Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Majka i dijete Dodaci prehrani u trudnoći

Majka i dijete

Dodaci prehrani u trudnoći

Što je najvažnije za prehranu trudnice?

Svi članci
Datum objave: 04.06.2018.

Trudnoća je razdoblje u kojem se znatno povećavaju potrebe za većinu nutrijenata. Kako bi se osigurao pravilan rast i razvoj ploda i očuvalo zdravlje buduće majke, potrebno je u organizam unijeti sve potrebne hranjive tvari. Prehrana trudnica mora biti uravnotežena i raznolika.

Tijekom prvog tromjesečja osobito treba pripaziti na unos folne kiseline, vitamina B12 i cinka, a tijekom drugog i trećeg tromjesečja na željezo, kalcij i magnezij. Za zdravu trudnoću osobito su važne i omega-3 masne kiseline, jod, prehrambena vlakna i probiotici.

Zbog mogućih propusta u prehrani korisno je osigurati se multivitaminskim preparatom prilagođenim za trudnice. Uzimanje dodataka prehrani je još važnije kod žena s određenim dijetnim režimom ili prehrambenim ograničenjima, kod različitih zdravstvenih stanja i komplikacija u trudnoći. Prenatalni dodaci prehrani mogu se, osim u trudnoći, uzimati i prije začeća i za vrijeme dojenja. Štoviše, potrebe za nekim vitaminima i mineralima su veće za vrijeme laktacije nego u trudnoći.

Koji su nutrijenti ključni u trudnoći?

Najvažniji nutrijenti u trudnoći su folna kiselina, željezo, vitamin B12, vitamin A, vitamin D, magnezij, kalcij, cink, jod, omega-3 masne kiseline i probiotici.

Folna kiselina

Uzimanje folne kiseline prije začeća i u prvom tromjesečju trudnoće izrazito je važno jer njezin nedostatak može dovesti do oštećenja neuralne cijevi. Najčešće anomalije su spina bifida, rascjep kralježnice zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine i anencefalija koju karakterizira nepotpun razvoj lubanje i mozga. Tijekom reproduktivnog razdoblja preporučuje se uzimanje 400 μg folne kiseline na dan, dok se potrebe u trudnoći povećavaju na 600 – 700 μg na dan. Ne preporučuje se uzimanje više od 1000 μg na dan jer folna kiselina utječe na apsorpciju vitamina B12 pa može doći do nedostatka tog vitamina u organizmu.

Željezo

U trudnoći se potrebe za željezom udvostručuju s 15 mg dnevno prije trudnoće na 30 mg dnevno tijekom trudnoće. Zbog toga treba povećati unos namirnica bogatih željezom, osobito u drugom dijelu trudnoće. Podaci govore da žene često započinju trudnoću s niskim zalihama željeza. Nedostatak u trudnoći povećava rizik od prijevremenog porođaja i niske tjelesne mase novorođenčadi te može dovesti do razvoja anemije. Ako se javi anemija potrebno je uzimanje preparata željeza u dogovoru s liječnikom koji prati trudnoću. Pripravak je najbolje uzimati na prazan želudac kako bi se povećala njegova apsorpcija. Uz željezo se preporučuje i uzimanje vitamina C koji je potreban za njegovu pravilnu apsorpciju.

Vitamin B12

Vitamin B12 zajedno s folatom pomaže formirati fetalno tkivo i organe. Nedostatak vitamina B12 je rijedak, a najčešće se javlja kod vegetarijanaca i vegana. Trudnicama i dojiljama s takvim prehrambenim režimom preporučuje se dodatak vitamina B12 kako bi se spriječio zastoj u rastu i razvoju djeteta.

Vitamin A

Vitamin A je potreban za pravilan rast i razvoj fetusa. Dolazi u dva oblika, kao retinol i kao beta-karoten koji u organizmu, kada je to potrebno, prelazi u vitamin A. Dnevna preporučena doza za trudnice iznosi 770 μg. Retinol u većim dozama može izazvati porođajne defekte, dok beta-karoten ne predstavlja opasnost. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem i ograničena konzumacija jetrica koja su bogata retinolom.

Magnezij

Magnezij je važan za rast ploda te sprječavanje prijevremenih kontrakcija maternice. Potrebe za magnezijem tijekom trudnoće su blago povišene i to na 300 do 350 mg na dan. Manjak magnezija se najčešće manifestira grčevima u nogama i povećanom učestalošću konstipacije, a može dovesti i do pobačaja, prijevremenog poroda i pojave preeklampsije. Profilaktičkom primjenom magnezija u zadnje je vrijeme znatno smanjena učestalost preeklampsije. Preeklampsija je složen poremećaj koji se očituje povišenim krvnim tlakom i pojavom proteina u mokraći. Ona može napredovati do, po život opasnog stanja, eklampsije koju karakteriziraju pojava konvulzija i gubitak svijesti. Magnezij se, zajedno s vitaminom B6, uspješno koristi i u liječenju preeklampsije i eklampsije.

Kalcij

Kalcij je fetusu potreban za izgradnju kostiju, zuba i razvoj mišićnog sustava. Najveća potreba se javlja u trećem tromjesečju trudnoće kada se kalcij pojačano deponira u kostur ploda. Nedostatan unos kalcija neće utjecati na rast fetusa jer će doći do mobilizacije kalcija iz kostiju trudnice. Iako se u trudnoći povećava apsorpcija kalcija, važno je unositi adekvatne količine i to oko 1000 – 1200 mg na dan. Zato je u trudnoći potrebno jesti dva do tri mliječna obroka na dan. Trudnice koje uzimaju dovoljno kalcija putem mlijeka i mliječnih proizvoda nemaju potrebe za unošenjem tog minerala iz dodataka. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija i fosfata pa se tijekom zimskih mjeseci preporučuje korištenje nadopuna. Preporučeni dnevni unos za trudnice je 15 μg.

Cink

Nedostatak cinka u prehrani dovodi se u vezu s zaostatkom u rastu, malom tjelesnom masom fetusa i prijevremenim porodom. Trudnicama se preporučuje unos od 15 mg cinka dnevno, a dobri prehrambeni izvori cinka su crveno meso, meso peradi, riba i plodovi mora te soja.

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline su neophodne za rast i razvoj čovjeka, a ljudski organizam nema sposobnost njihovog stvaranja te je u potpunosti ovisan o unosu hranom. Istraživanja su pokazala da dodavanje omega-3 masnih kiselina u prehranu trudnice poboljšava kognitivne i vidne funkcije djeteta i smanjuje rizik od prijevremenog poroda, preeklampsije i postporođajne depresije. U trudnoći, ali i za vrijeme dojenja, preporučuje se svakodnevni unos od minimalno 200 mg dokozaheksaenske kiseline (DHA) koja je iznimno važna za razvoj centralnog živčanog sustava i vida djeteta.

Probiotici

Uzimanje probiotika u trudnoći je sigurno i može imati brojne povoljne učinke na zdravlje majke i djeteta. Redoviti unos pridonosi održavanju normalne vaginalne mikroflore i smanjenju pojava bakterijskih vaginoza uz koje se veže povećani rizik od prijevremenog poroda.

Pozitivni učinci na urogenitalno zdravlje povezuju se s Lactobacillus rhamnosus, GR-1®  i Lactobacillus reuteri, RC-14®. Ovi laktobacili imaju i ulogu u sprječavanju vaginalne kolonizacije streptokokom grupe B, bakterije koja može izazvati ozbiljne bolesti novorođenčadi. Istraživanja pokazuju da probiotici smanjuju i pojavu dijabetesa u trudnoći i učestalost pojave atopijskog dermatitisa kod dojenčadi.

Na raspolaganju su vam vitaminsko-mineralne nadopune za trudnice od raznih proizvođača. Nikako ne kupujte proizvode koji nisu predviđeni za trudnice i pripazite da gore navedene nutritivne sastojke sadrže u optimalnoj količini.

Više savjeta o pravilnoj prehrani za vrijeme trudnoće potražite ovdje.

Gabrijela Kovačec, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.