Početna Pablog Majka i dijete Što sve treba pripremiti kad mama i beba dolaze iz rodilišta?

Majka i dijete

Što sve treba pripremiti kad mama i beba dolaze iz rodilišta?

Dolazak mame i bebe iz rodilišta jedan je od najsretnijih trenutaka u životu. Saznajte kako se novi roditelji mogu najbolje pripremiti za prve dane s bebom i na što je važno obratiti pozornost.

Svi članci
Datum objave: 29.03.2024.

Što je najvažnije pripremiti za bebin dolazak iz rodilišta?

Dolazi beba, ali i mama! Bilo da se radi o prvom djetetu ili ste već prošli dolazak bebe kući, uzbuđenje je veliko i dobro je unaprijed planirati što treba nabaviti. Dječju sobu ste već uredili i opremili kolijevkom ili krevetićem, preostaje vam nabaviti i prirediti odjeću za bebu, pamučno posteljno rublje, pokrivala i posteljinu, te po mogućnosti jastuk za dojenje za mamu.

Mami će trebati:

  • kućni ogrtač
  • spavaćice ili pidžame s prednjim kopčanjem
  • grudnjaci i jastučići za dojenje
  • krema za njegu bradavica
  • izdajalica
  • higijenske potrepštine dok se potpuno ne oporavi od poroda.

Dobro je u kući imati dezinficijens te veće količine jednokratnih suhih i vlažnih rupčića, blazinica i pamučne vate, sterilnih kompresa i gaza, jednokratnih predložaka s nježnim ljepljivim trakama te fiziološku otopinu u različitim pakiranjima za ispiranje i čišćenje.

Što treba imati kod kuće za njegu i higijenu bebe?

Kupanje i njega kože iziskivat će, dakako, set nježne dječje kozmetike za kupanje, šampon, uljelosion ili mlijeko za tijelo, kremu za lice, vodu za čišćenje i ispiranje, te zaštitnu kremu za guzu. Dobro je imati ulje za tjemenicu i četku za bebinu kosu, a nije naodmet nabaviti i dječji puder za tijelo koji će olakšati gibanje i smanjiti trenje.

Tu su i pelene, jednokratne ili po želji one pamučne koje se upotrebljavaju više puta, te koš za odlaganje pelena koje se bacaju. Mekani ručnici i ogrtač poslije kupanja upotpunit će ono što je potrebno za prva kupanja.

Mama kupa novorođenče.

Što je s hranjenjem i dojenjem?

Već spomenuta izdajalica mami će omogućiti potpuno pražnjenje mliječnih kanalića dok beba još uči sisati pa je jako važan dio opreme koju ćete nabavljati. Također su to i bočice i sisači, te oprema za čišćenje bočica. Ovisno o težini i vremenu dolaska novorođenčeta, treba odmah nabaviti i prvu mliječnu formulu za dohranu ako mama ne bude imala dovoljno mlijeka ili iz bilo kojeg razloga ne bude mogla dojiti. S vremenom će se pokazati koja hrana djetetu najviše odgovara i je li potrebno odabrati posebne formule za bebe koje pokažu alergijske reakcije, proljev, tvrdu stolicu ili grčeve.

Treba li imati bilo kakve lijekove u kući?

Svakako je dobro nabaviti toplomjer za bebe, beskontaktni ili rektalni, kako biste mogli reagirati ako se kod bebe pojavi povišena temperatura. U kućnoj ljekarni treba imati sirup s paracetamolom za takav slučaj, a za mamu tablete paracetamola ili ibuprofena ako bude imala povišenu temperaturu. Dobro je da mama ima pri ruci čaj za dojilje, blage pripravke za omekšavanje stolice te kombinacije vitamina i suplemenata zbog povećanih potreba za vrijeme dojenja. Za bebu se preporučuju i kapi simetikona protiv grčeva te kapi vitamina D koje će propisati pedijatar, kao i kapi fiziološke otopine za čišćenje nosića. Sve drugo što joj je potrebno primit će putem majčinog mlijeka ili svoje prve mliječne formule.

Mama i novorođenče i Aqua Maris kapi.

Što bi još bilo dobro imati kod kuće?

Prema preferencijama možete nabaviti posebne ukrase ili igračke primjerene za bebu, za dječji krevetić ili za vrijeme kupanja, zatim aparat koji će vas alarmirati ako beba plače te aparat za ovlaživanje prostora, pogotovo ako beba dolazi u vrijeme centralnog grijanja.

Dobro je imati i blago noćno svjetlo za mamu i bebu kako bi noćna buđenja bila manje stresna. Priručnik o njezi novorođenčeta uvijek je dobro štivo za mamu, kao i stručni časopisi koje možete zatražiti u svojoj ljekarni.

Brojeve telefona ljekarne, vašeg pedijatra, kao i onog dežurnog, također je dobro imati pri ruci.

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm, FFIP

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.