Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Helicobacter Pylori - česti uzročnik želučanih tegoba

Moje zdravlje

Helicobacter Pylori - česti uzročnik želučanih tegoba

Smatrala se uobičajenim stanovnikom ljudskog želuca, no detaljnija znanstvena istraživanja potvrdila su njenu patogenost i ulogu u razvoju upalnih promjena sluznice želuca.

Svi članci
Datum objave: 18.04.2017.

Što je H. Pylori  i kako se prenosi?

Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija spiralnog oblika smještena u sluznici želuca i jedina bakterija koja može preživjeti u želučanoj kiseloj sredini.
Način prijenosa ove bakterije još nije potpuno istražen, no dosadašnja saznanja upućuju na to da se infekcija prenosi izravno sa zaražene osobe na zdravu:

  • gastro-oralnim putem (želudac-usta) preko povraćenog sadržaja i nedovoljno sterilnim instrumentima tijekom endoskopije
  • oralno-oralnim putem (usta-usta) preko sline i ranica u sluznici usne šupljine
  • fekalno-oralnim putem (stolica-usta) iz stolice zaražene osobe prljavim rukama

Prijenos inficiranom hranom i vodom i životinjama nije isključen, ali nema značajniju ulogu. Infekcija je zastupljenija kod osoba koje žive u lošim socioekonomskim uvjetima pa se procjenjuje da je inficirano oko 80 – 90% odraslih stanovnika zemalja u razvoju, a oko 50% odraslih u razvijenijim zemljama.

Kako djeluje H. Pylori?

Ako se ne liječi, infekcija kod većine bolesnika traje doživotno. Posljedice infekcije ovise o lokalizaciji na sluznici želuca.
H. pylori povećava rizik od ulkusne bolesti četiri do deset puta pa 80 – 85% bolesnika s čirom na želucu ima infekciju ovom bakterijom, kao i 90 – 95% bolesnika s čirom dvanaesnika.

Infekcija H. pylori povećava i rizik od razvoja raka želuca, a povezana je i s rijetkim tipom limfatičkog tumora nazvanim MALT limfom.

Simptomi infekcije

Većina osoba s infekcijom H. pylori nikada neće imati vidljive simptome upale, što se objašnjava činjenicom kako su neke osobe otpornije na njeno djelovanje. Kada se pojave, simptomi obično uključuju:

  • bol u trbuhu
  • bol u trbuhu koja se pojačava kod gladi
  • mučnina
  • nadutost
  • često podrigivanje
  • gubitak apetita
  • naglo mršavljenje

Pregled je potrebno napraviti ako su prisutni trajni zabrinjavajući simptomi.

Liječniku se treba javiti odmah ako se pojavi otežano gutanje, krvava ili crna stolica i povraćanje krvavog ili crnog sadržaja.

Dijagnostika

Više je dijagnostičkih postupaka kojima se može utvrditi infekcija bakterijom H. pylori, od kojih jedna skupina posredno dokazuje prisutnost ove bakterije u organizmu.
Ureja izdisajni test dokazuje prisutnost bakterije u želucu njezinom aktivnosti u razgradnji ureje. Test je jednostavan i pouzdan, a provodi se iz uzoraka izdahnutog zraka prije i nakon uzimanja otopine koja sadrži 13C - ureju. Pregled uzoraka krvi ili sline dokazuje postojanje specifičnih antitijela u krvi ili slini zaražene osobe. S obzirom na to da antitijela mogu biti prisutna u organizmu još godinama nakon izlječenja, ne koristi se u kontroli uspješnosti liječenja ove infekcije. Pregledom stolice dokazuje se postojanje antigena u stolici bolesnika.

Druga skupina dijagnostičkih postupaka provodi se u sklopu specijalističke gastroenterološke obrade koja uključuje provođenje endoskopskog pregleda jednjaka, želuca i dvanaesnika, pri čemu se uzimaju uzorci tkiva u kojima se laboratorijski dokazuje prisutnost bakterije. Ovakav način dokazivanja prisutnosti H. pylori preporučuje se bolesnicima čiji simptomi upućuju na infekciju, a stariji su od 45 godina.

Kako se liječi H. Pylori infekcija?

Liječenje se preporučuje bolesnicima kojima je dokazana infekcija, a koji imaju čir želuca ili dvanaesnika, kronični gastritis teškog stupnja ili obiteljsku anamnezu karcinoma želuca. Liječenje se provodi i kad je prisutna dispepsija, refluksna bolest jednjaka (GERB), kao i kod stanja koja zahtijevaju dugotrajnu terapiju nesteroidnim antireumaticima.
Liječenje (eradikacija) H. pylori se provodi lijekovima koji uništavaju uzročnika i smanjuju kiselost želuca, kombiniranom trojnom terapijom koja sadrži dva antibiotika i lijek koji smanjuje lučenje želučane kiseline.

Terapija traje sedam dana, nakon čega se obično nastavlja s inhibitorom lučenja kiseline još tri tjedna.

Nakon provedenog liječenja preporučuje se kontrola uspješnosti terapije, najranije četiri do šest tjedana nakon terapije. U slučaju neuspješnog liječenja obično se ponavlja trojna terapija, ali s drugim antibioticima u kombinaciji.

H. Pylori i probiotici

Budući da se u liječenju infekcije H. pylori primjenjuje više lijekova istodobno, vrlo često se javljaju nuspojave kao proljev, mučnina, smetnje okusa ili nadutost. Zbog toga se preporučuje istovremena primjena probiotika. Probiotici su živi mikroorganizmi koji imaju povoljan učinak na zdravlje cijelog organizma i potiču uspostavu uravnotežene crijevne mikroflore i tako smanjuju mogućnost nastanka brojnih smetnji u probavnom sustavu.

Primjena probiotika uz lijekove koji se koriste u liječenju infekcije H. pylori pomoći će zaštiti i obnovi crijevne mikroflore.

Uočeno je da je uz terapiju u koju je uključen probiotik smanjena upala sluznice i rast i prianjanje H. pylori na sluznicu. Tako je moguća bolja uspješnost liječenja i smanjenje nuspojava.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.