba se pere na podlošku koji prekrijemo pamučnom pelenom. Mekana frotirska rukavica se umoči u toplu vodu i njome parcijalno prelazimo dijelove tijela počevši od glave, a naposljetku i pelensku regiju.

Prvo uranjanje cijelog tijela u kadicu dozvoljeno je nakon što otpadne pupčani batrljak i zaraste pupčana ranica. Za pranje kose novorođenčadi je dovoljna samo voda ili tek malo blagog dječjeg šampona ako je kosa izrazito gusta ili zaprljana. Kosa se ne mora prati prilikom svakog kupanja. Tjemenica (žućkasto-bijele naslage na vlasištu) se mogu premazati bademovim, maslinovim ili dječjim uljem i ostaviti nekoliko sati da djeluje. To će ih omekšati i dat će se ukloniti češljem prije pranja kose. Dječja koža od pretjeranog kupanja, sapunanja i boravka u toplom može postati suha. U tom slučaju treba primijeniti blagi losion ili mlijeko i osigurati bebi dovoljno tekućine.

Njega pupka

Dio pupčane vrpce koji ostaje nakon presijecanja i podvezivanja nekoliko centimetara od kože novorođenčeta zove se pupčani batrljak. Treba ga održavati čistim, suhim i njegovati pupčanu ranicu dok potpuno ne zaraste i prestane vlažiti. Bar tri puta dnevno prilikom promjene pelene antiseptičkom otopinom ili antibiotskim praškom tretirati pupak i prekriti ga sterilnom suhom kompresom. Rub pelene je potrebno presaviti ispod pupka kako se ne bi navlažio urinom. Ako se područje pupka zacrveni ili se pojavi gnojni iscjedak praćen neugodnim mirisom, dijete je potrebno odvesti pedijatru.

Njega pelenske regije

Budući da je koža pelenske regije izložena iritativnom djelovanju urina i stolice, važno je pelensku regiju držati suhom. Bebama je ponekad potrebno i do deset puta tijekom dana promijeniti pelenu. Područje genitalija se briše od naprijed prema otraga pamučnom blazinicom namočenom u toplu vodu. Nakon čišćenja, guzu treba posušiti laganim tapkanjem pamučnom blazinicom i nanijeti dječju kremu. Usprkos njezi, ponekad se guza može zacrveniti, postati bolna na dodir ili se mogu pojaviti mjehurići i prištići ispunjeni gnojem. U tom slučaju se razvio pelenski osip. On se javlja češće kad beba počne jesti krutu hranu, tijekom izbijanja zubića i nakon antibiotske terapije. Za ublažavanje osipa je preporuka češće mijenjati pelene i povremeno ih skidati kako bi djetetova guza bila što više na svježem zraku. Mogu se primijeniti oblozi s fiziološkom otopinom i zaštitne kreme koje u svom sastavu imaju cink.

Dojenački grčevi - kolike

Dojenački grčevi se uglavnom javljaju oko trećeg tjedna djetetova života, najizraženiji su oko šestog tjedna, a uglavnom potraju do trećeg ili četvrtog mjeseca života. Uz napade plača, djetetovo lice je blijedo ili crveno, praćeno bolnim grimasama. Djetetov trbuh je napet i napuhnut, dijete privlači noge, stišće šake i diže glavu. Točan uzrok i nastanak grčeva nije razjašnjen, no smatra se da ih potiču progutane veće količine zraka tijekom hranjenja i nepodnošenje mliječnog šećera (laktoze). Djetetu može pomoći masaža trbuha i pripravak koji se daje sa svakim hranjenjem, a progutane mjehuriće zraka usitnjava u manje mjehuriće koji se normalno, fiziološki eliminiraju iz crijeva. Probiotici (dobre bakterije) također imaju dobar učinak na normaliziranje crijevne ravnoteže i ublažavanje kolika.

Higijena nosa

Bebe ne mogu same ispuhati nos pa je važno odstraniti sav sekret i nečistoće jer će začepljenost nosa kod djeteta izazvati nemir, razdražljivost i omesti hranjenje i san. Kapi fiziološke otopine su prikladne za svakodnevnu upotrebu, potpomažu prirodni mehanizam čišćenja nosa, ovlažuju sluznicu nosa i pomoć su pri alergiji i prehladi. Ako je beba još jako mala i ne želimo joj ukapavati otopinu, možemo koristiti tuljac vate. Namočimo ga u fiziološku otopinu, nježno stavimo u nosnicu i lagano okrećemo. Tim postupkom ćemo odstraniti nečistoće iz nosa.

Preporuka Magistra Pablo: 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.