Početna Pablog Moje zdravlje Hiperpigmentacija

Moje zdravlje

Hiperpigmentacija

Koža pamti svako, a pogotovo neumjereno izlaganje suncu. Najčešće posljedice su promjene na koži, hiperpigmentacije, poznate i kao smeđe mrlje.

Svi članci
Datum objave: 04.09.2016.

Ublažite posljedice izlaganja suncu

Hiperpigmentacija sve češće pogađa mlade žene zbog neumjerenog izlaganja suncu i boravka u solariju. Istraživanja pokazuju da 65 posto svih žena pati od neke vrste hiperpigmentacije. Nastaje uslijed poremećaja u sintezi i distribuciji melanina. Može nastati i kao posljedica djelovanja štetnih čimbenika, a ponajviše zbog UV-zračenja, prirodnog starenja, upalnih procesa (akne), mehaničkih oštećenja, traume kože i slično. Promjene na koži očituju se u obliku mrlja koje mogu biti smeđe, ružičaste ili crvene boje. Najčešće se pojavljuju izolirano na malim područjima, ali mogu biti i u obliku velikih i intenzivnih površinskih mrlja. Također pojavu tamnih mrlja mogu pospješiti kontracepcijska terapija, hormonska nadomjesna terapija u menopauzi, oscilacije hormona štitnjače i nadbubrežne žlijezde i trudnoća. Hiperpigmentacija može uzrokovati nelagodu, a ponekad i društvenu izolaciju pacijenta s estetskim tegobama. Postoji nekoliko oblika hiperpigmentacije kao što su staračke pjege i pjegice, melazme i postupalne hiperpigmentacije. Postupalna hiperpigmentacija nastaje zacjeljivanjem ozljede ili udarca na koži nakon čega ostaje plitka mrlja odnosno diskoloracija. Uglavnom se susreće kod pacijenata koji se liječe od akni, ali je također mogu izazvati kozmetički zahvati kao što su dermoabrazija, laserski tretman i kemijskih piling. Nakon godina izlaganja suncu mogu se javiti razne promjene na koži od kojih je najopasniji melanom.

Prevencija

Zaštita od sunca nije rezervirana samo za ljeto. Danas je opće poznato kako je UV zračenje prisutno tijekom cijele godine. Kremu s UVA i UVB zaštitom potrebno je nanositi kada boravimo u prirodi, u planini, uz more i prilikom svakodnevnih šetnji. Trebalo bi se zaštititi i kada je oblačno jer UV zrake prolaze i kroz oblake. Ograničeno izlaganje suncu, nošenje zaštitne odjeće i uporaba učinkovite zaštite od sunca s visokim zaštitnim faktorom SPF, mogu smanjiti rizik od pojave hiperpigmentacije i spriječiti pogoršanje stanja postojećih tamnih mrlja. Tijekom ljeta potrebno je izbjegavati proizvode za izbjeljivanje kože i tretmane za uklanjanje hiperpigmentacije. Za vrijeme intezivnog izlaganja suncu preporučuje se uzimati ß-karoten, astaksantin, likopen, vitamine E i C, omega-3 masne kiseline i zeleni čaj.

Terapija nakon ljeta

Nadolazeće razdoblje blažeg UV-zračenja idealno je za početak intenzivne terapije. Terapeutske intervencije obuhvaćaju kemijske pilinge, abrazivne metode i instrumentalne tehnike u dermatološkim ordinacijama (laseri). Druge mogućnosti su preparati za njegu kože za smanjenje hiperpigmentacije. Kozmetički preparati pomažu u posvjetljivanju smeđih mrlja, ali tek ako se redovito i dugotrajno primjenjuju. Sadrže aktivne sastojke koji djeluju na smanjenje proizvodnje melanina i smanjuju pojavu tamnih mrlja. Neki od njih su hidrokinon, azelaična kiselina, tretinoin, monobenzon, arbutin, dioična kiselina, laktobionska kiselina, koična kiselina, glikolna kiselina, aloezin, ekstrakt sladića itd.. Najčešći mehanizam djelovanja depigmentirajućih preparata je inhibicija enzima tirozinaze koji je uključen u nastanak pigmenta melanina u koži (B-rezorcinol). Drugi mehanizam jest posvjetljivanje postojećeg melanina u površinskim slojevima (vitamin C i hidroksi kiseline). Najnoviji mehanizam je blokiranje već nastalog melanina da se transportira do površine epidermisa. U trudnoći je uvijek uputno sačekati s intenzivnim tretmanima liječenja hiperpigmentacije, sve do prestanka dojenja i savjetovati apsolutnu zaštitu od UVA i UVB zračenja s prikladnim kremama (najidealnije mineralni UV-blokatori!). Za prekrivanje nepravilnosti mogu se koristiti korektivni puderi. Oni sadrže više pigmenata od uobičajenih pudera te stoga pružaju bolje prekrivanje. Može proći i do nekoliko tjedana prije vidljivih poboljšanja na koži pa je stoga važna dosljednost, strpljivost i upornost.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.