Početna Pablog Moje zdravlje Muči vas gljivična infekcija?

Moje zdravlje

Muči vas gljivična infekcija?

Gljivične infekcije kože se nazivaju dermatomikoze, a osim kože gljivične infekcije mogu zahvaćati i nokte i sluznice različitih organa.

Svi članci
Datum objave: 04.07.2019.

Naš najveći organ, koža, predstavlja barijeru i zaštitu od različitih infekcija, no u uvjetima povećane vlage i površinskih oštećenja kože, udruženo sa smanjenim imunitetom može doći do razvoja gljivične infekcije. Gljivice roda Trichophyton uzrokuju dermatomikoze (lat. tinea) kože stopala, ruku, pregiba i vlasišta.

ATLETSKO STOPALO je najčešća gljivična infekcija.

U uvjetima visoke vlage i povišene temperature gljivica se ubrzano množi, uzrokujući crvenilo, ljuštenje kože ili mjehuriće između prstiju stopala uz osjećaj svrbeža, pečenja ili žarenja, ponekad i boli, a prati je neugodan miris. Pojačano znojenje, obuća koja se ne prozračuje i sintetski materijali obuće i odjeće doprinose razvoju bolesti koja je česta kod sportaša. Infekcija se prenosi direktnim kontaktom s kožom zaražene osobe ili indirektnim kontaktom sa zaraženom površinom ili predmetima, stoga je potrebno paziti da u vlažnim mjestima poput sauna, bazena i tuševa ne hodamo bosi. Potrebno je često mijenjati čarape i obuću kako bi se stigli posušiti, a preventivno se obuća može posipati pripravkom s dezinficirajućim i antifungalnim svojstvima. Ako se atletsko stopalo ne
liječi, gljivična infekcija se može proširiti na nokte.

DERMATOMIKOZE iz skupine kvasaca najčešće uzrokuje Candida albicans koja je normalan stanovnik organizma, ali u slučaju oslabljenog imuniteta, nakon duže upotrebe antibiotika, kortikosteroida ili imunosupresiva može doći do njenog nekontroliranog rasta, što dovodi do pojave bolesti zvane kandidijaza. Kandidijaza može zahvaćati usnu šupljinu, genitalnu regiju, kožu u pregibima pazuha, prepona i ispod dojki. Očituje se kao crvenilo, ljuštenje i pucanje kože praćeno svrbežom. Simptomi se pojačavaju ljeti zbog pojačanog znojenja.

PITYRIASIS VERSICOLOR je površinska gljivična infekcija koju uzrokuje Malassezia furfur. Kožne promjene vidljive kao svijetle točke veličine kovanica, najčešće su na području ramena, leđa, prsa ili nadlaktica. Liječi se nanošenjem krema protiv gljivica te tuširanjem šamponima ili gelovima s protugljivičnim učinkom. Preporučuje se energičnije trljanje kože ručnikom zbog odstranjivanja mrtvog sloja površinskih stanica kože.

Liječenje gljivičnih infekcija

Dermatomikoze se liječe antifungalnim lijekovima u obliku krema, otopina ili lakova. Pri prvom uočavanju simptoma, kako bi spriječili širenje i zarazu na druge osobe, u ljekarni zatražite savjet za odabir antifungalnog pripravka. Lijek naftifin postoji u obliku kreme ili otopine, a nanosi se samo jednom dnevno. Naftifin djeluje i antibakterijski na različite bakterije koje se često javljaju uz gljivične infekcije. Poboljšanje se uočava već nakon tjedan dana liječenja, no za uspješno liječenje potrebno je nastaviti još dva tjedna nakon prestanka svih simptoma. Bolest se rjeđe vraća nakon liječenja naftifinom u odnosu na liječenje drugim antifungalnim lijekovima. Uz korištenje lijeka jako je bitno provoditi higijenske mjere. Pridržavanjem higijenskih mjera i korištenjem dostupnih bezreceptnih antifungalnih lijekova poput naftifina mogu se spriječiti i učinkovito liječiti gljivične infekcije koje su neugodne, narušavaju kvalitetu života i predstavljaju estetski problem.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.