Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Male i velike ozljede i kako ih sanirati

Moje zdravlje

Male i velike ozljede i kako ih sanirati

Koja je razlika između ozljede i rane, kako zacjeljuju, što je vlažno cijeljenje i kada se moramo javiti liječniku... sve to čitajte u novom blogu!

Svi članci
Datum objave: 13.05.2021.

Što su ozljede i rane na koži?

Ako se uslijed ozljeđivanja ili oštećenja prekine anatomski i funkcionalni kontinuitet tkiva, govorimo o ozljedama. One mogu nastati djelovanjem različitih čimbenika (mehaničkih, termičkih, kemijskih, bioloških, električnih) ili njihovom kombinacijom.

Ako se tkivo ošteti na način da krvari i ostaje nezatvoreno, riječ je o ranama, a one mogu biti akutne i kronične.

Razlikujemo:

 • abrazije (ogrebotine)
 • krvni podljev (hematom)
 • posjekline
 • laceracije (razderotine)
 • ubodne rane
 • ugrizne rane
 • opekline
 • rane na sluznicama.

Kako rane i ozljede cijele?

Koža cijeli u četiri faze:

 1. koagulacija i zaustavljanje krvarenja
 2. upala
 3. granulacija
 4. formiranje ožiljka.

U svakoj od ove četiri faze valja poduzeti određene korake kako bi ozljeda cijelila pravilno i bez rizika od komplikacija, osobito infekcija koje mogu usporiti cijeljenje i uzrokovati trajna oštećenja. Rane će sporije cijeliti u starijih osoba kod kojih je smanjena sekrecija lojnih žlijezda i obnova epidermalnih stanica te kod osoba koje boluju od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa, kod osoba sa smanjenom cirkulacijom i anemijama, te kod pothranjenih osoba i pušača.

Za brže cijeljenje valja pojačati unos proteina prehranom te osigurati adekvatan unos vitamina A, C, E, K i cinka, kao i dovoljno tekućine.

Što je važno znati o biofilmu?

Kad rana sporo zacjeljuje i ne reagira na standardnu njegu i/ili antimikrobnu terapiju, to upućuje na prisutnost biofilma. Postoji visoka vjerojatnost prisutnosti biofilma u rani koja nije zacijelila dulje od četiri tjedna, kod koje nema nikakvih znakova cijeljenja u prethodna dva tjedna, te ako su prisutni znakovi i simptomi upale koji ne reagiraju na antimikrobnu terapiju. Dobar antiseptik može pomoći u suzbijanju biofilma i ubrzati proces cijeljenja.

Što su antiseptici i kako ih odabrati?

Antiseptici uništavaju ili inhibiraju rast i razvoj mikroorganizama na živom tkivu, bez oštećenja zdravog tkiva. Najčešće upotrebljavani antiseptici su otopine joda, vodikovog peroksida, alkohola te klorheksidin i oktenidin. Svi djeluju na bakterije, viruse, gljive i protozoe, no terapijske koncentracije nekih navedenih antiseptika mogu uzrokovati bol i dehidraciju oboljelog područja, stoga treba odabrati antiseptike s minimalnim negativnim učincima na zdravo tkivo, poput primjerice oktenidina.

Kod manjih porezotina, ogrebotina i opeklina, nakon čišćenja rane može se staviti i lokalni antibiotik u obliku gela ili praška, poput tirotricina.

Što je vlažno cijeljenje?

Rane zacjeljuju pravilno kada su 'vlažne' pa je razina tekućine u rani presudan faktor. Ako je previše suha, čimbenici rasta nisu u stanju aktivirati procese zacjeljivanja, a ako je rana previše vlažna, ti se čimbenici rasta previše razrjeđuju da bi bili učinkoviti ili se jednostavno isperu. Zato se uz uobičajene pamučne pokrove, gaze, komprese i flastere s papirnatim jastučićima mogu primijeniti i tzv. koloidni flasteri, kao i gaze s premazom vazelina, kolagenom, silikonskim gelom, manuka medom i hijaluronskom kiselinom koji omogućavaju cijeljenje rane u vlažnim uvjetima - o svemu navedenom možete dobiti više informacija u ljekarni.

Ovakve pokrove dobro je redovito mijenjati i provjeravati zacjeljuje li ozljeda pravilno. Dodatna prednost ovakvih pokrova je što se pri njihovu uklanjanju ne narušava proces cijeljenja kao kod uklanjanja gaze ili komprese koja se prima na ranu i prilikom uklanjanja narušava proces granulacije.

U kojim situacijama simptomi upućuju da se treba javiti liječniku?

Imunokompromitirani pacijenti i oni koji boluju od šećerne bolesti imat će otežano cijeljenje rana pa je dobro da su pod kontrolom liječnika. Također je poželjno da se liječniku jave svi koji imaju sumnju na infekciju, ozljede unutarnjih struktura (živci, tetive, mišići), te ako ozljedu prati krvarenje koje se ne može zaustaviti, jaka bol, otpadanje ili ljuštenje kože, prisutnost stranog tijela u rani te prisutnost biofilma ili nekroze.

Što kad se krene razvijati ožiljak?

Nanošenje krema i gelova s dekspantenolom, silikonom, aloe verom, ekstraktima luka, gaveza, nevena, kamilice i arnike pomoći će formiranju ožiljka i njegovoj integraciji u površinski sloj kože kako bi bio što manje primjetan. U ljekarni možete zatražiti savjet prilikom odabira preparata za saniranje ožiljaka u obliku gelova, flastera, losiona i krema.

Rane i opekline

Ožiljci

Doc. dr. sc. Arijana Meštrović, MPharm, FFIP

IZVORI:

 • CASI Priručnik za samoliječenje, Grupa autora 2017.
 • Kpitan et al. Pregled uporabe novih zavojnih materijala u liječenju rane: znanstveni dokazi, prednosti i nove spoznaje, SG/NJ 2015;20:141-7 DOI: 10.11608/s
 • National Pressure Ulcer Advisory Panel, European Pressure Ulcer Advisory Panel and Pan Pacific Pressure Injury Alliance. Prevention and Treatment of Pressure Ulcers: Quick Reference Guide. Emily Haesler (Ed.). Cambridge Media: Osborne Park, Australia; 2014.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.