Početna Pablog Moje zdravlje Zaštita od sunčevih zraka

Moje zdravlje

Zaštita od sunčevih zraka

Sunce u nama budi osjećaj sreće, podiže raspoloženje, pomaže u regulaciji gotovo svih tjelesnih funkcija i omogućuje stvaranje vitamina D.

Svi članci
Datum objave: 11.03.2017.

Koje su koristi od izlaganja suncu?

Bez vitamina nema života, a sunce je ključno za stvaranje vitamina D koji se pod njegovim utjecajem sintetizira iz kolesterola. Riblje ulje, tunjevina, losos, skuša, jetra, maslac, jogurt i sir sadrže vitamin D, no hranom je gotovo nemoguće unijeti dovoljnu količinu.

Zašto je važan vitamin D?

Vitamin D jača imunološki sustav, važan je čimbenik u borbi protiv infekcija, dokazano sprječava osteoporozu, depresiju, dijabetes i debljinu. Vitamin D sprječava rahitis i izuzetno je bitan za izgradnju jakih kosti i zdravih zubi.

Koliko nam sunca treba?

Istraživanja su pokazala kako je većini ljudi dovoljno izložiti suncu samo 5% površine tijela (lice ili ruke), dva do tri puta tjedno. Za osobe vrlo svijetle puti dovoljno je manje od deset minuta, jer one vrlo brzo upijaju UVB zrake. Osobama srednje puti dovoljno je 10 - 15 minuta, a osobama tamne puti do 20 minuta. Više od 20 minuta provedenog na suncu ne povećava količinu vitamina D, ali povećava rizik oštećenja kože pa čak i nastanak raka.

Stiže proljeće - zaštitite se!

Proljeće nagoviješta prvo jače UV zračenje, koje kod pojedinih osoba može izazvati alergijske reakcije, najčešće u području dekoltea. Iako su one uglavnom blažeg intenziteta, dovoljan su pokazatelj kako koža treba biti konstantno zaštićena, što posebno vrijedi za kožu lica.

Koža lica zahtjeva posebnu pažnju jer je svakodnevno izložena utjecaju UV zračenja, vjetra, hladnoće, dima i zagađivača. Osim toga, ona se svojom strukturom razlikuje od ostatka kože tijela. Koža lica je tanja i osjetljivija - debljina epiderme na licu iznosi otprilike 0,12 mm, dok je debljina epiderme kože ostatka tijela otprilike 0,60 mm.

Kako odabrati fotozaštitnu kremu za lice?

  • SPEKTAR ZAŠTITE

Preparat treba pružati kompletnu UV zaštitu, što potvrđuje oznaka da štiti od UVA/UVB spektra. Posebno obratiti pažnju da krema ima logo UVA zaštite u skladu s regulativom Europske unije.

  • TEKSTURA

S obzirom na tip i karakteristike kože lica možemo odabrati kremu koja je pogodnija za suhu kožu, emulziju koja je lakše teksture, idealna za normalnu i mješovitu kožu, gel koji je pogodniji za muškarce i sportaše ili stick za mala područja gdje želimo pojačati zaštitu (nos, usne, vrhovi ušiju, madeži). Tu je i suvremena njega koja pruža i terapijsku i fotozaštitu (linija protiv akni, hiperpigmentacije, linija za kožu sklonu alergijama, tonirane kreme i sl.)

  • SPF (SUN PROTECTING FACTOR)

Označava koliko vremena možemo provesti na suncu, a da ne izgorimo, a odabire se prema fototipu kože. SPF 50 je namijenjen svima koji imaju svijetlu put, djeci, osobama koje imaju bolesti kože, nakon kozmetičkih ili dermatoloških zahvata, sklonost hiperpigmentaciji ili uzimaju određene lijekove.

  • TIP ZAŠTITNOG FILTRA

Postoje kemijski i fizikalni filtri. Kemijski (organski) filtri apsorbiraju fotone UV zračenja. Češći su izbor jer su bolje uklopljeni u podlogu, laganiji i ne ostavljaju tragove. Fizikalni (anorganski) filtri djeluju kao fizikalna barijera koja odbija UV zračenje. Zadržavaju se na površini kože ostavljajući bijeli film, iako je u današnjim kremama taj problem sveden na minimum. Prvi su izbor u preparatima za bebe i osobe sklone alergijama.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.