Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Majka i dijete Bebe i ljetne vrućine

Majka i dijete

Bebe i ljetne vrućine

Klima nije dostupna, propuh nije zdrav, more je ili prehladno ili predaleko, a vrućine su nesnosne! Kako pomoći najmanjima da ih prežive?

Svi članci
Datum objave: 04.06.2023.

Odgovarajuća odjeća

Gugutanje i srcedrapateljni plač najčešći su načini na koji bebe komuniciraju s nama. I dok za ljetnih vrućina jedva pronalazimo strpljenja i volje da budemo uljudni prema ikome, na popis razloga za dječji plač i uznemirenost često zaboravimo staviti - vrućinu. Da, kad je zaista vrlo vruće i djeca se znoje pa pazite da ne zabundate dijete, osobito ako je temperatura tolika da biste vi najradije hodali goli. Vi možda ne možete, ali djeca mogu! Imate li se vremena potpuno posvetiti klincima, za nekoliko dana znat ćete raspoznati nervozu zbog vrućine od one koja signalizira punu pelenu. Mama drži dijete u rukama u prirodi.

Ako nije baš toliko vruće, najbolji recept su pamučna i prozračna odjeća.

Tekućina je ključna

Na dojenje gledamo kao na hranu, pa lako zaboravimo da je to za bebe i način hidracije. Svaki podoj počinje manje masnim mlijekom, koje bebi služi kao tekućina. Grami se dobivaju od masnoga mlijeka na kraju podoja, no ljeti je ključno nuditi bebama da sisaju što češće. Ljudski je organizam, potvrđuju mnoga istraživanja o laktaciji, savršen stroj - kad je vrlo vruće, mame koje se u panici okrenu žličicama vode riskiraju mastitis jer im tijelo s povećanom temperaturom donosi više manje masnog mlijeka. Svjetska zdravstvena organizacija za prvih šest mjeseci djetetova života preporučuje isključivo dojenje - bez imalo dodavanja vode.

Majke dojilje pak nikako ne smiju zaboraviti da moraju piti vodu! Bebama starijim od šest mjeseci ponudite vodu, a sokove zaobiđite!

Maknite se s vrućine

Ako živite u potkrovlju i nemate klimu, izađite van u hladovinu ili prošećite do klimatizirane knjižnice. Ako razlika u temperaturi nije prevelika, što možete unaprijed provjeriti, bebi ništa neće biti u klimatiziranome prostoru. I ne bojte se vode - ako ne možete ama baš nikamo otići - kupaonica je samo korak daleko. Bebe nikad ne ostavljajte u parkiranome automobilu! Samo nekoliko minuta dovoljno je za najgore posljedice, čemu svjedoči velik broj nesretnih smrtnih slučajeva beba ostavljenih u autosjedalicama za velikih vrućina.

Putujte pametno

Ljetne navlake za autosjedalice možda na prvi pogled zvuče kao još jedan od suvremenih načina izvlačenja novca od roditelja, no vrlo je bitno tijekom ljetnih vrućina imati pamučnu navlaku za autosjedalicu. Malo koje dijete je ludo za vožnjom u autosjedalici, a u automobilu bez klime samo će se dodatno unervoziti bude li se još i preznojavalo u njoj.

Roditelji stavljaju dijete u sjedalicu u autu.

Nikako nemojte dijete vaditi iz autosjedalice u vožnji - u trenutku naglog zaustavljanja automobila zbog sudara nevezano dijete teško pet kilograma, ovisno o brzini kojom se automobil kretao, dobiva težinu od 150 do 300 kilograma i nema tih ruku koje ga mogu zadržati. Stoga, kad je vrlo vruće, putujte rano ujutro ili navečer kad je svježije i češće se zaustavljajte na odmorištima.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.