Početna Pablog Moje zdravlje Kućni testovi

Moje zdravlje

Kućni testovi

Što sve možete provjeriti u udobnosti svog doma? Svi smo bar jednom u životu čuli onu staru, mudru rečenicu – bolje spriječiti, nego liječiti.

Svi članci
Datum objave: 05.10.2017.

No u stvarnosti, kada osjetimo da nam je zdravlje narušeno, odlazak liječniku najčešće odgađamo zbog nedostatka vremena i mnogih drugih razloga. Kako bi tome doskočili, razvijeni su suvremeni kućni testovi koji brzo i pouzdano mogu odgovoriti na neke naše nedoumice i potaknuti nas da posjetimo liječnika prije nego što bismo to inače učinili.

Test za dokazivanje trudnoće

Većina žena je koristila ovaj brzi, pouzdan, diskretan i jednostavan test koji u par minuta rješava dilemu moguće trudnoće.

Ovulacijski test

Određuje dva najpogodnija dana za začeće. Pomaže u lakšem planiranju trudnoće koristeći uzorak urina.

Test za vaginalne infekcije

Vaginalne infekcije česte su u žena svih dobi. Najčešći uzroci su bakterije, gljivice ili paraziti, a može se raditi i o kombinaciji uzročnika. Za utvrđivanje odgovarajućeg načina liječenja iznimno je važno procijeniti o kojoj je vrsti infekcije riječ. Većina infekcija je praćena iscjetkom, međutim teško je samo na temelju njegove konzistencije zaključiti o kojem se uzročniku radi. Tu može pomoći test za vaginalnu infekciju, koji reagira na promjenu pH vrijednosti rodnice. U slučaju da je pH rodnice nepromijenjen, a imate bijeli, gusti, sirasti iscjedak, radi se o gljivičnoj infekciji koja se tretira antimikoticima, bez recepta. U slučaju da je test pozitivan i ukazuje na povišene vrijednosti pH rodnice, svakako se javiti ginekologu za pregled i odgovarajuću terapiju.

CRP test

Najčešće pitanje koje si roditelji postave kada se djetetu povisi temperatura jest – treba li dijete antibiotik? Samo na temelju simptoma teško je prepoznati je li uzrok bolesti virusni ili bakterijski. Na to pitanje možemo dobiti odgovor upotrebom CRP testa koji se radi iz kapljice krvi.
C reaktivni protein (CRP) je vrlo koristan za brzo razlikovanje bakterijskih od virusnih infekcija pa liječnici kod visokog CRP-a mogu odmah započeti antibiotsko liječenje. Isto tako, pomaže pri prosudbi je li primijenjena adekvatna terapija ili je treba promijeniti odnosno započeti neku drugu terapiju.
Normalna vrijednost CRP-a je 0 do 5 mg/L.

Test za otkrivanje niske razine željeza

Opći umor, brzo umaranje pri naporu, omaglica, glavobolja, nedostatak koncentracije, pospanost, blijeda koža, osjećaj hladnoće, ubrzan rad i lupanje srca neki su od znakova slabokrvnosti (anemije). Od mnogih vrsta anemije najčešća je anemija zbog manjka željeza (sideropenijska anemija). Ako imate neke od nabrojanih simptoma i sumnjate na manjak željeza, jednostavno i brzo to možete provjeriti iz kapljice krvi.

Test za otkrivanje upale mokraćnog puta

Učestalo i bolno mokrenje, bolni pritisak u donjem dijelu trbuha, peckanje i žarenje prilikom mokrenja te ponekad pojava krvi u mokraći i povišena temperatura simptomi su koji prate infekciju mokraćnog sustava. Rano otkrivanje infekcije sprečava uzlazno kretanje bakterija i širenje upale na bubrežnu nakapnicu, što je praćeno jakim bolovima i visokom temperaturom. Ako se radi o mokraćnoj infekciji, test za dokazivanje bijelih krvnih stanica, nitrita i proteina bit će pozitivan. Blaže oblike infekcije možete liječiti i sami, uz dogovor s liječnikom ili ljekarnikom.

Test za otkrivanje alergija

Kada se pojave simptomi poput kihanja, nadraženih očiju, curenja nosa i začepljenosti pitamo se radi li se o prehladi ili alergiji. Upotreba testa iz kapljice krvi omogućit će da otkrijete jeste li alergični na najčešće alergene: mačju dlaku, pelud trava ili grinje.

Test za dokazivanje prisutnosti droga

Na uzorku urina se brzo i sigurno mogu dokazati znakovi zloporabe nekih od najčešće korištenih droga. Postoje ciljani pojedinačni testovi na određenu drogu ili višekomponentni.

Test za otkrivanje H. pylori

Kod čestih želučanih tegoba može se posumnjati na prisutnost bakterije H. pylori kao glavnog čimbenika rizika za razvoj čireva i gastritisa na želucu. Prisutnost se može dokazati jednostavnim testom za koji je potrebna kapljica krvi iz jagodice prsta.

Test za određivanje povišene vrijednosti kolesterola

Visoka razina kolesterola povećava rizik od razvoja ateroskleroze i povezanih stanja poput visokog krvnog tlaka i srčanog udara. Genetska predispozicija, dob, nepravilna prehrana, pušenje, stres i nedostatak kretanja pridonose povećanju razine kolesterola. Kapljica krvi je dovoljna za provođenje ovog brzog testa.

Test za otkrivanje intolerancije na gluten

Uzrok ponavljajućih, nejasnih probavnih poteškoća poput nadutosti i proljeva može biti nepodnošenje glutena, bjelančevine koja se nalazi u različitim namirnicama. Upotreba testa omogućit će da brzo i sigurno provjerimo je li uzrok poteškoća nepodnošenje glutena i mogu li se te poteškoće umanjiti promjenom prehrane. Za provođenje testa potrebna je kapljica krvi.

Test za otkrivanje krvi u stolici

Prisutnost nevidljive krvi u stolici može imati mnogo uzroka. Jedan od njih može biti rani stadij raka crijeva. Stručnjaci osobama starijim od 45 godina preporučuju redovite kontrolne preglede radi prevencije crijevnih bolesti. Za provođenje ovog testa potreban vam je samo uzorak stolice.

Testove možete kupiti u Pablo ljekarnama, uz napomenu da rezultati služe za očuvanje zdravlja, bolji uspjeh liječenja bolesti i edukaciju bolesnika, ali ne mogu zamijeniti laboratorijska mjerenja.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.