Početna Pablog Majka i dijete Začepljen nos kod beba

Majka i dijete

Začepljen nos kod beba

Postoji li rješenje za tako male nesretne nosiće?

Svi članci
Datum objave: 02.01.2023.

Tek što je novorođenče došlo kući iz rodilišta, nosić se začepio. Beba plače i ne želi jesti, ništa ne pomaže i nitko u kući ne spava noćima. Što poduzeti?

Uzrok začepljenog nosa kod beba

Najčešće nije riječ o nekom ozbiljnijem problemu već se radi o prehladi. Dojenčad ne zna disati na usta i zbog toga je ovaj problem čest razlog dolaska u ljekarnu ili pedijatrijsku ordinaciju. Bebe i mala djeca sami ne mogu ispuhati nos i sve to dovodi do slabijeg apetita, plačljivosti i nesanici.

Važno je napomenuti da je začepljeni nosić jedan od prvih problema novorođenčeta jer je u majčinoj utrobi nosić obložen vlagom, a nakon poroda u toploj sobi je izrazito suha atmosfera. Ovlaživači zraka mogu znatno pomoći u sprječavanju začepljenih nosića.

Ako nosić curi i poraste tjelesna temperatura, onda se ipak radi o infekciji. Ako problem potraje treba se javiti pedijatru.

Mama drži bebu dok sjedi na kauču pokraj difuzora.

Kako vam ljekarnik može pomoći?

Odabir pravog aspiratora za vašu bebu je od neizrecivog značaja. Aspiratori su uređaji koje odlikuje lagana, ali dovoljna usisna moć tako da sva slinica i čepovi koji zablokiraju nosić izađu van. Prije korištenja aspiratora uvije prvo poprskajte ili isperite nosić, pričekajte par minuta da se suhi čepovi ili slinica omekšaju i usisajte. Iza aspiratora ponovno isperite nosić ili stavite sprej u nosić tako da se preostala sluz ne skuplja u nosnim šupljinama (sinusi) ili Eustahijevoj cjevčici jer može uzrokovati bol i upalu uha. Znam da je roditeljima čudno kako aspirator mogu spojiti na cijev usisavača, ali bez brige, zahvaljujući posebnim membranama protok usisnog zraka je prilagođen i vrlo nježan.

Postoje i aspiratori koji su na sistemu gumene cjevčice, jedna strana ide roditelju u usta, a druga bebi u nosić. Povlačenjem zraka roditelj povlači i bebinu slinicu naravno zaštićen od kontakta sa sekretom. Mehanički aspiratori su najjednostavnija metoda na principu stisnute gumene kugle na jednoj strani i male cjevčice za bebin nosić s druge strane, otpuštanjem stiska povlači se zrak i slinica iz nosića.

Fiziološka otopina vs. pročišćena morska voda za bebe

Fiziološku otopinu možete kupiti u spreju ili kao infuzijsku otopinu pa uz nju trebate i špricu za ispiranje nosića. Može se primijeniti više puta za ispiranje, ali morate paziti na sterilnost otopine i pripadajuće šprice.

Fiziološka otopina se može primijeniti i u električnim inhalatorima koji rade na principu hladne pare. Za takvu namjenu postoje i ampule fiziološke otopine koje već imaju potrebnu dozu za inhaliranje. Za razliku od vruće pare koja uzrokuje oticanje sluznice, hladna para smiruje sluznicu, odčepljuje nosić i olakšava disanje.

Mama inhalira dijete.

Prije svakog hranjenja očistite djetetov nosić jer ako je začepljen dijete odbija jesti.

Sprejevi na bazi pročišćene morske vode odličan su izbor za dužu upotrebu jer sadrže mineralne soli i oligoelemente koji štite sluznicu od isušivanja. Morska voda za bebe je izotonizirana, a to znači da zbog razlike u osmolarnosti u odnosu na sluznicu, uklanja uzroke začepljenosti nosa (nečistoće, sluz, bakterije i viruse). Hipertonična morska voda zbog još jače osmolarnosti učinkovitije odčepljuje nos, ali samo kod djece starije od 12 mjeseci.

Kapi i sprejevi za nos na bazi ksilometazolina i oksimetazolina nisu odobrena za upotrebu kod djece mlađe od dvije godine.

Otac stavlja bebi sprej za nos.

Pravilna tehnika odčepljivanja nosa kod beba

  1. Dojenče stavite u lagano povišen položaj, recimo u autosjedalici ili nosiljci (nikako ležeći).
  2. Nosić isperite fiziološkom otopinom ili sprejem na bazi morske vode za bebe.
  3. Pričekajte par minuta i s aspiratorom isisajte nakupljenu slinicu.
  4. Ponovno nanesite sprej ili fiziološku otopinu i nosić je prohodan.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.