Početna Pablog Majka i dijete Pripremite se za novu školsku godinu

Majka i dijete

Pripremite se za novu školsku godinu

Donosimo osam korisnih savjeta kako pomoći školarcima da s puno uspjeha, energije i volje krenu u novu školsku godinu.

Svi članci
Datum objave: 10.08.2018.

1. Osigurajte djetetu dovoljno sna
Kod djece školske dobi kvalitetan san trebao bi trajati od 9 do 11 sati dnevno. U slučaju manjka sna djeca će biti troma, neispavana i neće moći ispunjavati svoje obaveze i školske zadatke.

2. Uravnotežena prehrana
Što više svježeg voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki, ribe i cjelovitih žitarica pomoći će zdravlju i imunitetu vašeg djeteta. U prehranu treba uvrstiti što više namirnica koje sadrže dobre masti, tzv. nezasićene masne kiseline (maslinovo, laneno, repičino i bučino ulje, orašaste plodove i ribu).

3. Smanjite unos šećera
Osim što povećava pojavnost karijesa, smatra se da pretjerani unos šećera povećava rizik od pojave prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Također, utječe na povećanje vrijednosti triglicerida i sniženje vrijednosti "dobrog" HDL kolesterola. Preporuka je smanjiti unos dodanog šećera na manje od 10% ukupnog energetskog unosa.

4. Pazite na dovoljan unos tekućine
Pobrinite se da dijete unosi dovoljnu količinu tekućine u obliku vode, mlijeka ili svježe iscijeđenih sokova. Djeci između 4 i 14 godina preporučuje se popiti pet do sedam čaša vode dnevno. Izbjegavajte davati djeci napitke s visokim udjelom dodanog šećera ili umjetnih sladila.

5. Boravak na svježem zraku
Važno je poticati djecu na tjelesnu aktivnost jer pokret utječe na psihofizički rast i razvoj, zdravlje i opće sposobnosti djece, ali i pridonosi samopoštovanju, pomaže u regulaciji tjelesne mase i prevenciji rizika od bolesti u odrasloj dobi.

6. Probiotici
Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže između tzv. ‘dobrih i loših’ bakterija u crijevima pa je dobro obogatiti prehranu probiotičkim proizvodima.

7. Unos vitamina, minerala i preparata za jačanje imuniteta
Početak školske godine predstavlja poseban napor za školarce. Savjetujte se s ljekarnikom koji bi proizvod bio najbolji i najsigurniji za vaše dijete.

8. Izbjegnite upotrebu antibiotika
Primjenjujući gore navedene savjete, vaše će dijete imati jak imunitet i odlasci doktoru bit će svedeni na minimum.

Primjeri doručka za školarce koji sadržavaju malo jednostavnih šećera:

  • kaša od cjelovitih žitarica (zob, heljda, proso) kuhana na vodi ili mlijeku, s dodatkom banane, kokosova ulja, maslaca i kakao praha
  • kuhano jaje, panceta, šnita integralnog kruha sa sjemenkama premazana maslacem i čaša mlijeka
  • smoothie s jogurtom, sjemenkama (lan, chia), kokosovim uljem i voćem po izboru

 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.