Početna Pablog Moje zdravlje Ljetna putna ljekarna

Moje zdravlje

Ljetna putna ljekarna

Kako ne biste slučajno nešto zaboravili, donosimo vam nekoliko osnovnih proizvoda koje biste trebali ponijeti na put.

Svi članci
Datum objave: 11.07.2016.

Pripremite na vrijeme svoju „ljetnu putnu ljekarnu“

Sadržaj putne ljekarne treba detaljno isplanirati i prilagoditi načinu putovanja, ali i željenom odredištu. Kako ne biste slučajno nešto zaboravili, donosimo vam nekoliko osnovnih stvari koje biste trebali ponijeti na put.

Za samu vožnju do odredišta ponesite Dramina tablete kojima ćete spriječiti eventualne neugodne mučnine, vrtoglavice i povraćanja, posebice u djece. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan ako se dugo vozite. Manjih ozljeda će vjerojatno biti, stoga krenimo od najosnovnijeg: par sterilnih gaza, zavoja i vodootpornih flastera (Dermoplast flasteri) za manje ogrebotine i posjekotine, antiseptik za rane (Dermospray), a protiv opekotina uzmite mast i gel.

Za prvu pomoć kod ogrebotina i manjih posjekotina, ranu prvo treba dobro očistiti i dezinficirati, a potom je zaštititi flasterom ili sterilnom gazom. Ako je posjekotina dublja ili veća, najbolje je potražiti pomoć liječnika.

Analgetici i antipiretici. Najprikladniji za djecu je Paracetamol jer istodobno smanjuje bol i snižava temperaturu pa je kao takav obavezan dio ljetne putne ljekarne, dok za odrasle preporučujemo Dolvinol šumeći prašak. Nadalje, zaštita od insekata i sredstva za tretiranje uboda insekata. Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose na kožu. Dr. Bezz kolekcija za učinkovitu zaštitu od komaraca i drugih insekata idealan je izbor jer je namijenjena osjetljivoj koži djece i odraslih. Ako dođe do uboda, obično se primjenjuju gelovi i kreme koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, svrbež i nastajanje oteklina, poput Promergan kreme.

Svakako ponesite i pincetu za vađenje trnova, žalaca, ježevih bodlji, krpelja i sličnog. Ponesite i kreme za zaštitu kože od sunca. Zaštitne kreme nanose se oko pola sata prije izlaganja suncu i često se obnavljaju. Faktor ovisi o prirodnoj puti, ali bez obzira na to neka ne bude manji od SPF15. Obavezna su i sredstva za liječenje eventualnih opeklina ili pretjeranog izlaganja suncu. Promergan i Combusten krema i ovdje pomažu, njima ste riješili dvije muhe jednim udarcem i smanjili prostor putne ljekarne.

Na putovanju se, uslijed promjene mjesta boravka i načina prehrane, često javljaju i probavne tegobe poput zatvora ili proljeva. Također, ljeti zbog visokih temperatura prijeti veća opasnost od kvarenja hrane, trovanja i crijevnih viroza. Kako biste smanjili mogućnost oboljenja od crijevne viroze vrlo je važno redovito pranje ruku, voća i povrća i termička obrada hrane. Za moguće ekstremnije slučajeve trovanja ili proljeva svakako uzmite medicinski ugljen Carbomed koji efikasno pomaže kod navedenih situacija. Neki, osobito mladi, ljeti imaju tendenciju hraniti se brzo, neredovito i loše pa dolazi do zatvora. Ako ste se prepoznali, u putnu ljekarnu spremite i Prolax čepiće koji brzo i djelotvorno rješavaju problem zatvora.

Uz navedene probleme do kojih često dolazi na ljetovanjima i koje treba tretirati, svoju putnu ljekarnu ili torbu obavezno opskrbite i običnim i vlažnim maramicama, balzamom za usne, higijenskim ulošcima i lijekom protiv neke lakše bolesti kojoj ste posebice skloni. Za svaki slučaj sa sobom obavezno ponesite i zdravstvenu iskaznicu i medicinsku dokumentaciju, odnosno povijest bolesti i papir na kojem čitko piše sastav i ime lijeka koji morate uzimati. Ako ste kronični bolesnik, nemojte zaboraviti ponijeti svoju propisanu terapiju, pazeći pritom da imate dovoljnu količinu lijeka za vrijeme cijelog odmora. Prije odlaska u stranu, tropsku zemlju, informirajte se o zdravstvenim uvjetima i mogućim rizicima, provjerite je li voda pitka i morate li se cijepiti protiv neke bolesti raširene u tim krajevima.

Osigurajte si bezbrižan godišnji odmor sa svojom putnom ljekarnom koja će pomoći kada god vam zatreba, a u najboljem će slučaju ostati neiskorištena.

Izbor preparata za ljetnu putnu ljekarnu:

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.