Početna Pablog Majka i dijete Učiti je lako, saznajte kako!

Majka i dijete

Učiti je lako, saznajte kako!

Škola je počela. Pritisak je velik, a koncentracija slaba. Kako đačko doba pretvoriti u najljepše doba u životu.

Svi članci
Datum objave: 11.09.2023.

Škola je počela, zbog čega se zabrinutost podiže na višu razinu kod roditelja i djece. Uz školu su često pridružene i izvannastavne aktivnosti, obiteljske obveze i razna druženja. Vremena je sve manje za zdrave obroke, svježi zrak i igru. Jednostavnim smjernicama, uz provjerene i ciljane preparate, ojačajte zdravlje vašeg školarca i potaknite pamćenje i učenje!

Djeca đačke dobi sjede za stolom dok gledaju globus.

Zdravlje djece

Zdravlje je na prvom mjestu, zar ne? Dvojbe nema. Djeca su dar i odgovornost.

Pedijatrijske smjernice: Djeci koja su pod velikim pritiskom školskih i drugih obveza, posebno djeci koja izbjegavaju pojedine skupine namirnica (voće i povrće), djeci koja intenzivno treniraju ili ona koja boluju od kroničnih bolesti, savjetuju se dodatci prehrani kao nadomjestci za sve što u svakodnevnoj prehrani nedostaje.

Curica leži na podu dok je zaspala za knjigom i okružena je gomilom knjiga.

Pamćenje i učenje

Ova dva pojma označavaju sve ono što bismo rado potaknuli kod svoje djece, ali često ne znamo kako. Poteškoće u učenju su vrlo česte pojave. Posebno je teško početi s učenjem nakon dužeg razdoblja odmora i igre. Zbog toga se svakako savjetuje da barem dva tjedna prije škole počnete s laganim mozgalicama, zagonetkama, čitanjem na glas ili prepričavanjem pročitanog sadržaja, primjerenog uzrastu i željama vašeg djeteta.

Pojačanom brigom o imunitetu djeteta podižemo memorijske i ostale kognitivne sposobnosti malih i veliki učenika.

DODATCI PREHRANI

VITAMINI I MINERALI

Često nas u ljekarni pitaju jesu li dodaci vitamina i minerala uopće potrebni. Međutim, ubrzani način života, loša prehrana, nedostatak sezonskog i organskog voća i povrća, premali unos zdravih masnoća te pretjerani unos šećera i soli, uz školske obveze dovode do narušenog zdravlja učenika.

Slijede izostanci iz škole i roditelja s posla. Posebno osjetljive skupine su športaši i djeca s prekomjernom tjelesnom težinom. Zdravstveni sustav Velike Britanije savjetuje svakodnevnu primjenu dodataka prehrani djeci predškolske i školske dobi. Europski standard sve više teži obogaćivanju hrane vitaminom D, E i jodom, jer je dokazano da upravo ti nutrijenti najviše nedostaju našoj djeci.

Vitamine i minerale je bolje koristiti u kombinaciji nego pojedinačno, jer su njihovi metabolički putevi vrlo povezani.

Široka paleta proizvoda na našem tržištu omogućuje svakom roditelju izbor prilagođen njihovoj djeci.

Vitamini B skupine imaju izravan utjecaj na zdravlje mozga i živčanog sustava, djeluju antistresno, a istovremeno poboljšavaju kognitivne sposobnosti djece u razvoju.

PROBIOTICI

Često se crijeva nazivaju drugim mozgom, možda zbog činjenice da se u crijevima nalazi veći broj živčanih stanica i vlakana nego u mozgu i leđnoj moždini zajedno.

Održavajući crijeva zdravima, utječemo na 80% imuniteta. Nutricionisti često naglašavaju da loša crijevna mikrobiota dovodi do pothranjenosti mozga. Zbog toga započnite s primjenom probiotika kod djece, najmanje dva tjedna prije početka vrtića, škole ili fakulteta. Veliki izbor probiotičkih oblika, od ampula do čokoladica, omogućuje djeci zdrava crijeva i veselo učenje.

Dvoje djece bere jabuke u vrtu s jabukama.

OMEGA 3

Omega 3 nezasićene masne kiseline neophodne su za normalan rast i razvoj čovjeka od dojenačke dobi, preko trudnoće do duboke starosti. Čak 40000 studija i 4000 kliničkih ispitivanja potvrđuju neophodnost primjene omega 3 masnih kiselina. Velik broj studija dokazao je pozitivan utjecaj omege 3 na raspoloženje i mentalno zdravlje djece i odraslih.

Hrana bogata Omega 3 masnim kiselinama poput ribe, morskih plodova i maslinovog ulja.

Istraživanja podupiru primjenu dodataka prehrane s omegom 3 kod poremećaja pažnje, umora i bezvoljnosti kod djece. Istina je, omega 3 se najčešće dobiva iz jetre riba, pa svi proizvodi namijenjeni djeci imaju posebno prilagođene arome s visokim stupnjem čistoće ribljeg ulja. Proizvodi su dobiveni posebnim metodama destilacije istih.

Unos omege 3 hranom je u zadnjih 150 godina toliko slab da se njezin nedostatak zove skorbutom modernog doba.

Ako želite pojednostaviti primjenu, postoje preparati koji u sebi sadrže omegu 3, prirodna ulja i minerale. Budite dosljedni u primjeni ovih preparata jer su oni podrška i rasterećenje malim i velikim školarcima.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.