Početna Pablog Majka i dijete Zašto je folna kiselina važna u trudnoći?

Majka i dijete

Zašto je folna kiselina važna u trudnoći?

Folna kiselina ili vitamin B9, ključna je za pravilan razvoj fetusa od začeća do porođaja. Otkrij koji oblik folne kiseline je važno uzimati. 

Svi članci
Datum objave: 19.02.2024.

Folna kiselina je sintetizirani oblik vitamina B9 (poznata i kao folat), ključna je za pravilan razvoj fetusa od začeća do porođaja. Stoga je od iznimne važnosti pažljivo pratiti i osigurati adekvatan unos folne kiseline kako bi se smanjio rizik od poremećaja u razvoju fetusa.

Folna kiselina je korisna za sve žene, bez obzira na dob, i neovisno o tome jesu li u procesu pokušavanja začeća ili već su trudne.

Za što je korisna folna kiselina?

Folna kiselina posebno je važna za trudnice jer je nedostatak folne kiseline kod majke rizični faktor za razvoj defekata neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Neuralna cijev oblikuje bebin mozak i leđnu moždinu, neophodnu za živčani sustav.

Prepoznavanje da unos folne kiseline putem dodataka prehrani smanjuje rizik oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za više od 70% predstavlja jedno od ključnih medicinskih otkrića 20. stoljeća. Stoga je jasno zašto se preporučuje trudnicama da uzimaju folnu kiselinu.

Trudnica u žutoj haljini pije folnu kiselinu sa čašom vode

Kada započeti uzimati folnu kiselinu?

Važno je znati da se ključan razvoj mozga i leđne moždine događa tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Stoga je tih prvih 12 tjedana presudno, a dodatni unos folne kiseline u trudnoći preporučuje se tijekom tog razdoblja. Idealno je započeti uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije planiranja trudnoće, no općenito pravilo je da nikada nije prerano započeti s unosom folne kiseline.

Koliko folne kiseline je potrebno koristiti?

Povoljan učinak postiže se dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 mikrograma folne kiseline tijekom mjesec dana prije začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće.

Žena leži na stolu, doktorica radi ultrazvučni pregled trudnice

Što je aktivna folna kiselina i koje su njezine prednosti?

Aktivna folna kiselina predstavlja oblik u kojem naše tijelo koristi folnu kiselinu. To znači da sama folna kiselina i folati iz hrane nisu biološki aktivni te moraju proći kroz proces pretvorbe u metabolički aktivni oblik 5-metiltetrahidrofolata (5-MTHF) pomoću enzima metilentetrahidrofolat reduktaze (MTHFR). Dio populacije, zbog jedinstvenih genetskih obrazaca, može imati polimorfne oblike ovog enzima te ne proizvodi odgovarajući ili učinkovit enzim za iskorištavanje folne kiseline.

Uzimanje aktivne folne kiseline putem dodatka prehrani zapravo znači da uzimate spreman, biološki iskoristiv oblik folne kiseline i ne morate brinuti ima li možda vaše tijelo ili nema odgovarajuću sposobnost za pretvaranje neaktivnih oblika u aktivnu folnu kiselinu. Važno je znati da nisu svi aktivni oblici folne kiseline isti.

Koja je najbolja folna kiselina za trudnice?

Quatrefolic® oblik pripada četvrtoj generaciji folne kiseline. Smatra se inovativnim oblikom aktivne folne kiseline, s visokom razinom topljivosti u vodi, a samim time se očekuje i visoka razina bioraspoloživosti što znači visoka iskoristivost u organizmu.

Bilo da planirate trudnoću ili ste već trudne, vaš ginekolog ili ljekarnik preporučiti će vam dodatak prehrani prilagođen vašim potrebama. Poželjno je da taj dodatak sadrži aktivni oblik folne kiseline, a od Quatrefolika, kao inovativnog oblika, očekuje se da vašem tijelu pruži potrebne količine folne kiseline.

Premama duo folna kiselina za trudnice

Izvori:

https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/vitamins-supplements-and-nutrition/#:~:text=Folic%20acid%20before%20and%20during,tube%20defects%2C%20including%20spina%20bifida.

https://www.health.ny.gov/publications/1335/

Vidmar Golja M, Šmid A, Karas Kuželički N, Trontelj J, Geršak K, Mlinarič-Raščan I. Folate Insufficiency Due to MTHFR Deficiency Is Bypassed by 5-Methyltetrahydrofolate. J Clin Med. 2020 Sep 2;9(9):2836. doi: 10.3390/jcm9092836. PMID: 32887268; PMCID: PMC7564482. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7564482/)

https://quatrefolic.com/what-is-quatrefolic/innovative-folate/

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.