Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Majka i dijete Djeca i povišena temperatura

Majka i dijete

Djeca i povišena temperatura

Jedan od najčešćih razloga posjeta liječniku u dječjoj dobi je povišena tjelesna temperatura. Povišena tjelesna temperatura je simptom bolesti, ali može imati i druge uzroke.

Svi članci
Datum objave: 28.12.2016.

Povišena tjelesna temperatura je simptom bolesti, ali je mogu uzrokovati i izloženost suncu, manjak tekućine u organizmu i može nastati kao reakcija organizma na cjepivo. 

 • Normalna tjelesna temperatura - od 36° C do 37° C mjerena pod pazuhom, odnosno do 37,5° C mjerena rektalno.
 • Povišena temperatura - viša od 37,5° C mjerena pod pazuhom, odnosno viša od 38° C mjerena rektalno.
 • Visoka temperatura - viša od 38,5° C mjerena pod pazuhom, odnosno 39° C mjerena rektalno. Temperatura izmjerena rektalno za 0,5° C viša je od temperature izmjerene ispod pazuha.

Mjerenje temperature

Temperaturu treba izmjeriti toplomjerom kada je dijete razdražljivo, toplije ili postoje drugi znaci koji upućuju na razvoj bolesti. U prvim godinama života najsigurnije je mjeriti rektalno. Kod starije djece se mjeri pod pazuhom (pet do deset minuta). Temperatura se može mjeriti i digitalnim toplomjerima i infracrvenim toplomjerom za uho i čelo (dvije sekunde), ali su rezultati mjerenja manje pouzdani.

Snižavanje temperature

Kada temperatura poraste iznad 38° C mjerena pod pazuhom, odnosno 38,5° C mjerena rektalno preporučuje se snižavati temperaturu. Kod djece koja su malaksala i slabo jedu i piju, povišenu tjelesnu temperaturu treba početi snižavati i prije nego li dosegne navedene vrijednosti.

Lijekovi za snižavanje temperature

Kod djece se koriste lijekovi paracetamol i ibuprofen. Kako bi lijek djelovao, važno ga je primijeniti u preporučenoj dozi u odnosu na dob i tjelesnu masu djeteta u pravilnim vremenskim intervalima. Preporučena doza paracetamola je 10 mg po kilogramu tjelesne mase svakih četiri do šest sati. Ako temperaturu nije moguće sniziti paracetamolom i kada je veća od 39° C tada se paracetamol kombinira s ibuprofenom. Preporučena ukupna doza ibuprofena je 20 - 30 mg po kilogramu tjelesne mase podijeljena u više pojedinačnih doza kroz dan.

9 korisnih savjeta kod povišene tjelesne temperature u dječjoj dobi

 1. Mjerenje temperature samo opipom djeteta nije sigurno
 2. Dijete treba lagano odjenuti, dati mu antipiretik u preporučenoj dozi, redovito mjeriti temperaturu i pratiti disanje, boju kože i stanje svijesti
 3. Ako postoji alergija na neke antipiretike, treba se konzultirati s liječnikom
 4. Kod povišene temperature i povraćanja se primjenjuje antipiretik u obliku čepića, a kod povišene temperature i dijareje upotrebljava se antipiretik u obliku sirupa
 5. Nakon davanja antipiretika treba sačekati 30 minuta da lijek počne djelovati i zatim kupati /tuširati dijete vodom temperature oko 37° C
 6. Trljanje alkoholom se ne preporučuje zbog naglog hlađenja kože i štetnih učinaka uzrokovanih prodiranjem alkohola kroz kožu i udisanjem alkoholnih para
 7. Dijete treba piti puno tekućine (čaj, sok, voda sobne temperature) i jesti laganu hranu
 8. U dječjoj dobi bolest se može naglo pogoršati kroz samo nekoliko sati i ako postoji nešto zabrinjavajuće/drugačije u ponašanju i izgledu djeteta ne treba odgađati posjet liječniku, kao niti kod djece s povišenom temperaturom mlađe od tri mjeseca, dehidracije, kod napada konvulzija, otežanog disanja, stalne pospanosti, temperature više od 40° C. Tijekom transporta dijete ne treba utopljavati.
 9. Kod kuće treba imati antipiretik i prije nego li se dijete razboli

Magistar Pablo savjetuje:

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.