Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Kašalj - što je i kako se liječi

Moje zdravlje

Kašalj - što je i kako se liječi

Najčešći uzrok kašlja su virusne upale dišnih putova, premda se isti često javlja u okruženju bogatom iritansima.

Svi članci
Datum objave: 05.12.2019.

Kašalj (lat. tussis) predstavlja automatski, prirodni refleks koji pomaže izbacivanje sekreta, raznih iritansa, stranih čestica i mikroorganizama iz dišnih putova. Kašalj se sastoji od tri faze: udisanja, izdisanja i automatskog otpuštanja zraka (s ili bez sekreta) iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom.

Što je kašalj?

Kašalj predstavlja automatski, prirodni refleks (bez čovjekove volje) koji pomaže izbacivanje sekreta, raznih iritansa, stranih čestica i mikroorganizama iz dišnih putova. Kašalj može biti kratkotrajan, akutan, ali i kroničan. Akutni kašalj (trajanje kraće od tri tjedna) je najčešće posljedica infekcije gornjeg respiratornog puta, uglavnom kod prehlade. Drugi najčešći uzroci akutnog kašlja su upala pluća, upale sinusa i alergijske reakcije. Kronični kašalj se najčešće javlja u pušača kao posljedica kroničnog bronhitisa. Osnovna podjela kašlja je prema stvaranju sluzi jer se i liječenje, ovisno o tome, bitno razlikuje. Razlikujemo produktivni kašalj (vlažni, mokri kašalj) i neproduktivni (suhi nadražajni kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi.

Produktivni kašalj

Ako je kašalj produktivan, tj. ako dovodi do iskašljavanja, nije ga razborito suzbijati nego valja olakšati izbacivanje sekreta, omekšavajući i razrjeđujući sluz. Iako se refleksom kašlja dišni putevi oslobađaju, ponekad je sluz toliko gusta da se ne može izbaciti pa se koriste lijekovi ekspektoransi. Tu spadaju lijekovi sekretolitici, mukolitici i sekretomotorici, a osnovna im je karakteristika da potiču iskašljavanje bilo razrjeđivanjem, bilo mobiliziranjem sluzi.

Suhi kašalj

Suhi kašalj, za razliku od produktivnog nema svoju temeljnu svrhu, a to je izbacivanja štetnih tvari iz dišnih putova; shodno tome on dovodi do iscrpljivanja bolesnika. Takav kašalj je tipičan za virusne dišne infekcije, poglavito gripu i prehladu. Učinkovito rješenje protiv suhog nadražajnog kašlja svakako su lijekovi antitusici. Njihov mehanizam djelovanja se osniva na blokiranju samog refleksa kašlja. Jedan od takvih lijekova je i butamirat. Butamirat osim što koči sam refleks, djeluje i umjereno spazmolitički na mišiće bronha.

Na što valja paziti?

1. Slučajevi upornog kašlja (u trajanju dulje od sedam dana), praćeni pogoršavanjem općeg stanja, iskašljavanjem krvi ili gustog zelenog/smeđeg sekreta i praćenog visokom temperaturom svakako zahtijevaju liječnički pregled.

2. Treba imati na umu da se razni mikroorganizmi (bakterije i virusi) šire sekretima pa tako i kašljem i da se u slučaju zaraznih bolesti praćenih kašljem obavezno primjene temeljne zaštitne mjere poput prekrivanja usta i nosa maramicom ili rukom i posljedičnim obvezatnim pranjem ruku.

IZVOR: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/clanak/31091/Kasalj-sto-je-i-kako-se-lijeci.html

Tablete, sirup i otopina za oralnu primjenu

Bisolex® je PLIVIN lijek koji predstavlja učinkovito rješenje kod produktivnog, mokrog kašlja. Bisolex® (sadrži bromheksin) razrjeđuje gustu bronhalnu sluz i olakšava iskašljavanje.
Kada se dišni putevi pročiste oslobađanjem sluzi, smanjit će se nadražaj na kašalj i olakšati disanje. U slučaju da pacijent već uzima antibiotsku terapiju, Bisolex® djeluje povoljno na tijek liječenja jer povećava koncentraciju antibiotika u plućnom tkivu (odnosi se na antibiotike: amoksicilin, eritromicin, tetraciklin, cefuroksim).

Sirup za oralnu primjenu

*Kod suhog, nadražajnog kašlja učinkovito rješenje je Supremin® iz PLIVE. Supremin® (sadrži butamirat) smiruje kašalj svojim 2u1 učinkom: koči refleks kašlja i opušta mišiće bronha. Supremin® sirup neopioidni je antitusik, ne sadrži šećer niti alkohol i zato je pogodan za djecu već od prve godine života.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

HR/BISL/19/0002

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.