Početna Pablog Majka i dijete Vrijeme je za zaštitu od sunca: Kako odabrati pravi proizvod za dječju kožu?

Majka i dijete

Vrijeme je za zaštitu od sunca: Kako odabrati pravi proizvod za dječju kožu?

U danima koji slijede neophodno je zaštititi osjetljivu i nježnu dječju kožu od sunca. 

Svi članci
Datum objave: 01.06.2022.

Kada je vrijeme da započnemo štititi dječju kožu od sunca?

Kada govorimo o djeci i bebama, zaštita kože potrebna je u sunčanim danima kroz cijelu godinu, čak i zimi! Do godine dana života djeteta valja izbjegavati direktno izlaganje suncu, a proizvode za zaštitu od sunca možemo početi nanositi kada beba navrši 6 mjeseci. Svakako treba voditi računa da su proizvodi prilagođeni bebama i njihovoj nježnoj koži.

Gdje i kako se savjetovati pri odabiru proizvoda za zaštitu?

Savjet za odabir proizvoda najbolje je potražiti u ljekarni gdje možete postaviti specifična pitanja i pronaći velik izbor proizvoda s visokom zaštitnim faktorima. Naglasite magistri farmacije ako već znate da vaše dijete ima neke alergije, reagira osipom ili crvenilom na neku vrstu hrane, ili je imalo burne reakcije na sunčanje u prethodnom razdoblju. Dobro je savjetovati se i s dermatologom specijaliziranim za pedijatrijsku dermatologiju ako vaše dijete boluje od atopijskog ili seboroičnog dermatitisa, rozaceje, vitiliga ili drugih dermatoloških dijagnoza. Kod djece školskog uzrasta česta je pojava akni, što je također dobro uzeti u obzir kod odabira proizvoda.

Na što treba pripaziti pri odabiru faktora i UV filtera za zaštitu dječje kože od sunca?

Dobro je znati da se prema Preporuci Europske komisije u Hrvatskoj redovito provodi sustavni nadzor i kontrola kvalitete sredstava za sunčanje te pripadnih deklaracija, a ispituje se njihova mikrobiološka čistoća, pH vrijednost te sadržaj anorganskih i organskih UV filtera. Kod odabira proizvoda za zaštitu od sunca valja pripaziti da ima zaštitu i od UVB i UVA zraka te jasno izražene SPF (Sun Protection Factor) faktore. SPF broj je omjer vremena izloženosti sunčevom zračenju koje je potrebno da se izazove minimalno uočljivo crvenilo na zaštićenoj koži i vremena koje je potrebno za pojavu crvenila na nezaštićenoj koži. Od loših posljedica, UVA zračenje uzrokuje supresiju imuniteta i oštećenje DNA te je odgovorno za prijevremeno starenje kože, karcinogenezu i nastanak alergija, dok UVB zračenje izaziva otok, crvenilo i opekline.

Kada govorimo o interpretaciji brojeva koji se vežu uz SPF, valja znati da će proizvod koji npr. nosi SPF 20 štititi od opeklina dvostruko jače nego proizvod čiji je SPF 10. No što se tiče apsorpcije, matematika nije tako jednostavna - primjerice, proizvod SPF 15 apsorbira 93% UVB zračenja, dok proizvod označen faktorom 30 apsorbira 97% UVB zračenja. Preporuka je da najniži zaštitni faktor za bebe i malu djecu bude SPF 30.

Koji su sigurni filteri i sastojci krema za sunčanje kad su djeca u pitanju?

Nekoliko je važnih aspekata koje treba uzeti u obzir. Sve smjernice slažu se da je sigurniji odabir mineralnih, a ne kemijskih filtera, jer mineralni filteri zapravo odbijaju sunčeve zrake i nemaju potencijalne štetne učinke na kožu djeteta, osobito kad je riječ o iritaciji. Dakle, titan dioksid i cinkov oksid su poželjne sastavnice.  

Kad je riječ o odabiru oblika, za bebe i djecu preporučuju se losioni i mlijeka, ali i kreme jer ih za razliku od raspršivača ili stika možemo kontrolirano ravnomjerno nanijeti na kožu kako bismo ostvarili potpunu zaštitu. Također, prednost dajemo vodootpornim teksturama kako bismo osigurali zaštitu dječje kože i nakon kupanja, vodenih sportova i znojenja.

Na popisu sastavnica ne bi se smjeli naći parabeni, ftalati, parfemi i drugi iritansi. Ekstrakti kamilice, zelenog čaja, voća, aloje, shea maslac, hijaluronska kiselina, vitamini i organska ulja sigurni su dodaci u ovim proizvodima koje i inače nalazimo u dječjoj kozmetici.

Koji simptomi upućuju da nije uputno nastaviti izlaganje suncu?

Ako se na koži djeteta pojavi crvenilo, oteklina i peckanje, treba se zakloniti od sunca te upotrijebiti termalnu ljekovitu vodu, obloge od mlake vode i neutralne losione za kožu s umirujućim supstratima. Treba nadoknaditi tekućinu, a povisi li se tjelesna temperatura, javi se glavobolja, omaglica ili povraćanje, te ako opekline zahvate veću površinu tijela, treba se javiti liječniku.

Što još možemo poduzeti za zaštitu od sunca?

  • Pravilan unos nutrijenata je od ključne važnosti, posebno beta karotena, antioksidansa i vitamina.
  • Za sunčanih dana, kožu valja pokriti prikladnom odjećom, provoditi vrijeme u hladu - osobito od 11 do 16 sati - te nanijeti kremu za sunčanje na područja koja nisu zaštićena odjećom, kao što su lice, uši, stopala i stražnji dio ruku.
  • Poslije svakog kupanja u bazenu ili moru treba obnoviti sloj zaštitne kreme, a isto vrijedi i za obilnije znojenje.
  • Zaštitne kape, odjeća s rukavima, sunčane naočale i redovan unos tekućine ključni su za dobru zaštitu od sunca.

Doc. dr. sc.  Arijana Meštrović, MPharm, FFIP

IZVORI:

  • CASI Priručnik za samoliječenje, grupa autora 2017
  • www.hzjz.hr
  • www.nhs.uk

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.