Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Alergija ili prehlada?

Moje zdravlje

Alergija ili prehlada?

Alergija ili prehlada su česti problemi sličnih simptoma, ali se razlikuju u svojim karakteristikama. U blogu naše stručne mag.pharm. Vjekoslave Šuprahe saznaj kako razlikovati prehladu od alergije. 

Svi članci
Datum objave: 07.08.2023.

Alergija ili prehlada

Alergijske reakcije se po definiciji smatraju ponavljajućom prehladom, uvijek u isto doba godine obilježene:

  1. Kihanjem
  2. Suzenjem i češanjem očiju
  3. Grebanjem grla
  4. Nadražajnim kašljem
  5. Čujnim disanjem

Simptomi alergije su najizraženiji kroz jutro i kasno na večer dok kod prehlade traju cijeli dan.

Kod alergije kihnuti možete deset puta za redom a sekret iz nosa je proziran i rastezljiv. Upaljene konjuktive oka su vrlo česte kod alergičara dok je kod prehlađenih ljudi karakteristična bol mišića koja se u alergiji ne javlja.

Prehlada po dijagnozi može poteći iz alergijske reakcije jer su sluznice vrlo osjetljive i natečene a kao takve lako se inficiraju virusima. Alergija može biti aktivirana prehladom jer virusi pojačavaju reaktivnost sluznice koja s kod osjetljivih osoba može ozbiljno zakomplicirati u sinusitis i astmu.

Djevojka drži ruke oko područja nosa.

Glavni simptomi prehlade su:

  1. Začepljen nos,
  2. Grlobolja
  3. Umor
  4. Temperatura može biti blago povišena.

Kako se izliječiti

Paracetamol, vitamin C i pastile za grlo glavne su smjernice u liječenju prehlade. Pojačan unos tekućine najbolje pomoću biljnih čajeva i povrtnih juha. Jedna tableta paracetamola predstavlja prvu smjernicu u liječenju grlobolje i sprječavanju komplikacija prehlade. Pastile pomažu da se grlo i ždrijelo vlaži i pomažu u zaštiti sluznice od isušivanja i daljnje invazije virusa. Vitamin C u većim dozama skraćuje trajanje prehlade. Preporuka je vitamin C koristiti tijekom cijele godine jer je vrlo čest nedostatak ovog vitamina.

Alergiju i prehladu možete spriječiti i lakše izliječiti jačanjem obrambenih snaga organizma.

Alergija se može spriječiti i daleko lakše liječiti ako se tri mjeseca prije sezone potencijalnih alergena iz prirode, imunitet obogati antioksidansima. Antihistaminici su lijekovi koji smanjuju upalu kod alergije i znatno bolje djeluju uz dodatak preparata na bazi kalcija, cinka,vitamina C i D. Potrebno je maksimalno smanjiti izloženost poznatim alergenima (pelud, insekti, hrana i plijesni).

Žena drži proizvod Aqua Maris sprej za nos dok sjedi u prirodi.

Pelud otpušta 52 alergogena spoja u kontaktu s vlagom a upravo to se događa kada pelud dođe u kontakt s vlažnom nosnom sluznicom alegičara. Preparati na bazi ektoina sprječavaju ovaj toksični učinak peludi i na njima nikako ne treba štedjeti u sezoni alergije. Primjenom kapi za oči i sprejeva za nos na bazi ektoina mehanički sprječavamo ulaz alergena u organizam i komplikacije alergijske reakcije.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.