Početna Pablog Majka i dijete Česte vrtićke i školske bolesti

Majka i dijete

Česte vrtićke i školske bolesti

S hladnijim danima razne prehlade, viroze i upale opet kucaju na naša vrata što je posebno izraženo kod vrtićke i školske djece. Kako pomoći djetetu?

Svi članci
Datum objave: 17.08.2023.

Akutne respiratorne infekcije (ARI) najčešće su bolesti čovjeka i čine 2/3 svih infekcija. Najučestalija od tih oboljenja su akutne upale gornjeg djela dišnog sustava (nos, grlo, dušnik), a više od 85% ARI uzrokuju respiratorni virusi. Razlikovanje uzročnika (virus ili bakterija) važno je zbog liječenja koje je u većini slučajeva simptomatsko, dok se kod bakterijske upale liječe antibioticima.

Osoba drži oblog na čelu dok pokazuje temperaturu na toplomjeru.

Najčešće respiratorne infekcije

 1. Obična prehlada – prehlada je virusna upala gornjeg djela dišnog sustava, najčešće je blagog tijeka i uglavnom traje do tjedan dana. Simptomi koji karakteriziraju prehladu jesu: šmrcanje, kihanje, začepljenost nosa, osjećaj suhoće ždrijela, blaga grlobolja i rjeđe povišena tjelesna temperatura. Faringitis i tonzilofaringitis – virusna upala krajnika i grla uglavnom su praćeni povišenom temperaturom, općom slabošću, osjećajem umora, bolova u mišićima, dok se kasnije javljaju grlobolja, povećani limfni čvorovi na vratu te hunjavica, kihanje, promuklost i kašljanje.
 2. Laringitis – virusna upala sluznice grkljana. Simptomi su promuklost, blaža grlobolja, nadražajni suhi kašalj i sekrecija iz nosa.
 3. Angina – bakterijska upala ždrijela s težim i ozbiljnijim simptomima od virusne upale. Najčešći uzročnik je bakterija streptokok. Streptokokna angina može imati sve simptome opisane kod faringitisa, ali su oni puno jače izraženi. Povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, nagli i iznenadni osjećaj umora, nakon čega slijedi jaka grlobolja, otežano gutanje i povećanje limfnih čvorova na vratu, simptomi su streptokokne angine. Kihanje, curenje i začepljenost nosa i kašalj obično izostaju. Streptokokna angina liječi se antibiotikom.
 4. Akutni bronhitis – stanje uzrokovano kratkotrajnom upalom sluznice dušnika i bronha. Najčešći uzročnici su respiratorni virusi, a vodeći simptom bronhitisa je kašalj. U početku je suh i nadražajan, sljedećih dana postaje produktivan, a često se može javiti i temperatura.

Dijete drži maramicu preko nosa i usta.

Kako pomoći djetetu?

Osim bakterijskih upala dišnog sustava koje se liječe antibioticima koje propisuje liječnik, liječenje je simptomatsko:

 • davanje toplih napitaka
 • ako je temperatura iznad 38°C, snižavanje antipireticima (paracetamol ili ibuprofen)
 • nos treba čistiti morskom vodom, po potrebi koristiti kapi za nos (ne dulje od sedam dana)
 • za grlobolju koristiti sprejeve na bazi propolisa i morske vode i biljne pastile
 • protiv kašlja davati biljne sirupe
 • potrebno je pratiti simptome, raspoloženje i ponašanje djeteta kako bi se na vrijeme uočilo pogoršanje koje zahtijeva odlazak liječniku.

Majka mjeri temperaturu svom djetetu dok leži na krevetu.

Ojačajte djetetov imunitet

Pravilna prehrana trebala bi biti osnova za unos svih hranjivih tvari potrebnih za normalan rast i razvoj djeteta, ali postoje stanja u kojima je potrebno posegnuti za dodacima prehrani: povećana učestalost infekcija, duža razdoblja bolesti, alergije ili izbjegavanje skupine namirnica.

Pripravke za djecu možemo podijeliti u nekoliko osnovnih skupina:

 • multivitaminsko-mineralni pripravci u obliku sirupa ili tableta za žvakanje prilagođenih djeci
 • probiotici – bakterije koje nastanjuju crijeva, posebno laktobacili i bifidobakterije, utječu na lokalni (u probavnom sustavu) i na sustavni imunitet tako što štite od potencijalno patogenih mikroorganizama
 • propolis i matična mliječ – pčelinji proizvodi koji se koriste za jačanje otpornosti organizma
 • alfa i beta-glukani koji se dobivaju iz medicinskih gljiva i kvasaca i poboljšavaju rad imunološkog sustava jačajući obrambene sposobnosti stanica koje su ključne u obrani od raznih bakterija, virusa gljivica i parazita.

Majka daje sirup djetetu dok leži u krevetu.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.