Uloga omega-3 masnih kiselina u trudnoći i djetinjstvu
Prehrana djece i trudnica važan je faktor za očuvanje njihova zdravlja. Bez optimalnog unosa hranjivih tvari i esencijalnih mikronutrijenata nije moguć pravilan rast i razvoj, a smanjena je i otpornost prema zaraznim bolestima.
Osim dokazanog nedostatka vitamina i minerala u prehrani, evidentno je smanjen unos i omega-3 masnih kiselina. Uz smanjenu konzumaciju plave ribe, veliki problem predstavlja i industrijska zagađenost mora teškim metalima, posebno živom koja je izrazito neurotoksična.

Osam je omega-3 masnih kiselina uključenih u prehranu. Najvažnije su eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA). Esencijalne masne kiseline strukturalne su sastavnice svih tkivnih komponenti i neophodne su za sintezu staničnih membrana (mozga, retine i drugog živčanog tkiva).
Utjecaj omega-3 masnih kiselina na razvoj mozga i kognitivne sposobnosti djeteta
Recentna istraživanja ukazuju na povezanost omega-3 masnih kiselina s razvojem mozga djeteta, poboljšanjem kognitivnog razvoja, vizualnih sposobnosti, koordinacije oka i ruku i pozornosti kod djece.
Zaštita majki: Omega-3 masne kiseline i smanjenje rizika od srčanih bolesti
Omega masne kiseline pozitivno djeluju i na zdravlje majki jer štite od:
- kardiovaskularnih bolesti
- upalnih bolesti (reumatoidni artritis)
- smanjuju razinu triglicerida u krvi.
Kod trudnica se ispituje i povezanost unosa omega masnih kiselina sa smanjenjem rizika od pre-eklampsije, prijevremenog poroda i rizika od postnatalne depresije.
Koliko omega-3 masnih kiselina trebaju trudnice i djeca?
S obzirom na djelovanje, jasno je da su potrebe za omega-3 masnim kiselinama najveće upravo za vrijeme trudnoće i u predškolskoj dobi.
Veći broj znanstvenih studija dokazao je da suplementacija majki omega masnim kiselinama (posebno DHA) za vrijeme trudnoće i dojenja može pospješiti kasniji mentalni razvoj djeteta. Djeca majki koje su uzimale omega masne kiseline za vrijeme trudnoće imala su bolji mentalni i psihomotorni razvoj, koordinaciju između oka i ruke i bolje slušne sposobnosti, a već u četvrtoj godini života imala su povećan IQ. Djeca čije su majke imale više vrijednosti DHA kod poroda pokazala su poboljšanje psihofizioloških vrijednosti i pažnje u prvim godinama života i smanjeni rizik od razvoja poremećaja ponašanja i hiperaktivnosti (ADHD i ADD).

Osim velikog utjecaja na živčani sustav recentne studije pokazuju da djeca majki koje su konzumirale omega-3 masne kiseline za vrijeme dojenja imaju 63% manji rizik razvoja astme i 87% manji rizik razvoja alergijske astme.
Na što obratiti pažnju pri odabiru dodataka omega-3 masnih kiselina?
Pri odabiru suplementacije treba obratiti pažnju na:
- porijeklo ribljeg ulja
- stupanj čistoće ribljeg ulja.
Inovativne tehnologije poput molekularne destilacije omogućuju da se otklone i minimalni ostaci zagađivača poput:
Vrlo je važno proučiti deklaraciju proizvoda, a posebno obratiti pažnju na sadržaj aktivnih omega masnih kiselina EPA i DHA, a ne na ukupnu količinu ribljeg ulja. Važnost konzumiranja vitamina, minerala, ribljeg ulja i omega-3 masnih kiselina je neprocjenjiva za zdravlje, posebno za trudnice, dojilje i najmlađe.