Početna Pablog Majka i dijete Uši i gnjide - mala napast, veliki problem

Majka i dijete

Uši i gnjide - mala napast, veliki problem

Uši su vrlo neugodne kad se pojave u kosi naših malenih, ali nisu razlog za sram niti su znak nedostatne higijene.

Svi članci
Datum objave: 16.10.2016.

Uši ne predstavljaju opasnost za zdravlje jer ne prenose bolesti, nego kvare opće raspoloženje i mogu izazvati vrlo neugodan osjećaj obilježenosti koji se često neopravdano dovodi u vezu sa socijalnim statusom. Uši napadaju djecu i odrasle unatoč temeljitom održavanju čistoće i tjelesne higijene. Što prije osvijestimo da su normalna pojava koja ne treba i ne smije izazivati sram i skrivanje, to ćemo se brže i učinkovitije moći s njima boriti. Najčešće epidemija kreće iz dječjih kolektiva pa su česte obavijesti o pojavi ušljivosti u vrtićima i školama.

Uši glave su mali paraziti, veliki poput sjemenke sezama (oko 3 mm), koji žive na vlasištu, u kosi čovjeka. Kreću se s pomoću tri para nogu kojima se hvataju za dlaku. Životni vijek im je oko 30 dana, a tijekom njega ženka izlegne 200-300 jajašca kojima treba sedam do deset dana da postanu spolno zrele i nastave ciklus razmnožavanja. Jajašca se nazivaju gnjide, najčešće su bijele boje, veličine oko 0,8 mm, nalazimo ih čvrsto prilijepljene uz sam korijen kose.

Do prijenosa dolazi direktnim kontaktom glave o glavu (kosu), premda se može prenijeti i preko posteljine, češljeva, ručnika, kapa i odjeće. Nemaju krila i ne mogu letjeti, niti skaču, kako se često misli. Hrane se isključivo krvlju domaćina do koje dolaze bezbolnim ubodom, pri kojem ubrizgavaju slinu, što izaziva iritaciju i pojavu karakterističnog svrbeža. Domaćin je isključivo čovjek, stoga kućni ljubimci ne mogu predstavljati izvor zaraze.

Sumifen šampon

Terapeutski šampon namijenjen uklanjanju uši glave, stidnih uši i gnjida. Djelatni sastojak šampona, d-fenotrin, brzo, jednostavno i učinkovito uništava uši i gnjide. Prikladan je za djecu svih uzrasta zbog nježnog djelovanja i niske toksičnosti. Šampon je pH neutralan, ugodna mirisa, veoma blag pa povoljno djeluje na kosu i vlasište.

Zeleni Sumifen

Prvi potpuno prirodni šampon protiv ušiju i gnjida koji djeluje i preventivno te tako umanjuje mogućnost pojave ušiju i gnjida kod nezaraženih članova obitelji. Kombinacija je octa, tropske biljke Quassia amara i ekstrakata marelice, jabuke i breskve.

Svako pakiranje Sumifena sadrži i češalj za iščešljavanje ušiju i gnjida.

7 korisnih savjeta za borbu protiv uši i gnjida

POSTAVITE DIJAGNOZU: UŠLJIVOST

Praktično je nagnuti glavu iznad kade i snažno iščešljati suhu kosu. Tako možete iz kose jednostavno odstraniti živu pokretnu uš. Ako i niste pronašli uš, nastavite pregled vlasišta u potrazi za gnjidama s naglaskom na područje iza uha i uz vrat.

RAZLIKUJTE GNJIDE OD PRHUTI

Gnjide su zalijepljene za vlas kose i teže se uklanjaju, što ih razlikuje od prhuti koja se lako skida.

ČIM PRIMIJETITE UŠI U KOSI, PODUZMITE ČETIRI KORAKA

Što prije obavijestite vrtić ili školu jer uš je od nekoga došla, ali isto tako može i nekom drugom prijeći u kosu. Djecu nemojte slati u kolektiv prije nego uši uklonite na odgovarajući način. Provjerite i ostale ukućane.

RIJEŠITE SE UŠI BRZO I EFIKASNO

Najvažnije je prekinuti njihov reproduktivni niz. To ćete učiniti upotrebom preparata protiv uši i gnjida. Pažljivo čitajte upute proizvođača jer se neki preparati nanose na suhu, a neki na mokru kosu, poput Sumifena. Nakon tretmana uginule uši iščešljajte priloženim češljem.

GNJIDE OTKLANJATI MEHANIČKI GUSTIM ČEŠLJEM

Iako većina preparata uništava i gnjide, iskustvo govori da je rezultat bolji ako gnjide mehanički uklonimo. Možete ručno, pramen po pramen kose ili uz pomoć gustog metalnog češlja. Za ovaj dio si ostavite dovoljno vremena i strpljenja.

SPRIJEČITE ŠIRENJE ZARAZE ČIŠĆENJEM

Svu posteljinu, odjeću, kape, ručnike, igračke, češljeve treba dobro oprati u vrućoj vodi. Pod i namještaj temeljito usisati.

DJELUJTE PREVENTIVNO PREGLEDIMA I REPELENTIMA

Redovito pregledavajte vlasište djece, posebno one u dobi od 4 do 15 godina. Upotrijebite repelente koji imaju svojstvo odbijanja uši, a možete ih naći u ljekarnama u obliku spreja ili šampona.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.