Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Magnezij naš svagdašnji

Moje zdravlje

Magnezij naš svagdašnji

Umorni ste, imate grčeve u mišićima ili vas ispunjava osjećaj stresa i anksioznosti? Možda je rješenje u magneziju!

Svi članci
Datum objave: 13.05.2022.

Kolika je važnost magnezija? (Neprocjenjiva.)

Ako ste nekad primijetili da vam je potrebno više vremena za oporavak nakon fizičke aktivnosti ili ste u mišićima osjetili trnce ili grčeve, sva je vjerojatnost da ste se susreli s posljedicama nedovoljnog unosa magnezija u organizam. Metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masti nemoguć je bez ovog dragocjenog minerala koji se veže na molekulu ATP-a, stabilizira je i omogućuje proces stvaranja energije. Zato kad sljedeći put izustite “Danas baš nemam energije”, sjetite se da vam možda zapravo fali magnezija!

Magnezij pridonosi normalnoj funkciji mišića, ali i normalnoj psihološkoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava, a u sinergiji s najboljim prijateljem kalcijem sudjeluje u kontroli prijenosa impulsa u stanicama i djeluje povoljno kod mineralizacije kostiju. Baš zato je ravnoteža kalcija i magnezija esencijalna za pravilno funkcioniranje čitavog organizma jer u protivnom može doći do pojačane kalcifikacije u mišićima, srcu i bubrezima pa uz povećan unos kalcija uslijed, primjerice, osteoporoze ili prijeloma kosti, svakako morate voditi računa da pojačate i unos magnezija.

Koji su simptomi nedostatka magnezija? (Mnogobrojni.)

Simptomi nedostatka magnezija su brojni i često povezani s drugim poremećajima i bolestima. Spomenuli smo dugotrajan osjećaj umora i trnce i grčeve u mišićima, no na nedostatak magnezija upućuju nas i glavobolje, vrtoglavice i migrene pa čak i ona čudna, teže opisiva stanja poput nervoze, zbunjenosti i slabe koncentracije ili pak stresa i anksioznosti. Tremor ruku, bol u zatiljku, probavne smetnje i nedostatak apetita, srčane aritmije i pojačana koagulacija krvi, sve su to znakovi koji nas možda opominju da unosimo premalo magnezija, zato poslušajte svoje tijelo i udovoljite njegovim potrebama!

Kome je magnezij izrazito potreban? (Svima.)

Magnezij je neophodan svima, no postoje skupine s izrazitom potrebom dodatnog unosa ovog spasonosnog minerala. Dijabetičari i oboljeli od endokrinih, kardiovaskularnih te bolesti probavnog sustava, pacijenti na terapiji statinima, diureticima, laksativima, antihipertenzivima, kontraceptivima i pojedinim analgeticima i antibioticima, starije osobe, trudnice, djeca i sportaši - sve su ovo kategorije čije normalno funkcioniranje organizma ugrožava mogući nedostatak magnezija. Složit ćete se, riječ je o poprilično velikom i šarolikom dijelu opće populacije, stoga je teško precijeniti važnost vođenja brige o pravilnom unosu magnezija kako kad je riječ o sebi tako i kad su u pitanju naši voljeni.

Koje namirnice su vrijedni izvori magnezija? (Mnoge.)

Kako naš organizam nema sposobnost sintetiziranja magnezija, primorani smo unositi ga putem hrane ili dodataka prehrani. Srećom, magnezij možemo pronaći u širokom rasponu namirnica koje bi se što češće trebale naći na našim jelovnicima. Sjemenke bundeve, sezama i suncokreta sjajan su izvor magnezija, baš kao i zeleno lisnato povrće poput špinata i blitve, mahunarke poput soje, kikirikija i graha, banane, avokado, smeđa riža, riba i plodovi mora, ali i tamna čokolada. Priznat ćete, od ovih namirnica mogu se složiti čitavi sljedovi itekako ukusnih i raznovrsnih jela!

Magnezij i hrana bogata magnezijem.

Je li vrijeme za dodatke prehrani? (Vjerojatno.)

Nažalost, jedna od štetnih civilizacijskih tekovina je i osiromašeno tlo koje sadrži sve manje i manje magnezija, a uslijed suvremenog načina proizvodnje i prerade hrane čak i redovan unos namirnica koje bi trebale obilovati ovim mineralom ne mora nužno značiti da ga unosimo dovoljno, a prema preporuci EFSA-e muškarci bi dnevno trebali unositi 350 mg, a žene oko 300 mg magnezija. Tada nam u pomoć stiže itekako korisna civilizacijska tekovina - dodaci prehrani uz koje možete uspješno regulirati unos magnezija i napokon zaboraviti na kronični umor, grčeve i nedostatak energije!

Magnezij je od neizrecive važnosti za pravilno funkcioniranje našeg organizma. Obratite pažnju na signale vašeg tijela. Ono uvijek nepogrešivo zna sve!

Potraži svoj omiljeni magnezij

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.