Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Majka i dijete Kakica nije bauk: Strpljenjem i zdravim navikama protiv dječje opstipacije!

Majka i dijete

Kakica nije bauk: Strpljenjem i zdravim navikama protiv dječje opstipacije!

Svi članci
Datum objave: 09.09.2022.

Pravilo broj jedan: samo bez panike! …Ionako najvjerojatnije nije ništa, samo neka faza uslijed razloga ovih ili onih. Polako, sve ćemo ih prijeći, ali prije toga ponovimo još jednom pravilo broj jedan: samo bez panike!

Ponavljamo: bez panike!

Možda vam pravilo broj jedan zvuči banalno ili neprecizno, no dijete upija vašu nervozu i najednom “ništa” postane “problem”. Opstipacija ili zatvor je otežano, bolno i neredovito obavljanje velike nužde. Kod djece je prilično učestalo iako roditelji o tome razgovaraju rijetko pa nam već i prva otežana stolica naših najmlađih pali zvono za alarm i tjera nas da prekršimo pravilo broj jedan. A to je fatalna greška jer čak i kad je uistinu potrebno liječenje - koje doista zna biti dugotrajno i iscrpljujuće - s djetetom treba razgovarati mirno i racionalno, bez napetosti i pogotovo bez kažnjavanja.

U suprotnom, problem koji je jednokratan i izlječiv može postati kroničan, a posljedice ne osjeća samo djetetov organizam, nego i njegova krhka psiha. Stoga opet: pravilo broj jedan.

Zašto dolazi do opstipacije?

Opstipacija kod djece najčešća je u razdoblju odvikavanja od pelena i prelaska s majčina mlijeka na krutu hranu, a javlja se i nakon kratkotrajnih bolesti, stresnih situacija ili promjena u prehrani. Razlikujemo opstipaciju s funkcijskim uzrocima i onu s organskim uzrocima, tj. opstipaciju koja nastaje uslijed različitih stanja i bolesti te ju je stoga potrebno tretirati od slučaja do slučaja u suradnji s liječnicima i pridržavati se propisane terapije.

U 95 posto slučajeva u pitanju je ipak “funkcijska” opstipacija s uzrocima poput:

  • nepravilne prehrane
  • promjena u jelovniku
  • stresnih događaja
  • i, da, pritiska okoline kod odvikavanja od pelena.

Do opstipacije obično dođe tako što djeca voljno zadržavaju stolicu u želji da izbjegnu bol i nelagodu koja se javlja s pri prolasku tvrde i velike stolice. Moglo bi se reći da je ovo jedan od prvih djetetovih pokušaja preuzimanja autonomije nad svojim tijelom, rani oblik bunta na koji se kao roditelji ionako moramo što prije pripremiti bez obzira na to što iz naše perspektive to izgleda kao buntovništvo bez razloga. Logično razmišljanje, složit ćete se, baš i ne krasi djecu ove dobi, ma koliko nam se naša uvijek čine najpametnijima i najnaprednijima. Zato se oboružajte strpljenjem i ne dopustite da dijete detektira paniku u vašem ponašanju.

Dijete se drži za trbuh zbog zatvora.

Stvaranje zdravih navika

Radije mu pokušajte usaditi zdrave navike. Ako idu na WC za odrasle, prilagodite ga djeci posebnim daskama za WC školjku. Trenirajte ih - nagovorite ih da nekoliko puta na dan (najbolje 10-15 minuta nakon obroka) sjednu na WC školjku čak i ako nemaju nagon za stolicu i pustite inspiraciji da odradi svoje. Ovo je inače posebno uspješna taktika za dječake koji piške stojećki i ne sjete se sjesti na WC. I dakako, posebnu pozornost obratite prehrani. Unesite više vlakana (voće i suho voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke), a izbjegavajte na neko vrijeme rižu, banane, jabuke, proizvode od bijelog brašna, pasterizirane mliječne proizvode i ostale namirnice koje stvrdnjavaju stolicu.

Za zdravu kakicu je hit Salvitov Laxavit

Kad opstipacija ipak potraje, svakako je od koristi uvođenje dodataka prehrani u svakodnevnu rutinu. U dječjoj dobi za tu svrhu preporučuje se redovita primjena osmotskih laksativa poput Makrogola 3350 (PEG3350) koji se nalazi u Salvitovu Laxavitu. Riječ je o laksativu koji nakon konzumacije ostaje u crijevu i ne fermentira, na sebe vezuje vodu i stolicu čini mekšom i voluminoznijom, a pražnjenje crijeva olakšava na prirodan način. Najbolje od svega, Laxavit ne djeluje na mišiće i živce u crijevu te ne stvara naviku, pa je stoga siguran za dugotrajnu primjene kod djece već od šest mjeseci starosti, koja obožavaju njegov okus citrusa.       

Bez panike! Primijenite pravilo broj jedan, a za sva pitanja i nedoumice obratite se našim magistrama na telefonu, mailu ili u najbližoj ljekarni Pablo!

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.