Početna Pablog Moje zdravlje A kao Astaksantin - ABeCeDa suplementacije

Moje zdravlje

A kao Astaksantin - ABeCeDa suplementacije

U serijalu ABeCeDa suplementacije podijelit ćemo s vama važne podatke o vitaminima, mineralima, enzimima i biljnim ekstraktima.

Pisat ćemo o sigurnoj i učinkovitoj primjeni, te primjeni u trudnoći, starijoj ili dječjoj dobi, te kod bolesnika koji pate od kroničnih bolesti. Počinjemo dakako sa slovom A.

Svi članci
Datum objave: 02.08.2022.

Astaksantin – antioksidans velikog potencijala

Osim astaksantina kojeg možemo pronaći u mnogim kozmetičkim pripravcima i formulama za zdravu kožu, o čemu smo već pisali, ovaj moćni antioksidans može spriječiti uništenje i propadanje drugih molekula u našem tijelu, ako su one izložene upalama, infekcijama, promjenama u strukturi i rastu ili su ugrožene vanjskim štetnim faktorima poput zračenja, pušenja i raznih infekcija.

U literaturi se navodi da su mu antioksidativna svojstva čak 6000 puta jača od vitamina C.

Primjena astaksantina u farmaciji i medicini

Astaksantin se najčešće spominje kod zaštite i pripreme kože za sunčanje i često ga možemo naći u formulama suplemenata s drugim antioksidansima, kao što su beta karoten i vitamin C. Radi se o zaštiti protiv alergijske reakcije, ali i oštećenja stanica kože koje može izazvati prekomjerno izlaganje suncu bez zaštite.

Osim toga, osobito je zanimljiv kod prevencije virusnih i bakterijskih infekcija, pogotovo kod osoba s povećanim rizicima, jednoličnom prehranom te kod osoba izloženih stresu i pojačanim tjelesnim i mentalnim naporima. Zbog snažnog protuupalnog djelovanja i utjecaja na imunološki sustav može imati dobre rezultate u pacijenata s celijakijom, šećernom bolesti ili upalama mišića i zglobova. Neka istraživanja pokazuju potencijal za odgađanje napretka demencije i poboljšanje kognitivnih funkcija te u regulaciji masnoća u krvi, osobito kolesterola, povećanjem HDL, a smanjenjem LDL kolesterola. Istražuju se učinci astaksantina na razvoj raka dojke, mušku neplodnost i zatajenje srca, te neki rezultati pokazuju pozitivne učinke u ovim stanjima i bolestima.

Izvori astaksantina u hrani i doze u dodacima prehrani

Astaksantin se nalazi u nekim namirnicama i često se konzumira u malim količinama u prehrani pa se smatra sigurnim uzimati ga kao dodatak prehrani. Nažalost, veliki broj osoba ne uzima dovoljno astaksantina iz hrane budući da se radi o narančasto-crvenom pigmentu kojeg najviše ima u mesu lososa, jastoga, kozica i škampi. Stoga se, u različitim životnim stanjima i dobi, preporučuju doze za suplementaciju od 4-18 mg dnevno, najčešće u serijama od 12 tjedana.

U proizvodima registriranim u Hrvatskoj, najčešće će se naći 5-10 mg astaksantina, i to iz alge Haematococcus pluvialis, prirodnog izvora s najvećom koncentracijom astaksantina od čije tjelesne mase čak 3% pripada čistom astaksantinu. Farmaceut će najčešće dati upute za doziranje 1-2 kapsule dnevno, najbolje uz masni obrok.

Astaksantin u kombinacijama s drugim antioksidansima

Astaksantin će se često naći u proizvodima u kombinaciji s drugim antioksidansima iz iste grupe karotenoida, poput beta-karotena (iz mrkve i marelice) i likopena (iz rajčice), a često ga nalazimo u kompleksima i s vitaminom C, D i E. Beta karoteni i ekstrakti pčelinjih proizvoda ga česti prate u proizvodima za imunitet, kao i kolagen, koenzim Q10 i B kompleks u proizvodima namijenjenim zdravlju kože, kose i noktiju, osobito kad je riječ o zaštiti od neželjenog djelovanja sunčevih zraka.

Neželjene nuspojave i mjere opreza kod uzimanja astaksantina

Nisu zabilježene ozbiljne nuspojave, no uzimanje većih doza astaksantina kroz dulje vrijeme može uzrokovati pojačano pražnjenje crijeva i crvenu boju stolice pa čak i blage bolove u trbuhu. Nemamo dovoljno pouzdanih informacija kako bismo procijenili je li astaksantin siguran za upotrebu tijekom trudnoće ili dojenja.

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, Mpharm

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.