Početna Pablog Majka i dijete Povećan limfni čvor u dječjoj dobi

Majka i dijete

Povećan limfni čvor u dječjoj dobi

U dječjoj dobi uvećanje jednog ili više limfnih čvorova je relativno česta pojava, a najčešće se javlja kao reakcija na upalni podražaj u okolnom tkivu koje taj limfni čvor drenira.

Svi članci
Datum objave: 13.02.2024.
Nerijetko roditelji vide ili napipaju čvor na djetetovu vratu, u pazuhu ili preponama i ostanu zatečeni ne znajući što učiniti. Obratiti se odmah liječniku ili pričekati neko vrijeme prateći dalji tijek zbivanja?

Limfni čvorovi su normalni dio našeg imunološkog sustava i nalaze se u svim dijelovima našeg organizma osim u mozgu.

Mjesta gdje ih možemo opipati prstima zovemo periferne regije, kao što su:
 • vrat
 • pazusi
 • prepone.
Mogu se povećati i u drugim površnim dijelovima tijela (oko lakta, na vlasištu i drugdje).

Što je limfadenopatija?

Izraz limfadenopatija znači povećanje limfnog čvora, promjenu u tvrdoći čvora ili broju limfnih čvorova.

Povećanje jednog ili više limfnih čvorova u istom području nazivamo lokalizirana limfadenopatija, a povećanje više čvorova u različitim, udaljenim dijelovima tijela nazivamo generalizirana limfadenopatija.
Lokalizirane limfadenopatije su puno češće, kod djece se obično javljaju na vratu, rjeđe u preponama i pazusima. Najčešće se u praksi susrećemo s povećanim limfnim čvorovima na vratu koji prate razna upalna stanja u području grla, uha, sinusa, upalne procese vezane uz zube, uz infekcije vlasišta i nakon uboda insekata.

Sitni limfni čvorovi u gornjim dijelovima vrata i ispred uha češće se nalaze kod djece koja imaju alergije ili neke kožne bolesti (dermatopatske limfadenopatije kod seboreje i psorijaze). Ponekad se limfadenopatija može javiti kao nuspojava dugotrajne terapije nekim lijekovima (neki antiepileptici, sulfonamidi i dr.).

Pristup djetetu s povećanim čvorom

Kod prvog pregleda djeteta s povećanim limfnim čvorom, važno je uzeti iscrpnu anamnezu, što znači evaluirati sve moguće uzroke limfadenopatije:

 • prirođene i kronične bolesti djeteta
 • alergijske, autoimune i kožne bolesti
 • uzimanje lijekova
 • kontakt s kućnim ljubimcima ili drugim životinjama
 • nedavne akutne bolesti
 • kirurški zahvati

Nakon anamneze slijedi klinički pregled djeteta koji uključuje opipavanje (palpaciju) limfnih čvorova u svim perifernim regijama (vrat, pazusi, prepone), pregled kože i vlasišta, orijentacijski pregled grla i zubi kod djeteta.

Upaljeni limfni čvorovi u dječjem grlu

Posljednjih desetljeća ultrazvučni pregled limfnih čvorova postao je neizostavni dio obrade povećanog limfnog čvora, kao neinvazivna i neštetna dijagnostička metoda koja se po potrebi može ponavljati.

Kada klinički i ultrazvučni pregled nisu dovoljni za razjašnjenje uzroka i tipa limfadenopatije, može se učiniti i punkcija čvora tankom iglom pod kontrolom UZV.

Punkcija se radi samo onda kada postoji stvarna klinička indikacija za citološkom provjerom stanica u limfnom čvoru i kada očekujemo korisne informacije od citološkog nalaza.

Na temelju citološkog nalaza ponekad se može razriješiti stanje limfadenopatije, kao što je to slučaj kod gnojne upale limfnog čvora, a u većini slučajeva citološki nalaz koristi kao smjerokaz u daljoj obradi uvećanog limfnog čvora.

Doktor radi ultrazvuk limfnih čvorova dok dijete leži na stolu za pregled

Razlikuju li se limfadenopatije ovisno o dobi djeteta?

Limfadenopatije dječje dobi su donekle specifične, ovisno o dobi djeteta, lokalizaciji uvećanih limfnih čvorova i njihovom broju. Kod dojenčeta otok limfnih čvorova u lijevom pazuhu i oko lijeve ključne kosti javlja se nakon BCG vaccine (besežitis) i najčešće spontano prolazi.

Prolazno povećanje limfnih čvorova može se javiti i nakon vakcine MPR- protiv ospica, rubeola i mumpsa.
Kod male djece susrećemo se s limfadenopatijom uzrokovanom bakterijom Bartonellom h. koju prenose mačke (direktno ogrebom ili indirektno putem buha koje žive u mačjoj dlaci), tzv. bolest mačjeg ogreba.

U tinejdžerskoj dobi češće se javlja infektivna mononukleoza, nekada nazvana i bolest poljupca (iako do poljupca ne mora doći) koja obično dovodi do:

 • obostrane limfadenopatije na vratu (nekada i generalizirane),
 • upale grla,
 • povišene temperature
 • ponekad uvećane slezene (splenomegalije).

Uzrokuje ju Epstein-Barr virus (EBV) koji se dokazuje serološkim pretragama.

Toksoplazmoza, bolest kod koje dolazi do povećanja limfnih čvorova na vratu, u području zatiljka ili drugdje, također može biti posredovana mačkom (jajašca parazita iz mačjeg izmeta mogu dugo opstati u vlažnom tlu). Akutna infekcija može nalikovati infektivnoj mononukleozi, a definitivna dijagnoza se postavlja na temelju nalaza serologije.

djete i mačka igraju se na krevetu sa grančicom

Treba li ići liječniku kod povećanog čvora u djeteta?

Većina limfadenopatija u dječjoj dobi su reaktivne prirode (posljedica nekog upalnog stanja) i prolaze spontano, obično uz dobro opće stanje djeteta.

Najčešće se u dječjoj dobi susrećemo sa sitnim, umnoženim limfnim čvorićima u području vrata koji traju dulje vrijeme bez značajnije promjene u veličini, bezbolni su, pomični pod prstima, uz dobro opće stanje djeteta i u tim slučajevima najčešće nije potrebna dalja obrada.

Uvijek kada se pojavi značajno uvećan čvor u bilo kojoj regiji tijela, bez obzira je li bolan ili nije, potreban je pregled liječnika. Pojava čvora u području donjeg dijela vrata i oko ključne kosti, zahtijeva pregled i obradu.

Limfadenopatije u dječjoj dobi su najčešće benigne prirode i prolaze spontano ili nakon antibiotske terapije.

U Poliklinici Breyer primaju djecu na pregled radi uvećanog limfnog čvora bez čekanja (isključivo uz dogovor za termin). Provode ultrazvučni pregled svih perifernih regija i po potrebi izvode citološku punkciju čvora i serološku obradu.

Piše dr. med. Draženka Ezgeta Karačić, specijalist kliničke citologije

Poliklinika Breyer, Citološka ambulanta s UZV dijagnostikom

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.