Moje zdravlje

Grlobolja

Grlobolja je česta zdravstvena tegoba, osobito tijekom zimskih mjeseci. Karakterizira je peckanje i grebanje u grlu, bolno i otežano gutanje, a često se javlja i promuklost.

Svi članci
Datum objave: 23.01.2016.

Što je grlobolja?

Grlobolja je česta zdravstvena tegoba, osobito tijekom zimskih mjeseci. Kad se govori o grlobolji obično se misli na upalu ždrijela (faringitis), upalu krajnika (tonzilitis) i upalu grkljana i glasnica (laringitis). Karakterizira je peckanje i grebanje u grlu, bolno i otežano gutanje, a često se javlja i promuklost.

Uzroci grlobolje

Grlobolju najčešće uzrokuju virusi i to virusi obične prehlade. Teže i rjeđe upale grla uzrokuju bakterije i to najčešće beta-hemolitički streptokok skupine A.

Razlike između virusne i bakterijske infekcije grla navedene su u tablici.

  VIRUSNA INFEKCIJA BAKTERIJSKA INFEKCIJA
početak bolesti polagan iznenadan
bol u grlu blaga jaka
temperatura manja od 38°C viša od 39°C
ždrijelo crveno s ili bez seroznog eksudata izrazito crveno s gnojnim naslagama
respiratorni simptomi hunjavica, promuklost, kašalj uglavnom ih nema
limfni čvorovi mogu biti povećani, ali nisu bolni povećani i bolni
broj leukocita obično normalan izrazito povišen

Osim virusa i bakterija grlobolju mogu izazvati i neki drugi čimbenici kao što su alergije, prašina i suh zrak zbog centralnog grijanja, prekomjerna uporaba glasa, pušenje, spavanje otvorenih usta, učestali kašalj i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

Liječenje ovisi o uzročniku, kliničkoj slici, uzrastu i općem stanju oboljelog. Virusne infekcije najčešće prolaze za dva do tri dana i liječe se simptomatski. Preporuka je da se pije dovoljna količina tekućine (čaj) i grglja topla slana voda ili čaj od kadulje. Kod jakih bolova i povišene tjelesne temperature može se uzeti analgoantipiretik (paracetamol, acetilsalicilna kiselina ili ibuprofen). Simptome možemo olakšati korištenjem različitih pripravaka za lokalnu primjenu na sluznicu usne šupljine, obično u obliku pastila, sprejeva ili tekućina za grgljanje.

Pripravci koji pomažu protiv grlobolje

Pripravci koje koristimo u borbi protiv grlobolje sadrže:

  • antiseptike – dezinficiraju usnu šupljinu i ždrijelo, djeluju antimikrobno pa eliminiraju viruse koji su izazvali infekciju, ali i sprečavaju razvoj dodatne bakterijske ili gljivične infekcije
  • anestetike – smanjuju bol na mjestu infekcije, najčešće se koriste lidokain i benzokain
  • protuupalne tvari – na primjer flurbiprofen ili benzidamin koji olakšavaju simptome infekcije
  • biljne ekstrakte – islandski lišaj koji oblaže sluznicu i pomaže kod suhoće sluznice, suhog kašlja i promuklosti, kadulja koja djeluje antiseptično i protuupalno ili eukaliptus, timijan i metvica jer potpomažu antiseptično djelovanje
  • propolis – ima antimikrobno djelovanje i potiče aktivnost imunološkog sustava
  • med – djeluje antimikrobno, oblaže i umiruje sluznicu

Što kada nastupi grlobolja?

Ako grlobolja ne prolazi sedam dana unatoč poduzetoj simptomatskoj terapiji, treba se javiti liječniku.

Infekcije grla izazvane bakterijama liječe se antibioticima koji se trebaju koristiti isključivo na preporuku liječnika. Antibiotici se moraju uzimati u propisanoj dozi, u pravilnim vremenskim razmacima i dovoljno dugo. Ako su infekcije česte ponekad liječenje uključuje i kirurško odstranjenje krajnika.

Bolesnici griješe kad pri pojavi prvih simptoma grlobolje samoinicijativno uzmu antibiotik (ostatke prijašnje terapije) ili zahtijevaju antibiotik kod liječnika. Većinu grlobolja uzrokuju virusi na koje antibiotici nemaju nikakvo djelovanje. Ako se antibiotici često uzimaju postoji opasnost da se razvije bakterijska rezistencija koja može itekako otežati buduće liječenje.

Sprječavanje grlobolje

Kako bi se zaštitili od infekcija treba provoditi opće higijenske mjere za sprečavanje širenja infekcije kao što su pranje ruku sapunom i toplom tekućom vodom, izbjegavanje zatvorenih prostora u kojima boravi puno ljudi, izbjegavanje dijeljenja hrane, čaša ili pribora za jelo, izbjegavanje kontakta sa zaraženom osobom, redovito provjetravanje prostorija itd. Potrebno je i vlažiti zrak u prostorijama s grijanjem jer suhi zrak isušuje sluznicu koja time postaje podložnija infekcijama.

Ne treba zaboraviti na činjenicu kako pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa i dovoljno odmora i sna pomaže optimalnom funkcioniranju našeg imunološkog sustava i očuvanju zdravlja.

Preporuke preparata:

Septogal pastile, Septogal sprej, razne druge pastile i sprejevi, TL Zinc pastile, Octenidol.

Gabrijela Kovačec, mag.pharm.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.