Moje zdravlje

Grlobolja

Naša magistra Vjekoslava piše vam kako ublažiti teško gutanje, osjećaj grebanja i promuklost.

Svi članci
Datum objave: 22.12.2022.

Grlobolja je čest razlog dolaska u ljekarnu. Postoji više vrsta grlobolje i svaka ima svoj način liječenja. Mnoge grlobolje su samoizlječive. Donosimo vam kratki vodič za samopomoć kod grlobolje:

Upala grkljana – najčešće nastaje kao posljedica virusna infekcija gornjih dišnih putova, praćena je promuklošću, peckanjem i čestim nakašljavanjem. Osim virusa uzrok može biti alergijska reakcija ili pretjerana upotreba glasa.

Akutna upala ždrijela - praćena je otežanim gutanjem na prazno uz osjećaj stezanja i boli. Ako je samo riječ o upali ždrijela, najčešće je bez temperature i gnojnih sekreta. Često je posljedica upale sinusa, grla ili dušnika.

Akutna infekcija ždrijela i tonzila – simptomi su grlobolja, otežano gutanje, otečeni limfni čvorovi i znatno povišena temperatura. Bol se širi prema ušima. Ova upala je vrlo čest simptom virusnih i bakterijskih upala, ali i zaraznih bolesti. Sigurno ste čuli za streptokoknu upalu grla ili otežano gutanje i disanje kod koronavirusa ili mononukleoze. Sve je to baš ova upala. Ovakvu upalu treba hitno prijaviti liječniku i liječi se posebnim lijekovima poput antibiotika.

Ako se bol javlja pri gutanju uz peckanje, kašljucanje i bez ikakvih sekreta, znak je virusne infekcije i može se simptomatski liječiti preparatima iz ljekarne.

Simptomatsko liječenje grlobolje

Analgoantipiretici poput paracetamola prvi su izbor za smirivanje boli i povišene temperature. Idealno je uzeti paracetamol u granulama koji se otopi u toploj vodi ili čaju, a dodatno sadrži vitamin C koji znanstveno dokazano skraćuje trajanje virusne infekcije, uklanja umor i bol u mišićima. Najvažniji učinak paracetamola je da sprječava komplikacije upale i prva je smjernica kod grlobolje po SZO. Ako i nemate temperaturu, uzmite barem jedan paracetamol da se stvar ne zakomplicira.

Pastile, sprejevi za grlo i otopine za grgljanje sadrže antiseptike koji trenutno uništavaju uzročnike upale. Pastile potiču lučenje sline koja dodatno vlaži sluznicu. Kombinacije antiseptika s anesteticima uklanjaju neprijatnu bol kod gutanja i peckanje. Primijenite ove proizvode više puta na dan za maksimalnu učinkovitost. Uvijek je dobro napomenuti da iza ovih preparata treba pola sata izbjegavati unos hrane i pića da ne isperemo naneseni lijek.

Žena stavlja sprej za grlo.

Grlobolje kod djece

Kada je prisutna grlobolja kod djece, treba je što prije liječiti jer su sluznice osjetljivije i češće izložene uzročnicima upala. Preparati paracetamola su u obliku sirupa i ako nema temperature dosta je jedna doza lijeka da bol popusti i komplikacije izostanu. Djeca kod grlobolje dosta lošije jedu, brzo oslabe i treba hitno početi raditi na imunitetu najbolje prirodnim, standardiziranim preparatima.

Pastile vole sva djeca, a posebno one koje su za njih namijenjene po okusu i sastavu. Inhalacije fiziološkom otopinom smanjuju otečenost sluznice nosa, grla i ždrijela, barem dva puta dnevno po 15 minuta. Pojavi li se temperatura i bol uha potrebno se javiti pedijatru.

Mala curica se drži rukama za grlo.

Grlobolja kod trudnica

Ako je prisutna grlobolja kod trudnica, preparate treba uključiti u liječenje što prije jer su sluznice nosa, grla i ždrijela kod trudnica više otečene i lakše uhvate virusne infekcije. Preporučuju se pastile su na bazi hijaluronske kiseline i šumskog lišaja koji zajedno stvaraju zaštitni hidrogel i značajno smanjuju tegobe.

Trudnice su osjetljiva skupina zbog čega je briga o imunitetu izuzetno važna i olakšana brojnim certificiranim kombinacijama vitamina i minerala baš po njihovim potrebama.

Trudnica se drži za grlo s rukom.

Nefarmakološka mjera liječenja grlobolje temelji se na povećanom unosu tekućine s 8 čaša na 10 čaša dnevno. Dovoljno vlage u sluznici omogućava lijekovima i preparatima puni učinak i brzo izlječenje.

Vjekoslava Šupraha, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.