Početna Pablog Moje zdravlje Naučimo razlikovati oznake na kremama za sunčanje

Moje zdravlje

Naučimo razlikovati oznake na kremama za sunčanje

Istraživanja su pokazala kako većina ispitanika ne zna razliku između UVA i UVB zaštite...

Svi članci
Datum objave: 09.06.2017.

Izlaganje kože suncu korisno je ako se ne prijeđe granica kada započinje njegovo štetno djelovanje. Sunce emitira brojne zrake. Vidljivi dio spektra čini 50% ukupnog solarnog zračenja, infracrveni 40%, a ultraljubičasti 10%. Iako je UV zračenje najmanje zastupljeno, zapravo je najaktivnije. UV zračenje dijelimo u tri područja: UVC zrake – blokira ih ozonski omotač Zemlje, UVB zrake i UVA zrake.

Koja je razlika između UVA i UVB zraka?

UVB (B = burn, opeklina) zrake su odgovorne za taman ten koji dobijemo nakon izlaganja suncu. Glavni su uzrok opeklina, što dugoročno dovodi do modifikacije genetskog materijala, kroničnog oštećenja kože i nastanka kožnih tumora.
UVA zrake (A = aging, starenje) prodiru u dublje slojeve kože i mogu uzrokovati starenje kože (gubitak elastičnosti i pojavu bora), alergije na sunce i poremećaj pigmentacije. Odgovorne su i za stvaranje slobodnih radikala, fototoksičnih i fotoalergijskih procesa na koži.

Fotoprotekcija

Fotoprotektivna sredstva, odnosno proizvodi za zaštitu od sunca trebaju pružati kompletnu UV zaštitu, moraju biti neškodljivi, lako podnošljivi, vodootporni, otporni na znoj i trenje, lako se primjenjivati i razmazivati, biti fotostabilni i formulirani s ispitanim mirisima i minimalnim koncentracijama konzervansa. Proizvod treba imati naznačenu UVA zaštitu na primarnoj ambalaži. Tek ako su naznačene UVA i UVB zaštita, može se reći da proizvod ima širokospektralnu zaštitu.

Kako odabrati kremu za sunčanje?

1. SPF – SUN PROTECTION FACTOR

SPF broj istaknut na ambalaži odnosi se na zaštitu od UVB zračenja i predstavlja omjer minimalne doze UV zračenja potrebne za nastajanje eritema – crvenila na koži zaštićenoj određenim proizvodom i vremena potrebnog za nastanak eritema na nezaštićenoj koži. Okvirno pokazuje koliko dugo se nakon nanošenja proizvoda za zaštitu smijemo zadržati na suncu. Na primjer, ako bez zaštite opekline nastanu u deset minuta, SPF 30 teoretski omogućuje 300 minuta izloženosti suncu bez opeklina. Ako preparat ima veći zaštitni faktor, vrijeme boravka na suncu se produljuje, ali ne proporcionalno. Preparat koji ima zaštitni faktor SPF 15 apsorbira oko 93%, SPF 30 oko 97%, a SPF 50 oko 98% UVB zraka.

2. PPD – PERSISTENT PIGMENT DARKENING

PPD procjenjuje pigmentaciju nastalu dva sata po završetku izlaganja UVA zrakama. Proizvod koji ima UVA zaštitu na ambalaži ima oznaku UVA u krugu. Preporuka je da zaštita od UVA i UVB bude 1/3 navedenog SPF. Ako je na preparatu naznačeno SPF 30, tada bi njegova UVA zaštita trebala biti najmanje deset.

3. MINERALNI BLOKATOR

Fizikalni filtri (cink oksid, titanijev dioksid) reflektiraju i raspršuju UV zrake kako ne bi prodirale u kožu. Često se koriste u proizvodima za osjetljivu kožu.

4. KEMIJSKI FILTRI

Filtri u preparatima za sunčanje mogu apsorbirati UV zračenje. Razlikujemo UVB i UVA filtre, ovisno o tome koje područje valova apsorbiraju. Kemijski filtri mogu izazvati alergije i osjetljivost kože pa se savjetuje upotreba preparata na bazi mineralnih blokatora.

5. VODOOTPORNOST PROIZVODA

Zaštitni učinak preparata u vodi je također važan jer voda propušta UV zrake. Brisanjem tijela ručnikom odstranjujemo do 80% proizvoda za zaštitu od sunca. Nakon kupanja i brisanja sredstvo za zaštitu treba ponovo nanijeti. To se odnosi i na vodootporna sredstva.

6. FOTOSTABILNOST PROIZVODA

Zaštitni filtri mogu postati nestabilni zbog djelovanja sunca ili pod utjecajem enzima koji se nalaze u koži pa proizvodi trebaju sadržavati tvari koje su fotostabilne.

7. ROK VALJANOSTI

Ne preporučuje se koristiti već otvoreni proizvod sljedeće godine. Preparat je bio na visokim temperaturama, u kontaktu sa zrakom i svjetlošću što ubrzava njegovu oksidaciju i povećava se rizik od alergijske reakcije.

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnje iznad 80 kuna donosi vam 1 bod na 10 potrošenih kuna. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.