Početna Pablog Majka i dijete Inhalacijska terapija

Majka i dijete

Inhalacijska terapija

Inhalacijska terapija predstavlja unos ljekovitih tvari u tijelo udisanjem. Tim pojmom označavamo liječenje udisanjem vodenih para, navlaženih medicinskih plinova i lijekova u obliku raspršenih aerosola.

Svi članci
Datum objave: 16.12.2017.

Inhalacijom vodenih para želimo navlažiti sluznicu dišnih puteva, omekšati sekret dišnih organa i time olakšati iskašljavanje. Kod asistirane ventilacije, moramo vlažiti zrak ili medicinski plin koji dovodimo bolesniku. Nenavlaženi zrak, u slučaju dulje terapije i visoke koncentracije kisika, može oštetiti sluznicu dišnih organa.

Inhalirane ljekovite tvari u obliku aerosola djeluju lokalno na sluznicu dišnih organa i sistemski nakon resorpcije u krvi.

Što su aerosoli?

Aerosoli su tekućine ili ljekovite tvari raspršene u sitne čestice. Kako bi ljekovite tvari dosegle alveole, raspršene čestice aerosola moraju biti što manje. Čestice manje od 1 µm se ukorjenjuju u alveolama ili ih bolesnik izdahne. Čestice veće od 5 µm ne dosežu donje dišne puteve već se odlažu na sluznici usta i grla. Danas postoje različite vrste inhalatora koji na razne načine raspršuju ljekovite tvari. Mokri aerosoli nastaju raspršivanjem uz pomoć inhalatora - raspršivanjem otopina ili suspenzija i pomoću aerosolnih raspršivača. Suhi aerosoli nastaju uz pomoć inhalatora za lijekove u prahu.

Dijete se inhalira.

Prednosti izravnog unosa lijekova u dišne organe inhalacijom su:

 • lokalno djelovanje
 • trenutni učinak
 • veća učinkovitost lijeka kod manjih doza
 • manje sistemskih nuspojava

Kako bi vaše dijete lakše prihvatilo potrebu za inhalacijom, Philips je proizveo poseban inhalator u obliku simpatičnog tuljana Sami. Potražite ga u ljekarnama Pablo!

Kada se koriste inhalacije?

Dišni su organi izloženi brojnim štetnim tvarima i mikroorganizmima iz zraka. Stoga su bolesti dišnih organa, pogotovo kod djece, najčešće akutne i kronične. Uzroka za oboljenja dišnih organa ima mnogo, iz okoline ili samog organizma.

Vanjski čimbenici su infekcije, kemijski učinci, povrede i učinci različitih lijekova, dok unutarnji čimbenici mogu biti smetnje opće imunosti, smetnje lokalne obrane pluća, prekomjerna reaktivnost bronha ili psihogeni uzroci.

Philips tuljan Sami - prijatelj vaše djece!

Philips tuljan Sami je kompresorski inhalator za kućnu i profesionalnu upotrebu. Preporučujemo ga za liječenje gornjih i donjih dišnih puteva. Dizajn je prilagođen pedijatrijskoj populaciji što omogućuje bolju suradljivost kod djece, a ujedno i kraće trajanje terapije, ali preporučuje se i za pacijente svih dobnih skupina. Na bazi dugogodišnjeg iskustva u području aerosolne terapije i brojnih kliničkih istraživanja, Philips je razvio jedinstvenu SideStream® tehnologiju za raspršivanje lijeka.

Dijete se inhalira.

Prednosti Philips inhalatora sa SideStream raspršivačima:

 • dvostruko kraće vrijeme terapije, brza i učinkovitija primjena lijeka – inhalacija traje od četiri do pet minuta
 • optimalna veličina raspršenih čestica – zahvaljujući dvostrukom Venturi efektu 80% raspršenih čestica je u rasponu od 1 do 5 µm što je od velikog značenja za postizanje terapijskog učinka u donjim dišnim putevima
 • povećani udisajni protok za 140% u odnosu na standardne raspršivače što osigurava veći broj čestica koje dopiru do pluća

Karakteristike inhalatora i sustava za raspršivanje određuju svojstva i kvalitetu aerosola. Svojstva aerosola, kao što je npr. veličina čestica, imaju ključnu ulogu u odlaganju lijeka u dišnim putevima i određuju učinkovitost liječenja.

Inhalator za djecu.

U kojim indikacijama se preporučuje upotreba inhalatora?

 • astma
 • alergijski rinitis
 • bronhitis
 • sinusitis
 • bakterijske/virusne infekcije gornjih i donjih dišnih puteva
 • KOPB
 • bronhiolitis
 • nealergijski rinitis
 • cistična fibroza
 • laringektomirani pacijenti

Komplet Philips tuljan Sami sadrži: masku za djecu sa slikom kornjače koja je posebno dizajnirana i smanjuje mogućnost ulaska aerosola u oči, SideStream višekratni raspršivač i rezervni filter. Uz inhalator u paketu dolazi i torba veselih boja za lakši transport kompresora i dodatne opreme.

Jamstvo za Philips Sami inhalator je 3 godine.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.