Torba na poklon uz kupovinu dva Avene SUN proizvoda

Početna Pablog Moje zdravlje Omega 3 - istine i mitovi

Moje zdravlje

Omega 3 - istine i mitovi

Otkrijte istinu iza najčešćih mitova o omega-3 masnim kiselinama. Saznajte više o njihovim blagodatima za srce, mozak, zglobove i kožu, tko treba biti oprezan te zašto su esencijalne za trudnice i osobe svih dobi.

Svi članci
Datum objave: 26.09.2024.

Omegu-3 mogu uzimati svi

Velikim dijelom točno – kroz 40.000 studija o omega-3 masnim kiselinama dokazani su pozitivni učinci ovih zdravih masnih kiselina na srce, krvne žile, zglobove, kožu, mozak i živčani sustav. Omega-3 masne kiseline esencijalne su za naš organizam, što znači da ih tijelo ne može samo proizvoditi, već ih je potrebno unositi hranom.

Preporučuje se uzimati omega-3 u svim dobnim skupinama tijekom duljeg razdoblja. Oprez je potreban kod osoba koje uzimaju lijekove protiv zgrušavanja i onih koji uzimaju visoke doze lijekova protiv bolova iz skupine NSAR (ibuprofen, ketoprofen, diklofenak itd.).

Trudnice ne smiju uzimati omega-3 masne kiseline zbog žive u moru

Netočno – Upravo zbog moguće kontaminacije ribe živom i mikroplastikom, savjetuje se suplementacija omega-3 masnim kiselinama kroz dodatke prehrani u trudnoći. Poznati brendovi, koje vam preporučuju ljekarnici, na svojim deklaracijama naglašavaju stupanj pročišćenosti proizvoda od žive i alergena. Tijekom trudnoće, omega-3 masne kiseline pomažu u razvoju neuralne cijevi i očiju kod ploda, sprječavaju pojavu astme i neurodermatitisa kod beba te smanjuju mogućnost prijevremenog poroda. Omega-3 se preporučuje bebama od samog rođenja.

Jedem dosta ribe zbog toga mi ne trebaju dodaci prehrani s omegom-3

Djelomično točno – jer 100 g plave ribe (srdela, skuša, haringa, losos) sadrži gotovo 1 g zdravih omega-3 masnih kiselina. Preporučena doza za održavanje zdravlja srca i krvnih žila iznosi najmanje 550 mg dnevno, dok se u terapijske svrhe preporučuje 1-4 g dnevno.

Kako hranom ne možemo osigurati stalnu dnevnu dozu omega-3 masnih kiselina, savjetuje se uzimanje dodataka prehrani kroz dulje razdoblje. Jednako je važan i način pripreme ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, jer se pri visokim temperaturama (grilanje, prženje, pečenje) značajno smanjuje udio omega-3, a marinade često sadrže povećane koncentracije zasićenih masnoća koje su nepogodne za zdravlje.

Unos omega-3 putem hrane svakako je važan, stoga ribu treba što češće uključivati u tjedni jelovnik i održavati balansiranu prehranu.

Omega-3 se najviše savjetuje osobama s visokim trigliceridima i bolestima srca

Točno – Omega-3 je jedan od rijetkih prirodnih sastojaka koji su uvršteni na listu lijekova i odobreni za izdavanje na recept kod određenih poremećaja krvožilnog sustava. Brojna klinička ispitivanja utvrdila su točne doze omega-3 za liječenje povišenih triglicerida u krvi, visokog krvnog tlaka i poremećaja srčanog ritma (aritmija).

Osim kod srčanih bolesnika, omega-3 je učinkovita kao dodatak terapiji:

  • dijabetesa tipa 2
  • pretilosti
  • ovisnosti o duhanu i alkoholu
  • mentalnih i kožnih bolesti
  • artritisa
  • bolesti oka.

Niske doze omega-3 imaju preventivni učinak samo tijekom duljeg razdoblja uzimanja. Savjetujte se s ljekarnikom kod odabira visokih doza omega-3, ovisno o vašem zdravstvenom stanju.

Omega-3 pomaže boljem pamćenju

Točno – Čitajući deklaraciju na certificiranim proizvodima omega-3, pronaći ćete dvije najpoznatije vrste omege: EPA i DHA. Svaka od njih ima ispitani i dokazani učinak na određene zdravstvene probleme. Upravo DHA predstavlja idealnu potporu radu i razvoju moždanih stanica. Zbog ove osobine često se savjetuje kod djece s poremećajem pažnje (ADHD, autizam). Najčešće je kupuju učenici, studenti i oni koji su izloženi većem mentalnom naporu. Preventivno i terapijski se savjetuje kod demencije i depresije.

Vegetarijanci i vegani ne trebaju omega-3 dodatke prehrani

Netočno – Premda postoje biljni izvori omega-3, poput algi, orašida, biljnih ulja i sjemenki kojima je bogata veganska i vegetarijanska prehrana, već smo naveli kako je kontinuirani unos masne ribe bogate omega-3 nedostatan. Isto vrijedi i za vegetarijance. Vegani su još ugroženija skupina, zbog čega je vrlo čest nedostatak omega-3, vitamina D, B12, proteina, željeza, kalcija i cinka, čak i kod nutricionistički vođene veganske prehrane. Poštujući izbor prehrane svakog pojedinca, na našem tržištu možete kupiti veganske proizvode koncentrirane omega-3 iz biljnih izvora (Wiley’s Finest).

Omega-3 kapsule mi ostavljaju ružan miris po ribi

Djelomično točno – Sluznica želuca kod velikog broja populacije pokazuje osjetljivost na određene namirnice, poput ribljeg ulja. Kako je glavni izvor omega-3 ulje jetre ribe, može se pojaviti nelagoda nakon konzumacije dodataka prehrani. U cilju izbjegavanja ove nelagode, uvijek koristite omegu-3 nakon obroka i nikako navečer, jer se lakše i brže probavlja. Možete kupiti koncentrirano aromatizirano omega-3 ulje koje će vam praviti manje problema jer je potrebna manja količina. Na nekim proizvodima imate posebne oznake – bez ribljeg okusa, što može postati vaš favorit. Mnogima odgovara omega-3 dobivena iz račića krila, ili se jednostavno odlučite za omega-3 biljnog porijekla koju koriste vegani, jer se bolje podnosi, što su potvrdile trudnice!

Omega-3 ne pomaže pretilima smršaviti

Točno i netočno – Povećana tjelesna aktivnost i niskokalorična dijeta glavni su zadaci ako želite skinuti višak kilograma. Omega-3 igra značajnu ulogu u mršavljenju zbog svog utjecaja na indeks omega-3 : omega-6, koji je zbog nezdrave prehrane kod osoba sa povećanom tjelesnom masom ozbiljno narušen. Povećanim unosom omega-3 i biljnih masnoća uravnotežuje se ovaj indeks, što znači zdravije srce, krvne žile, zglobove i živce. U konačnici, to znači zdravije mršavljenje.

Vjekoslava Šupraha mag.pharm.

Izvori:

  • Casi – priručnik o samoliječenju
  • Bercea, Cristiana-Ioana et al. “Omega-3 polyunsaturated fatty acids and hypertension: a review of vasodilatory mechanisms of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid.” British journal of pharmacology vol. 178,4 (2021): 860-877. doi:10.1111/bph.15336
  • Journal of the American Heart Association, Volume 11 • Number 11 • 7 June 2022, PubMed: 35647665

 

Skupljajte bodove bez kartice

Preuzmite Pablo aplikaciju i ostvarite brojne pogodnosti i uštede.

Svaka kupnja iznad  10,61 € donosi vam 1 bod na potrošenih 1,33 €. Popust možete koristiti već kod sljedeće kupnje u Pablo ljekarni i webshopu. 

1 bod = 0,13 €

*Bodovi se ne obračunavaju na proizvode koji su prethodno sniženi više od 10%.

Više o programu vjernosti

Prijavi se na newsletter i ostvari 10% popusta na prvu kupovinu.

Vaša privatnost i osobni podaci su nam bitni. Sukladno novoj Općoj uredbi o zaštiti podataka ažurirali smo naša Pravila privatnosti .

Kako bi se osigurao ispravan rad ovih web-stranica, ponekad na vaše uređaje pohranjujemo male podatkovne datoteke poznate pod nazivom kolačići.

Više o Pravilima privatnosti pročitajte ovdje.

Više o Pravilima o korištenju kolačića pročitajte ovdje.

 

Postavke o kolačićima možete urediti i/ili ažurirati ili obrisati prilikom svakog posjeta našoj stranici. O svemu više pročitajte u Pravilima o korištenju kolačića.

Google maps
Google Ads
Facebook messenger (like page)
Mailgun

Google tag manager
Google analytics