Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Ketonal akut - najbolji saveznik u borbi protiv boli

Moje zdravlje

Ketonal akut - najbolji saveznik u borbi protiv boli

Liječenje akutne boli je potrebno započeti što je moguće ranije i ne dozvoliti da se bol razvije i prijeđe u kronični oblik.

Svi članci
Datum objave: 05.08.2019.
Pripravci za samoliječenje akutne boli najčešći su predmet upita pacijenata u ljekarnama. Svatko je barem jednom u životu iskusio akutnu bol - naglu, oštru ili tupu, lokaliziranu bol koja može biti posljedica fizičke traume, ozljede, glavobolje, dismenoreje, zubobolje i drugih bolnih stanja.
 
AKUTNA BOL
Bol uvijek moramo shvatiti kao ozbiljan signal upućen našem tijelu, ali i kao poziv za traženjem njegova uzroka kako bismo primjenom pravilne terapije izbjegli ili umanjili taj neugodan osjećaj. Akutna bol traje kratko i obično nestaje nakon liječenja uzroka koji je doveo do simptoma, iako u pojedinim slučajevima može trajati i nekoliko mjeseci. Liječenje akutne boli je potrebno započeti što je moguće ranije i ne dozvoliti da se bol razvije i prijeđe u kronični oblik.

Lijekovi protiv bolova spadaju među najprodavanije bezreceptne lijekove

U farmakološkom pristupu liječenja boli kao najčešći bezreceptni analgetici koriste se paracetamol i acetilsalicilatna kiselina. Osim njih se, u terapiji boli i povišene tjelesne temperature kada je potreban i dodatni protuupalni učinak, koriste ibuprofen, ketoprofen, naproksen i diklofenak (samo kao lokalni analgetik). Uz svoje dobrobiti u terapiji boli protuupalni lijekovi imaju i nuspojave zbog kojih bi pacijenti s vrijedom želuca ili dvanaesnika, astmom i bolestima kardiovaskularnog sustava lijekove iz ove skupine trebali uzimati uz oprez i po preporuci liječnika.

Samoliječenje akutne boli

Ketoprofen je lijek koji ima trostruko djelovanje - djeluje protuupalno, analgetski i antipiretski.

Učinkovito uklanja bol poput glavobolje, zubobolje, menstrualne boli i one kod manjih uganuća i iščašenja. Većini pacijenata je ovaj lijek dobro poznat i uvjerili su se u njegovu učinkovitost, a može se nabaviti u ljekarnama i bez liječničkog recepta.

Doza od 50 mg po kapsuli je dostatna za samoliječenje blage do umjerene akutne boli. Svakako se treba pridržavati režima doziranja do tri puta dnevno jedna kapsula, s razmacima od osam sati, a kapsulu treba uzeti uz ili nakon obroka s čašom vode ili mlijeka.

Lijek se može uzimati do pet dana, a ako nije nastupilo poboljšanje simptoma, potrebno se obratiti liječniku. Ketoprofen predstavlja nizak rizik za pacijente s kardiovaskularnim bolestima i ne utječe na antitrombocitno djelovanje acetilsalicilne kiseline.

Oprez je potreban kod bolesnika starijih od 65 godina i onih s oštećenjima jetre ili bubrega koji bi se trebali konzultirati s liječnikom prije primjene ketoprofena. Upotreba ketoprofen kapsula ne preporučuje se mlađima od 16 godina. Rizik od nuspojava je relativno nizak ako se uzima do najviše pet dana i u propisanim dozama.

Odgovornim samoliječenjem i savjetovanjem s ljekarnikom, pri odabiru odgovarajućeg lijeka u terapiji boli, moguće je postići najbolju učinkovitost lijeka uz izbjegavanje njegovih nuspojava, a samim time i preveniranje ozbiljnijih te kroničnih bolesti.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.