Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Kako napraviti samopregled kože

Moje zdravlje

Kako napraviti samopregled kože

Kako bismo sami sebi pomogli u kontroliranju ovog problema, stručnjaci nam savjetuju provođenje samopregleda kože jednom mjesečno, a mi ćemo vam otkriti kako.

Svi članci
Datum objave: 13.04.2018.

Pregled bi trebali raditi svi

Premda nam se možda čini da bi samopregled kože trebali raditi samo odrasli, to je krivo! Naši najmlađi bi već od rane dobi uz našu pomoć trebali učiti od nas i redovito pregledavati svoje tijelo u potrazi za neželjenim promjenama. Ovim pristupom ne samo da čuvamo njihovo zdravlje, već ih učimo i kako da to rade sami kada odrastu.

Na što treba obratiti pažnju?

Najčešći uzrok pojave malignih stanica na koži je upravo UV zračenje, bilo da je riječ o zračenju koje nastaje pri izlaganju suncu ili solarijima. Važno je obratiti pozornost na bilo kakve znakove promjena. Nije pametno ignorirati sumnjive točkice samo zato što ne bole, jer karcinom može biti upravo to – bezbolan i opasan.

Obratite pozornost na promjene u veličini, izgledu, teksturi i boji. Ako slučajno primijetite ovakve pojave, poželjno je odmah posjetiti liječnika ili dermatologa.

Koraci u samopregledu

Pri samopregledu potrebno vam je sljedeće:

  • jako svjetlo
  • ogledalo
  • ručno ogledalo
  • dvije stolice
  • sušilo za kosu
  • mape tijela i olovka ili idealno fotoaparat

Započnite s pregledom lica, posebno obratite pažnju na nos, usta te uši sprijeda i straga. U tome će vam najbolje pomoći ogledalo kako biste imali neometan pogled. Za pregled vlasišta poslužit će vam sušilo i ogledalo. U ovoj situaciji najbolje će vam pomoći druga osoba koja može detaljnije pregledati što se krije ispod vaše kose.

Doktor pregledava ženi vlasište.

Zatim slijedi pregled ruku i dlanova: obratite pozornost na prostore između prstiju te svakako pogledajte prednju i stražnju stranu podlaktica, a nemojte zaboraviti ni laktove. Vrat i prsa su sljedeći; žene bi ovdje trebale detaljno pregledati ispod dojki kako se tamo slučajno ne bi sakrila neka nova promjena. Kada ste obavili ovo, slijedi pregled leđa. Okrenite se i uz pomoć ogledala pregledajte stražnji dio vrata, ramena, gornji dio leđa, stražnji dio nadlaktice, stražnjicu te stražnji dio nogu. Za kraj pregleda, bitno je pregledati i intimno područje. To ćete napraviti tako što ćete sjesti i osloniti jednu po jednu nogu na drugu stolicu. Uz pomoć ručnog ogledala pregledajte svoje genitalije i nikako ne zaboravite pregledati potkoljenice, gležnjeve, pete, tabane i područje između nožnih prstiju.

Photo by NEOSiAM 2020 from Pexels

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.