Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Majka i dijete Razvoj, zaštita i liječenje imuniteta kod djece

Majka i dijete

Razvoj, zaštita i liječenje imuniteta kod djece

Uslijed velike izloženosti štetnim mikroorganizmima u vrtićima i školama djeca obolijevaju češće od odraslih, a njihov imunološki sustav nedovoljno je razvijen i vrlo osjetljiv.

Zato je dobro znati kako učinkovito prevenirati i liječiti oslabljen imunitet naših najmlađih.

Svi članci
Datum objave: 15.11.2021.

Imunološki sustav štiti nas od stranih organizama, poput virusa i bakterija, a razlikujemo nespecifični (urođeni) i specifični (stečeni) imunitet. Specifični imunitet stječe se pasivno - rođenjem i prijenosom antitijela s majke na dijete - i aktivno, prirodnim kontaktom sa stranim mikroorganizmima, odnosno imunizacijom.

Razvijanje imuniteta

Dojenje je neprocjenjivo važno u jačanju imunološkog sustava kod djece jer majčino mlijeko sadrži velike količine imunoloških zaštitnih tvari koje štite novorođenče pa su dojena djeca manje podložna infekcijama. S mikroorganizmima se djeca susreću praktički odmah nakon rođenja, a njihov imunološki susret aktivira se već pri prvom susretu sa stranim tijelima i počinje stvarati protutijela.

Jesen je, zna to dobro svaki roditelj, doba čestog obolijevanja jer djeca tada kreću u jaslice, vrtiće i škole te svakodnevno dolaze u kontakt s virusima i bakterijama. Učestale infekcije ne znače pad imuniteta, dapače, one nastaju zbog prvog kontakta s nekim mikroorganizmom i zapravo su dokaz da njihov imunološki sustav radi svoj posao. Zdrava djeca imaju akutne infekcije gornjih dišnih puteva i do osam puta godišnje, a do treće godine prosječno dvije epizode akutnog proljeva.

Prevencija

Održavanjem prohodnosti dišnih puteva, konstantno izloženih infekcijama, uspješno se sprječava pad imuniteta. U grijanim prostorima vlažnost se smanjuje ispod preporučene razine pa je potrebno redovno provjetravati prostorije i ovlaživati zrak, a temperatura spavaće sobe trebala bi uvijek biti koji stupanj niža nego u ostalim prostorijama. Dodatno se preporučuje i ovlaživanje grla pastilama za grlo na bazi hijaluronske kiseline i islandskog lišaja, a nosnu šupljinu dobro je vlažiti sprejevima s morskom vodom obogaćenom blagotvornim dodacima poput eteričnih ulja, aloe vere, pantenola, hijaluronske kiseline i minerala poput cinka, bakra i selena. 

Ipak, za prevenciju pada imuniteta u djece najvažnija je raznolika prehrana bogata voćem i povrćem kako bi se u dječji organizam svakodnevno unosila adekvatna količina važnih mikronutrijenata. Unos probiotika kvalitetan je oblik prevencije jer je održavanje zdrave crijevne flore ključno za optimalan rad imunološkog sustava. Pravilna primjena probiotika smanjuje pojavu infekcija gornjih dišnih puteva kod vrtićke djece te smanjuje pojavu respiratornih i gastrointestinalnih infekcija kod djece na bolničkim odjelima. Kod narušenog zdravlja probavnog sustava, pogotovo u slučaju terapije antibioticima, regulaciji crijevne flore pomažu korisne kulture mikroorganizama u kombinaciji s kolostrumom koji sadrži tvari imunostimulirajućeg i protuupalnog djelovanja. Zbog sinergijskog djelovanja posebno efikasnom pokazala se kombinacija kolostruma s probioticima. Njihova primjena nije vremenski ograničena pa se preporučuje zdravoj djeci za zaštitu, a bolesnoj za brži oporavak.

Nadalje, dobro je savjetovati se i o primjeni ostalih supstrata koji mogu pomoći u izgradnji i održavanju imuniteta, primjerice pčelinjih proizvoda poput propolisa i matične mliječi, eteričnih ulja ili sirupa s biljnim ekstraktima. Vaš ljekarnik svakako će znati preporučiti dobar proizvod s obzirom na dob djeteta i specifična stanja poput alergija ili preosjetljivosti, a za stručan savjet uvijek se možete obratiti našim magistrama farmacije koje vas čekaju u ljekarnama, ali i na telefonu i emailu s odgovorima na sve vaše nedoumice.

Liječenje

Unos vitamina i minerala u obliku dodataka prehrani preporučuje se za preventivno podržavanje imuniteta samo djeci koja su izložena pojačanim psihofizičkim naporima, primjerice djeci-sportašima - kod ostale djece je “vitaminizacija”, tehnički gledano, dio procesa liječenja a ne prevencije. Ipak, stvari nisu tako crno-bijele jer tla su danas sve siromašnija mineralima, baš kao i plodovi vitaminima, pa se za unos vrijednih antioksidansa sve češće okrećemo dodacima prehrani. Vitamin C, vitamin D i cink od posebne su važnosti za jačanje imuniteta, no pri njihovoj kupnji uvijek valja voditi računa je li konkretan proizvod siguran za djecu.

U vrtićkim i školskim sezonskim epidemijama od velike pomoći može biti i echinacea, biljka koja se stoljećima koristi u zaštiti imuniteta. Echinacea je prvi izbor kod virusnih infekcija i naglog pada broja leukocita i pruža važnu pomoć kod antibiotske terapije.

Ponavljajuće infekcije

Kad sve drugo zapne, u pomoć valja pozvati tešku artiljeriju - alfa i beta glukane koji se dobivaju iz medicinskih gljiva i kvasaca. Ovi mali superheroji značajno poboljšavaju rad imunološkog sustava tako što jačaju obrambene sposobnosti stanica. Kod ponavljajućih infekcija dišnih puteva djeci se preporučuje korištenje alfa glukana najmanje u razdoblju od šest tjedana kako bi se unaprijedila obrana organizma od različitih bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija. Beta glukan utječe na proizvodnju leukocita koji su prva crta obrane organizma te aktivira makrofage, stanice koje su sposobne pronaći, prepoznati i uništiti uzročnike bolesti i sve ono što ne pripada samom organizmu, a kontroliraju i aktivnost drugih stanica imunološkog sustava, osobito unutar prvih 3-5 dana uzimanja.

Pronađimo pravi odgovor zajedno!

Za djecu je potrebno odabrati samo proizvode zajamčenog prirodnog porijekla s najkvalitetnijim sirovinama koje uz pravilnu primjenu mogu pomoći jačanju imunološkog sustava, bez umjetnih boja, sladila i poboljšivača okusa. Pronaći pravi imunološki odgovor koji odgovara stvarnim potrebama djeteta izazov je na koji treba odgovoriti hladne glave, a naše magistre farmacije rado će vam pomoći da savladate svaki korak u prevenciji, liječenju i održavanju zdravlja vašeg djeteta.

Obratite im se s povjerenjem u vašoj najbližoj ljekarni Pablo, ali i putem telefona i emaila. Dakako, u našem webshopu možete u svako doba pronaći sve za zdravlje svog djeteta.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.