Početna Pablog Moje zdravlje Masna jetra - steatoza

Moje zdravlje

Masna jetra - steatoza

Steatoza je naziv za prekomjerno nakupljanje neutralnih masti (triglicerida) unutar jetrenih stanica zbog čega je jetra obično lagano do umjereno uvećana.

Svi članci
Datum objave: 11.11.2017.

Steatoza može biti privremeno ili dugotrajno stanje koje samo po sebi nije škodljivo, ali upućuje na neki poremećaj u organizmu. Ako se ne liječi, može dovesti do nastanka drugih bolesti. Ako se uzrok otkrije i ukloni, može doći do ozdravljenja.

Jetra je organ odgovoran za preradu masti iz hrane u oblike koji se mogu pohraniti ili koristiti u organizmu. Trigliceridi su jedan od oblika masti pohranjen u organizmu i koriste se za dobivanje energije i stvaranja novih stanica. Razgradnja masti u jetri može se poremetiti iz više razloga, što dovodi do nakupljanja masti u jetrenim stanicama.

Osoba drži maketu jetre.

Masna jetra je početno stanje bolesti jetre pa može dugo vremena biti nezamijećena. U teškim se slučajevima jetra povećava i do tri puta te može biti bolna i osjetljiva. Ako se ne liječi na vrijeme, može napredovati do ozbiljnijih bolesti i zdravstvenih problema.

Nealkoholna masna jetra je nakupljanje masti u jetri koje nije uzrokovano alkoholom, a sve češće se dijagnosticira kod pretilih osoba ili dijabetičara.

Uzroci

Najčešći uzrok masne jetre je alkoholizam. Pretjerana konzumacija alkohola mijenja način razgradnje i pohrane masti, a stanju doprinosi kronična pohranjenost često prisutna u alkoholičara.

Ostali mogući uzroci masne jetre su:

 • debljina
 • šećerna bolest
 • neke kemikalije
 • predoziranje lijekovima
 • pothranjenost
 • prehrana manjkava proteinima
 • trudnoća
 • trovanje vitaminom A
 • kirurški zahvat u tankom crijevu i neke druge bolesti.

Postoje dva oblika masne jetre: makrovezikularna (velike kapljice masti u jetrenoj stanici) i mikrovezikularnu (male masne kapljice).

Simptomi

Simptomi masne jetre povezani su sa stupnjem, vremenom nastanka i uzrokom bolesti. Masna jetra najčešće nije povezana ni s kakvim simptomima, osobito ako se radi o kroničnom stanju.

Mogući simptomi koji se pojavljuju su:

 • bolovi i osjetljivost ispod desnog rebrenog luka
 • oticanje trbuha, žutica
 • povišena tjelesna temperatura.

Simptomi koji se rjeđe javljaju kod alkoholne masne jetre, a češće kod masne jetre uzrokovane trudnoćom su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i bol u trbuhu.

Čovjeka bole jetra.

Dijagnoza

Tijekom rutinskog ili ciljanog pregleda liječnik može uočiti povećanu, a ponekad i osjetljivu jetru. Nalaz tvrde, bezbolne i u cijelosti povećane jetre uz minimalni poremećaj njene funkcije ukazuje na ovu bolest. Ako je pacijent kronični alkoholičar, pretio, pothranjen, trudnica ili boluje od šećerne bolesti dijagnoza je još vjerojatnija. Krvni laboratorijski nalazi (jetrene probe) služe za određivanje kvalitete funkcije jetre.

Najčešće se dijagnosticira ultrazvukom trbuha i laboratorijski povišenim vrijednostima jetrenih testova.

Često je umjereno povišen ALT (tri do četiri puta). AST je kod nealkoholne masne jetre uvijek niži od ALT-a. Ponekad je prisutno povišenje GGT i ALP. Ultrazvukom se pokaže uvećana, svijetla jetra. Ponekad su promjene žarišne što predstavlja dijagnostički problem u razgraničavanju prema malignoj bolesti.
U slučaju trajno povišenih transaminaza (AST, ALT) potrebno je učiniti biopsiju jetre. Tom se pretragom jedino može sigurno dijagnosticirati masna jetra, a podrazumijeva uzimanje malog komadića jetrenog tkiva vrlo tankom iglom kroz kožu koje se zatim analizira mikroskopski i time dokazuje povećana količina masti, a ponekad i osnovna bolest.

Liječenje

Do ozdravljenja dolazi liječenjem stanja koje je uzrokovalo nastanak masne jetre i potpornom terapijom:

 • Pravilna prehrana
 • apstinencija od alkohola štetnih lijekova ili kemikalija
 • liječenje postojećih metaboličkih poremećaja
 • redovna kontrola dijabetesa
 • smanjenje tjelesne mase
 • liječenje poremećaja probave
 • nadoknada vitamina i minerala

 U alkoholnoj masnoj jetri postupni nestanak masti iz jetre nastupa nakon pet do osam tjedana odgovarajuće prehrane i apstiniranja od alkohola.

Masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna i na vrijeme pruži liječnički savjet i pomoć. Kod nekih pacijenata postoji sklonost razvoju drugih jetrenih poremećaja, što ovisi o trajanju i težini stanja. Kod trudnica masna jetra može ugroziti život i majke i djeteta.

Prevencija

Sprečavanje masne jetre moguće je pravilnom, uravnoteženom prehranom, zdravim životnim stilom i apstinencijom od alkohola. Kod trudnica je potrebna dobra i česta skrb kako bi se ovo stanje rano prepoznalo i na vrijeme liječilo.
Do sada najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre pokazala je biljka sikavica.

Crtež jetra.

Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin. Silimarin je kompleks različitih spojeva koji zajedno sudjeluju u regeneraciji jetre i njezinoj zaštiti. Silimarin je jaki antioksidans (deset puta jači od vitamina E). Povećava razinu glutationa u jetri za 35%. Glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina. S povećanjem razine glutationa, jetra ima veću moć da očisti krv od otrovnih spojeva. Konzumiranje sikavice na takav način ima zaštitno i obnavljajuće djelovanje na našu jetru.

Dodatak prehrani s ekstraktom sikavice potražite ovdje.

Solgar milk thistle - sikavica.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.