Uz kupovinu Dietpharm magnezija u vrijednosti iznad 10 € stiže ti poklon boca za vodu!* Vrijedi do isteka zaliha 

Početna Pablog Moje zdravlje Najvažnije sličnosti i razlike cjepiva protiv COVID-19

Moje zdravlje

Najvažnije sličnosti i razlike cjepiva protiv COVID-19

Zbog brojnih upita, dr. sc. Arijana Meštrović, mag.pharm, donosi nam pregled i usporedbu različitih cjepiva.

Svi članci
Datum objave: 16.02.2021.

Koje su najvažnije razlike u vrstama cjepiva protiv bolesti COVID-19 koja dolaze u Hrvatsku?

Najvažnije razlike među cjepivima su u mehanizmu njihovog djelovanja, utvrđenoj učinkovitosti u različitim dobnim skupinama, načinu pohrane i čuvanja, te nužnosti i vremenu potrebnom između uzimanja prve i druge doze. Postupno, doznajemo i uočavamo razlike i među prijavljenim nuspojavama. Najviše nas sve zanima hoće li biti razlike u vremenu koliko dugo ćemo biti zaštićeni kad se jednom cijepimo, no te ćemo rezultate imati s vremenom, kao i utjecaj na posebne grupe pacijenata kao što su djeca, trudnice i starije osobe koje za sada nisu uključena ni u istraživanja, a neki ni u planove cijepljenja.

Koje su razlike u načinu djelovanja i koje su sve vrste cjepiva odobrene?

 • Prva su odobrena tzv, mRNA cjepiva koja u našem organizmu, unošenjem genetske informacije, potiču proizvodnju proteina kao imunološkog odgovora. To su trenutno odobreno Pfizerovo i Modernino cjepivo, a nakon treće faze ispitivanja, započeo je proces odobravanja Curevac cjepiva njemačkog porijekla u partnerstvu s tvrtkom Bayer.
 • DNA cjepiva japanskog (AnGes) i indijskog (Zydus Cadila) porijekla tek prolaze kroz treću fazu kliničkih istraživanja.
 • Vektorskih je cjepiva, temeljenih na adenovirusu sada 4 odobrena ili u dolasku, a to su ruska Gamaleya (Sputnik V), Astra Zeneca (Oxford), a u trećoj fazi ispitivanja su CanSinoBio iz Kine i američki Johnson&Johnson.
 • Cjepiva sa proteinima Novavax i Medicago dolaze iz Kanade i Sjedinjenih Američkih država i još su u završnima fazama ispitivanja.
 • Cjepiva s inaktiviranim virusom dolaze iz Kine i Indije, od kojih je Sinopharm odobren u Kini, Pakistanu i još nekim zemljama, a Sinovac i Bharat Biotech su u završnim fazama ispitivanja.

Ima li značajnijih razlika u pojavi nuspojava?

Sukladno očekivanjima, pojavljuju se uobičajene reakcije na cjepivo poput blago povišene tjelesne temperature, glavobolje i boli na mjestu primjene. Ozbiljnije nuspojave pojavljuju se vrlo rijetko. Primjerice od 14.12.2020. do 18.01. 2021. u SAD-u primijenjeno je 9,9 milijuna Pfizerovog i 7,6 milijuna Moderninog cjepiva sa sveukupno svega 66 anafilaktičkih reakcija, u prosjeku 4.7 na milijun doza Pfizerovog a 2.5 na milijun doza Moderninog cjepiva. Prijave nuspojava se intenzivno prikupljaju i objavljuju gotovo svakodnevno.

Koliko se razlikuje učinkovitost cjepiva i koliko je doza potrebno da se ostvari?

Informacije koje imamo u ovom trenutku govore o učinkovitosti od 94-95% kod Moderne i Pfizera, 90-92% kod Astra Zeneca i Gamaleya (Sputnik) cjepiva, te 79% kod Sinovac cjepiva, dok ostale informacije još nisu dostupne. Sva cjepiva osim CanSinoBio i Johnsonovog dajemo u dvije doze koje su u razmaku od 2-8 tjedana. Najnovije preporuke idu u smjeru da će za osobe koje su preboljele COVID biti dovoljna samo jedna doza cjepiva, čime se značajno smanje teret proizvodnje i opskrbe. Konkretno za cjepiva odobrena u Hrvatskoj:

 • Za Pfizerovo cjepivo preporučeni razmak između prve i druge doze je 21-42 dana (tri do šest tjedana).
 • Za Moderna cjepivo preporučeni razmak između prve i druge doze je 28-42 dana (4 do 6 tjedana)
 • Za AstraZeneca/Oxford cjepivo preporučeni razmak između prve i druge doze je 56-84 dana (8 do 12 tjedana)

Sva cjepiva štite od hospitalizacije i težih oblika bolesti u 100% slučajeva, a ostale razlike u posebnim skupinama se još istražuju.

Koje su razlike u  načinu čuvanja i pohrane cjepiva?

Velika većina cjepiva može se čuvati i pohraniti u običnom frižideru na temperaturi do 4°C. Modernino cjepivo trebamo čuvati na -20°C, a potom može na 4°C ostati još mjesec dana, dok je najzahtijevanije čuvanje Pfizerovog cjepiva na -70°C, sa tek 5 dana na 4°C. DNA cjepiva japanskih i indijskih proizvođača moći će se čuvati na sobnoj temperaturi

Trebamo li i možemo li birati vrstu cjepiva kada dođemo na red za cijepljenje?

Hrvatski Zavod za javno zdravstvo savjetuje da za cjepiva koja se trenutno koriste u RH ne postoje preporuke temeljem kojih se u određenim situacijama daje prednost jednoj vrsti cjepiva nad drugom. Zbog ograničenih količina cjepiva, trenutno nije moguće birati vrstu cjepiva iako svaka osoba ima pravo odbiti primanje određene vrste cjepiva, kao i samo cijepljenje.

Dr.sc. Arijana Meštrović, MPharm, FFIP

IZVORI:

 • www.hzjz.hr
 • www.who.org
 • www.isglobal.org
 • www.halmed.hr
 • Image by torstensimon from Pixabay 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.